• 80 % dintre cei care vînduseră sau cumparaseră animale nu aveau documente de însoțire a acestora și nici certificate medicale • inspectorii DSV au dat amenzi de 200 de milioane de lei
Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare (DSV) au plecat ieri, dis-de-dimineață, către Tîrgul de animale din comuna Podu Turcului. Dat fiind că tîrgul este considerat raiul hoților de animale, inspectorii DSV se așteaptau la o „pradă” bogată. „Amplasamentului tîrgului de animale de la Podu Turcului este ideal pentru traficanții de animale pentru că se află la confluența a patru județe: Bacău, Vaslui, Galați și Vrancea. Aici își pierd cu ușurință urma vitele furate din alte județe”, ne spune unul dintre medicii veterinari înainte de purica tîrgul.
Ca să fie siguri că nu vor exista probeleme la controlul pe care îl va efectua, conducerea Direției Sanitar Veterinare a cerut ajutorul „mascaților” de la poliție, adică trupele DIAS. Răspusurile comercianților întrebați de documentele necesare vînzării nu i-au surprins pe inspectorii DSV. Primul abordat a fost un vînzător de oi. „De unde sînteți?”, „Din Vrancea. Am cîteva oi pe care vreau să le vînd”, spune omul privind suspicios mulțimea de oficiali venți să-l cerceteze. „Aveți documente pentru vînzarea lor? Un certificat sanitar-veterinar, documente de înoțire eliberate de la dumneavoastră din comună de medicul veterinar?”, insistă inspectorii. „Nu, nu am știut că am nevoie și nici nu am mai auzit pînă acum. Eu n-am mai vîndut animale de ani buni”, se arată neștiutor vînzătorul. La fel de inocentă s-a dovedit și o femeie care voia să vîndă o junică. Speriată de prezența atîtor bărbați, și înarmați pe deasupra, băbuța mai să plîngă. „N-am știut, maică, de acte. Că dacă știam mă duceam la dom’ doftor să-mi deie și mie o hîrtie”, se jeluiește femeia. „Și dacă îți confiscă vaca?”, întrabă o voce din mulțime. „Păi trebuie să mă ia și pe mine. Merg în genunchi să-i dau de mîncare, că sînt bolnavă, și acum să mi-o ia statul?”, se lamentează femeia. Inspectorii DSV îi spun bătrînei că vacuța îi va fi dată înapoi cînd aduce actele.
Între timp, din mulțime se aud comentarii cu privire la oportunitatea controalelor făcute în tîrg. „Iar au venit ăștia. N-o să facem nici o brînză astăzi. Zi-i și lui Stănică să spălăm putina, că au venit gaborii”, se arată extrem de preocupat un tuciuriu cu mustață care trăgea un cal de căpăstru.
Mulți dintre cei care nu aveau acte și-au lăsat animalele priponite de gard și au plecat prin tîrg, în speranța că li se va pierde urma și vor scăpa de amenzi. Medicii veterinari și politiștii le-au confiscat însă vitele, obligîndu-i pe proprietari să plăteasca amenzile. „Pînă acum sînt nouă vite. Cîteva sînt fără acte, iar restul au fost găsite fără stăpîn. Parcă veniseră singure să se vîndă pentru că nu se îngrămădea nimeni să-și revendice propietatea. Animalele vor fi ținute sub sechestru pînă cînd propietarii vor aduce acte pentru ele sau vor face dovada în vreun fel sau altul că sînt ale lor. Restul vor pleca de aici cînd își vor plăti stăpînii amenzile”, ne-a spus unul dintre medicii veterinari. După cîteva ore de verificări prin tîrg, bilanțul a fost făcut de șeful DSV Bacău. „La acțiunea de astăzi, (ieri, n.r.) s-au aplicat 20 de amenzi în valoare de 200 milioane de lei, pentru lipsa documentelor de însoțire a animalelor, certificatelor medicale și a actelor de însoțire a animalelor la transportul dintr-un județ în altul”, a declarat Florin Velisar, directorul DSV Bacău. Nici polițiștii nu au stat cu mîinile în sîn. La rîndul lor, aceștia i-au amendat cu 80 milioane de lei pe cei, care nu aveau actele la ei sau nu au cooperat cu inspectorii sanitari. Chiar și primăria a primit un avertisment privind lipsa condițiilor sanitare din tîrg. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns