• Emil Munteanu, directorul AGRAS Bacău, afirmă că se înregistrează o „emulație” a asigurărilor agricole în rîndul țăranilor • pentru culturile asigurate, statul acordă despăgubiri și pentru calamitățile care nu reprezintă factori de risc standard
Zece noi societăți de asigurări sînt agreate de Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor (MAAP) pentru a încheia polițe cu producătorii agricoli în vederea despăgubirii acestora în cazul înregistrării unor calamități. Cele zece societăți sînt ARDAF, ASIBAN, Asitrans, Astra, Atlassib, AGI România, Generali Interamerican, Omniasig și Unita. Celelalte trei societăți agreate de minister încă din luna octombrie 2002 sînt AGRAS, ASIROM și Allianz Țiriac. Dintre toate societățile agreate de MAAP, AGRAS deține la nivel național peste 60 la sută din piața asigurărilor agricole, iar în județul Bacău, peste 80 de procente. Emil Munteanu, directorul Sucursalei AGRAS Bacău, este de părere că mărirea numărului de societăți de pe piața asigurărilor agricole „este benefică și va mări în mod evident concurența, ceea ce ne va determina să creștem calitatea serviciilor și să ne perfecționăm activitatea”. Munteanu a adăugat că în ultimul an s-au dublat suprafețele asigurate, fiind evidentă o emulație în rîndul proprietarilor și arendașilor de a-și asigura culturile. Directorul AGRAS Bacău consideră ca îmbucurătoare creșterea numărului de țărani simpli care încep și ei să se asigure. Emil Munteanu dă ca exemplu comuna Stănișești, „polul sărăciei și al secetei”, unde în 1999 doar trei gospodari și-au asigurat culturile. Peste via unuia dintre ei s-a abătut grindina. Pentru că sătenii au văzut că a primit despăgubirile la doar trei săptămîni, în 2000, numărul asiguraților a ajuns la aproape 20. „S-a creat o stare de spirit pozitivă și asta s-a văzut în numărul asigurărilor. Important este ca oamenii să prindă încredere și să conștientizeze importanța asigurărilor”, consideră Munteanu.
Subvenție de 20 la sută de la Ministerul Agriculturii
El afirmă că „emulația” în rîndul țăranilor s-a produs și după ce MAAP a decis să le acorde producătorilor agricoli, începînd din acest an, despăgubiri pentru factorii de risc nespecificați în polițele încheiate cu societățile de asigurare. Condiția pe care agricultorii trebuie să o îndeplinească pentru a fi despăgubiți este de a avea o poliță de asigurare împotriva unor factori de risc standard, precum grindina, ploile torențiale, furtuna, înghețurile tîrzii de primăvară sau timpurii de toamnă, alunecările și prăbușirile de terenuri agricole. În plus, ministerul va sprijini agricultorii prin acordarea unei subvenții de 20 la sută din prima pe care aceștia trebuie să o achite la societatea de asigurări. Companiile de asigurări acordă despăgubiri numai pentru cultivatorii de grîu, floarea soarelui, sfeclă de zahăr, soia, vii nobile, livezi intensive și pentru crescătorii de bovine. Ministerul Agriculturii va plăti compensații pentru toate culturile și speciile de animale, păsări, albine sau pești. Subvențiile acordate de minister privesc pagubele înregistrate în caz de secetă, ploi abundente, temperaturi excesiv de scăzute, inundații din revărsări de rîuri și ruperi de baraje, topiri bruște ale zăpezilor sau alte calamități care nu reprezintă factori de risc standard. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns