Numarul mare de incendii izbucnite pe islazurile comunale, in apropierea padurilor, precum si inceperea activitatilor agricole de curatare a miristilor, livezilor si a viilor, ii tine in continua alerta pe pompierii bacauani. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau le reaminteste localnicilor din mediul rural ca pot evita adevarate dezastre ecolocice, sau distrugerea de bunuri materiale, in cazul in care nu ar da foc miristilor. „Se interzice folosirea focului deschis nesupravegheat in locuri cu pericol de incendiu in apropierea locuintelor, a anexelor gospodaresti, lingă depozitele de furaje, pe cimpuri si miristi in apropierea padurilor, precum si in interiorul acestora”, reaminteste lt. Andrei Grecu, ofiter de relatii publice in cadrul ISU Bacau. El spune ca administratorii fondului silvic (indiferent de forma de proprietate), au obligatia de a instrui si supraveghea pe cei ce tranziteaza padurea sau desfasoara activitati in acest areal, privind fumatul sau folosirea focului deschis in padure.
Strict interzis!
Pompierii bacauani spun ca este interzisa arderea materialelor de orice natura pe timp de vint. Distantele minime de siguranta la care se poate face focul sunt: 40 m fata de locurile cu pericol de explozie: gaze si lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi; 50 m fata de materialele combustibile sau cladiri; 100 m fata de depozite de furaje; 200 m fata de liziera padurii. „Arderea miristilor se face numai dupa luarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, asigurindu-se supravegherea permanenta a focului. Arderea resturilor vegetale se executa numai pe baza permisului de lucru cu foc, dupa ce a fost informat in prealabil serviciul privat/voluntar pentru situatii de urgenta. Este obligatorie mentinerea in stare de functionare a sistemelor de anuntare, alarmare si alertare in caz de incendiu, asigurarea cantitatilor de apa necesare si a mijloacelor de prima interventie din dotarea Serviciilor Voluntare pentru Situatii de Urgenta”, a adaugat Grecu.
Amenzi pina la 60.000 lei
Persoanele fizice si juridice sunt obligate sa respecte in orice imprejurare normele de prevenire si stingere a incendiilor. In caz contrar, acest lucru constituie contraventie si se pedepseste cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei. Cuantumul amenzilor cresc insa odata cu gravitatea faptei. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati. In conformitate cu art. 98 din OUG nr. 195 din 22 decembrie 2005 privind protectia mediului, arderea miristilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda penala de la 30.000 lei la 60.000 lei. In cazul incendiilor produse la locuinte, paduri, la plantatii, persoanele fizice si juridice aflate in apropierea acestora, au obligatia sa anunte evenimentul la Dispeceratul unic de urgenta, telefon 112 si sa ia masuri pentru limitarea si stingerea incendiului.
Lasă un răspuns