• muzeografii cred că acest lucru este imposibil
Bugetul alocat anul acesta de Consiliul Județean Bacău instituțiilor de cultură este unul de austeritate. Fondurile repartizate muzeelor sînt suficiente doar pentru primele zece luni ale anului, restul urmînd a fi acoperit de fiecare instituție, din resurse proprii. În aceste condiții, directorii vor fi nevoiți, în cazul în care doresc să se mențină pe posturi, să facă dovada unui bun management, indiferent dacă acesta va presupune reducerea locurilor de muncă. Situația este delicată îndeosebi pentru un asamblu de talia Muzeului de Istorie, unde, alături de muzeografi, funcționează conservatori și specialiști în domeniul arheologiei și istoriei vechi. „Nu știu ce se vrea pînă la urmă. În cadrul muzeului este foarte greu să formezi un specialist și noi deja am făcut o restructurare. Ne vine foarte greu să ne descurcăm, iar Ministerul Culturii aprobă foarte greu fonduri de finanțare. Încercăm să găsim alte surse de bani, să închegăm o colaborare mai strînsă cu consiliile locale pentru lucrul pe șantierele arheologice, deoarece cercetarea pe teren nu trebuie abandonată”, ne-a declarat Lăcrămioara Stratulat, directorul Muzeului de Istorie „Iulian Antonescu” Bacău.
Nici la Muzeul de Artă și Etnografie nu se întrevăd perspective prea luminoase, starea de fapt fiind chiar mai dificilă decît la Istorie. „Încă nu mi-am revenit din mirare. La Muzeul de Artă nu se pot obține fonduri. Nu avem din ce”, ne-a spus Dorinel Ichim, directorul Muzeului de Artă și Etnografie. Cu toate probleme apărute din cauza bugetului de austeritate, la Complexul Muzeal „Ion Borcea” din Bacău cercetararea va continua. „Am avut o ședință cu tot colectivul și s-a stabilit ca fiecare să întocmească o documentație prin care să prezinte modalitățile pe care le-au găsit pentru a obține fonduri”, ne-a declarat Neculai Barabaș, directorul Complexului Muzeal „Ion Borcea”.
Mult mai împăcat cu sine s-a arătat maestrul Ovidiu Bălan, directorul Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău. „Am anuțat tot colectivul că trebuie să aducem fonduri și din alte surse. Mergem pe ideea de a îmbunătăți activitatea și deja am aranjat cîteva deplasări la vară, pentru turnee, mai avem imprimări, și sperăm să ne acoperim toate cheltuielile din acest an”, ne-a spus Ovidiul Bălan. Cei mai adaptați noului sistem sînt oamenii de la Centrul Județean de Cultură din Bacău, unde se merge de multă vreme pe principiul autofinanțării. „Din cele trei secții ale Centrului, una merge pe autofinanțare 100 %, și una 50%. Așa că sperăm să ne descurcăm”, a explicat Florin Zăncescu, directorul Centrului de Cultură. (C. Gh.)
Lasă un răspuns