• oferite la legătură sau la kilogram, trufandalele au înverzit tarabele piețelor • merele românești au ajuns să fie la fel de scumpe ca și portocalele
De cîteva săptămîni, adică de la intrarea în Postul Paștelui, pașii băcăuanilor se înfreaptă din ce în ce mai des către tarabele din piețele din oraș. Cum majoritatea creștinilor ortodocși se străduie să nu mănînce „de dulce” măcar în zilele de miercuri și vineri din timpul postului, verdețurile de primăvară sînt, alături de fasole și cartofi, la mare căutare în aceste zile. Cu tot frigul de afară, legumicultorii își etalează oferta pe tarabe, însă prețurile destul de pipărate ale trufandalelor îl determină pe cumpărător să facă de mai multe opri ocolul tarabelor și să cumpănească mult înainte de a cumpăra o slată verde sau o legătură de ridichi sau de usturoi verde. Cumpănind puțin prețurile de pe piață, vedem că cel mai ieftin de preparat este mîncarea de urzici, care se vînd fie cu 2.000- 2.500 de lei grămăjoara, fie cu 20.000 de lei punga, suficent cît să
ajungă pentru o mîncare bunicică. Trei ridichi mici cam cît capacul
de le o sticlă de bere, strînse în legătură, se vînd cu 8.000-10.000
de lei, și tot cam atît costă și și firul de salată verde. În jur de 5.000-
6.000 de lei costă și legătura de ceapă și usturoi verde, loboda
verde sau roșie și stevia, fără de care nici o ciorbă de verdețuri nu
ar avea gust. Pătrunjelul verde și mărarul sînt ceva mai rezonabile
ca preț. Cu 2.500-3.000 de lei se poate cumpăra o legătură
frumușică și tot cam cu atît se poate găsi pe tarabe și legătura de
leuștean. La mică înțelegere cu vînzătorii, prețul trufandaleor mai
poate scădea cu vreo mie-două de lei, mai ales dacă produsele
cumpărate sînt în cantitate mai mare. Cele mai mari prețuri de pe
piață sînt în zilele de la sfîrșitul săptămînii, cînd afluența mai mare de cumpărători îi determină pe precupeți să mai aduge măcar o mie,
două de lei la preț. În cursul săptămînii, cele mai mici prețuri sînt, de
obicei, seara, cînd legumicultorii mai lasă de la ei numai ca să plece
mai repede acasă și marfa să nu se ofilească pînă a doua zi.
Fructele din import sînt de neatins din cauza prețurilor
Dacă pentru verdețurile de primăvară oferta este oarecum mai
acceptabilă pentru buzunarul de astăzi al băcăuanului, prețul fructelor și legumelor de import îi țin deoparte pe majoritatea
cumpărătorilor. Puțini sînt cei care se îndură să dea 40.000 de lei pe kilogramul de roșii, 50.000 de lei pe kilogramul de castraveți sau 75.000-90.000 pe cel de ardei sau vinete, oricît de apetisant ar arăta ele în galantare. Greu accesibile pentru puterea
noastră de cumpărare sînt și fructele din import. Kilogramul de
struguri, de exemplu, costă nici mai mult nici mai puțin decît 80.000-
100.000 de lei, și cam tot atît costă și kilogramul de pere de import.
Un kilogram de banane costă în jur de 40.000 de lei, iar unul de portocale depășește binișor 30.000 de lei kilogramul. Nici prețul
merelor nu este prea mic. După mărime și soi, un kilogram de mere
poate fi cumpărat cu 16.000-25.000 de lei. Dacă vreți să ocoliți fructele încărcate cu nitriții atît de constestați în ultima vreme ar fi bine să nu alegeți merele care arată ca și cum ar fi decupate dintr-un catalog de prezentare. Oricît ar fi de greu de crezut, mult mai sănătoase sînt fructele care au coaja ceva mai stafidită și mai au, pe ici, pe colo, cîteva urme de dăunători. Este un semn că proprietarii curților în care au crescut respectivii pomi nu au folosit insecticide sau alte substanțe chimice pentru a-și crește producțiile. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns