De cîțiva ani, zona străzii Atelierelor, la ieșirea din Moinești spre Bacău, a devenit practic un microcartier al așa-zisei elite locale. Constatarea se bazează pe existența a numeroase case cu etaje și vile, majoritatea aparținînd unor persoane cu posibilități financiare deosebite. O hotărîre recentă luată de autoritățile locale pare să mai domolească din avîntul celor ce preconizau să construiască în acest perimetru. „Momentan există o interdicție temporară de construcție pînă la definitivarea unui nou Plan Urbanistic Zonal (P.U.Z.), care, în actualele condiții și prin statutul de municipiu al localității este imperios necesar. De asemenea, cerem cu fermitate respectarea disciplinei în construcții atît în această zonă, cît și în toate celelalte din oraș, iar în caz contrar vom opri operativ orice ilegalitate. Menționez că mai există o interdicție de construcție în cartierul Lucăcești – sat, ce vizează porțiunea numită Lucăceoaia, în care se produc frecvente alunecări de teren”, a precizat Iustina Petecuță, șef la Direcția Urbanism, amenajare teritoriu și achiziții publice din cadrul Primăriei Moinești.
În privința realizării și aprobării noului P.U.Z. de către Consiliul Local, termenul nu poate fi precizat cu strictețe, dar se vor depune eforturi ca în cursul acestui an acesta să fie definitivat.
În zona străzii Atelierelor există deja, de la începutul acestui an, o zonă de interdicție definitivă în construcție. Este vorba de aceea ce privește protejarea monumentului comemorativ DADA, dedicat poetului moineștean Tristan Tzara, care se întinde pe o rază de 500 de metri în jurul acestei lucrări de artă.
Deciziile de mai sus ale edililor locali vor avea cu siguranță unele repercursiuni, temporare, asupra capitolului de venituri al bugetului local. Aceasta bazîndu-se pe faptul că doar în anul trecut la Moinești, au fost eliberate 111 autorizații de construcții și 279 certificate de urbanism, care însumate sub formă de taxe au dus primăriei locale un venit de 670 milioane de lei. De data aceasta, aspectul edilitar al municipiului petroliștilor și siguranța în construcții au primat în detrimentul laturii financiare. (M.VIERIU)
Lasă un răspuns