Carnea si produsele din carne vor fi amintire pentru credinciosii ortodocsi dornici sa parcurga o treapta pe calea desavirsirii spirituale, incepind de luni, 23 februarie, cind incepe saptamina alba. Conform traditiei bisericesti, ca in fiecare an, in prag de primavara incepe perioada de pregatire pentru Postul cel mare. Anul acesta ea va fi intre 23 februarie si 1 martie. Este perioada care intimpina si inaugureaza Postul Pastelui, ce dureaza sapte saptamini, mai precis pina la 19 aprilie, cind se va serba Invierea Domnului. Saptamina Alba sau saptamina brinzei este denumita asa pentru ca, in acest timp, este permis a se minca doar brinza, lapte si oua. Mincarurile din carne sint interzise de Sfintii Parinti ai Bisericii pina la Paste. Saptamina alba este o perioada de trecere, o saptamina tampon, care trebuie sa atenueze asprimea Postului Mare, pe care crestinii sint indemnati sa-l respecte pentru sanatatea trupeasca si sufleteasca. Postul Pastelui a fost fixat o data cu primavara si este lung pentru ca face curatenie serioasa in fiinta umana. Atit in trup, cit si in suflet. Primavara va aduce, nadajduim, urzicile, salata, spanacul, ceapa verde si multe altele. Pentru suflet, imbuibat si imprastiat in zarva si tulburarile cotidiene, Postul Pastelui inseamna spovedanie, cainta, dorinta de indreptare. Este o vreme in care oamenii se aduna in ei insisi, cautind sa se impace cu Dumnezeu si cu semenii.
Saptamina alba reprezinta, pentru constiinta crestinului, pregustarea eforturilor si ascezei pe care si le asuma liber consimtit in limita puterilor spre intimpinarea celei mai mari sarbatori: Invierea Domnului. Cei curiosi si dornici sa petreaca timpul pe alte coordonate decit cele materiale sint invitati de Mintuitorul Iisus Hristos sa se pregateasca in aceste zile pentru marele post. Abtinerea de mincarurile cu carne este strins legate de abtinerea de la birfe, jigniri, si atitudini ofensatoare la adresa semenilor, fapte considerate de Sfintii Parinti tot atit de grave, pentru ca „a judeca pe aproapele tau e ca si cum te-ai hrani cu carne”.
Lasă un răspuns