• a crescut vertiginos numărul apelurilor care anunță cazuri grave • de la începutul anului și pînă în iunie, 45.000 de băcăuani au ajuns în stare gravă la spital transportați de Salvare • din cauza crizei acute de medici, doctorii pleacă la cazurile cele mai complicate, iar problemele mai ușoare cad în sarcina asistenților medicali
Telefonul stației de Salvare din Bacău este foarte rar liber. Zilnic, la numărul 961 sună cel puțin o sută de persoane care solicită ajutor și spre care se îndreaptă ambulanțele parcate vizavi de Piața Centrală. Multe apeluri reclamă cazuri grave, la care fiecare minut în plus fără asistență medicală poate însemna moartea bolnavului. Vara însă, mai ales în zilele caniculare, apelurile cresc și mai mult. Dar nici atunci cînd temperaturile sînt normale, cadrele medicale de la Salvare nu se pot plînge că stau degeaba. Printr-o curioasă lege a compensației, atunci crește numărul urgențelor de gradul zero, adică a situațiilor foarte grave. Efectul acestei legi nescrise este resimțit anul acesta mai mult ca niciodată. „În primele șase luni ale anului, la stația de Salvare din Bacău am răspuns la peste 20.000 de solicitări, fără să mai punem la socoteală transportul pacienților dializați. Pe întreg județul, mașinile noastre au fost la 45.000 de solicitări. Față de anul trecut, a crescut mult numărul urgențelor grave la care am intervenit. Acum este sezonul accidentelor rutiere grave, a agresiunilor și a traumastimelor prin cădere de la înălțime”, ne-a declarat doctorul Crina Pădure, medic coordonator al stației de Salvare.
Creșterea numărului cererilor este îngrijorător pentru că personalul medical de pe mașinile Ambulanței este insuficient. Și în acest sector se resimte criza acută de medici specialiști, care nu se mai prezintă la concursurile organizate pentru posturile vacante. „La Bacău avem nouă medici, iar la substațiile din Moinești, Comănești și Onești doar cîte unul. Este foarte puțin în comparație cu numărul bolnavilor care ne cheamă în ajutor. La Podu Turcului, Buhuși și Tîrgu-Ocna, situația este și mai gravă, pentru că acolo nu există nici un medic, iar la solicitările bolnavilor se deplasează un cadru mediu. Sîntem nevoiți să triem la sînge cazurile și să ne îndreptăm prima oară către pacientul a cărui afecțiune este cea mai gravă. Întotdeauna la cazurile de urgență zero merge echipaj cu medic și mașină dotată de aparatură, iar la celelalte urgențe pleacă numai asistentul”, a continuat doctorița Pădure.
Cadrele medicale de la Salvare spun că de multe ori sînt puse pe drumuri și din cauza unor rude mult prea panicate ale bolnavilor, sau de băcăuani care anunță că o persoană și-a pierdut cunoștința în mijlocul străzii și care, mai tîrziu, se dovedește a fi doar în stare avansată de ebrietate. „Am avut o zi în care pentru un boschetar beat, care se plimba dintr-un colț în altul al orașului, am fost chemați de cinci ori. Omul nu era bolnav, ci doar beat, așa că nu era un caz de rezolvat pentru noi. Ne-am deplasat pentru că eram anunțați de fiecare dată că unei persoane i s-a făcut rău pe stradă. În timpul acesta, poate, o urgență adevărată ne aștepta să o rezolvăm”, a adăugat doctorița Pădure.
Cu 118 mașini în parcul auto, dintre care doar 11 sînt dotate cu aparatură de urgență, și cu mult prea puțin personal față de necesar, stația de Salvare din Bacău este nevoită să răspundă prompt chiar și în situații în care afecțiunea bolnavului este de competența medicului de familie. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns