Florica Porojnicu, pensionară, Bacău: Zilele trecute am avut o surpriză cît se poate de plăcută, cînd, după ce mi-am făcut cumpărăturile într-unul din magazinele holdingului Agricola Internațional, vînzătoarea – o tînără fără prea multă experiență, dar cît se poate de amabilă, mi-a mulțumit pentru faptul de a fi fost clienta magazinului poftindu-mă, totodată, să-i calc pragul și cu alte prilejuri. Neobișnuită cu astfel de amabilități, care sînt rara avis prin comerțul băcăuan, mi-am spus că, iată, se poate și civilizat. Spre deosebire de „firmele” de tot felul care ne ațin calea la fiecare pas și unde lucrează vînzători lipsiți de respect și cam străini de ceea ce trebuie să însemne practicarea unei astfel de profesii. Consemnînd faptul, mi-aș dori ca surprizele de genul celei de mai sus să devină o obișnuință.
Una se spune, altu-i adevărul!
Gheorghe Pantazi, „băcăuan cu drept de opinie”: De cînd a venit iarna, oficialitățile locale în domeniul gospodăririi orașului nostru țin să ne convingă de faptul că în materie de deplasare în siguranță pe străzi nu ne paște nici un pericol. Dar, între a încerca și a reuși este, cel mai ades, o cale lungă și întortocheată. Dacă străzile centrale sînt curățate de gheață și zăpadă, astfel că pe aici te miști, într-adevăr, în siguranță, pe străzile ce se abat mai pe la periferii situația este cu totul alta. Trotuarele, necurățate, sînt adevărate capcane pentru copii și oamenii în vîrstă, dar și pentru ceilalți, care se văd obligați să facă echilibristică pentru a nu-și scrînti vreun picior sau măcar o mînă. Eu înțeleg că nu toate pot fi perfecte într-un oraș atît de mare, cum este Bacăul, dar nu pot fi de acord cu exagerările. Să recunoaștem cinstit situația, fie că ne convine sau nu.
Artiști băcăuani „în deplasare”
La Complexul muzeal din Piatra Neamț a fost vernisată,
la sfîrșitul săptămîni trecute, expoziția de pictură a maestrului băcăuan Ilie Boca. Numărul lucrărilor expuse depășind posibilitățile unei singure săli – cea din clădirea fostei prefecturi, organizatorii au apelat la alte două spații de la galeriile „Tofart” și cel de la sediul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național. Despre pictorul Ilie Boca și creația sa au vorbit cu admirație și căldură criticul Gheorghe Dumitroaia – directorul Complexului, criticul de artă Doina Dașchievici („Ilie Boca să ne bucure și mai mult sufletele cu opera lui”), Henk Schrevel, directorul „Tofart”, un olandez fascinat de arta plastică românească, poetul Octavian Voicu („Dintre numeroasele expoziții Ilie Boca, aici e cea mai numeroasă”) și Lucian Strochi, directorul Direcției pentru Cultură Neamț: „Ilie Boca este un creator de școală, tot ce atinge el se preface în pictură”. Evenimentul artistic de la Piatra Neamț a impresionat nu doar prin aprecierile pe care nemțenii le au față de opera lui Ilie Boca, cît și prin bucuria cu care i-au primit, ca de fiecare dată, pe băcăuani. (Viorel Giurgiu)
Un proiect „la modă”: RECICLAȚI PLASTICUL!
La Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Bacău a fost lansat proiectul „Consumăm produsele, dar ne înecăm în ambalajele noastre”, care este, de fapt, un parteneriat între ONG-urile de mediu din noraș: „Ecolife” din cadrul Colegiului, Centrul Inter-Mediu din Universitatea Bacău (coordonat de prof. Cristina Idrimaș), cercul ecologic-turistic „Veniți cu Noi” (condus de Remus Lupu), Colegiul Național „Ferdinand I”, Cercul „Terra Nova” din cadrul Grupului Școlar de Chimie Bacău și „Voluntar Peace Corps USA” (lider, Beth Haskowech). Proiectul își propune educarea tineretului în sensul implicării într-o campanie adresată firmelor care utilizează produse în ambalaje de plastic, dar nu colectează și nu reciclează recipienții folosiți. Totodată, îi îndeamnă pe tineri să sfătuiască populația: „Cumpărați numai băuturi în sticle ce pot fi refolosite!” și „Reutilizați ambalajele de plastic pentru păstrarea lichidelor sau pentru ghivece”. Profesoara Coralia Negruț, președinta „Ecolife”, ne-a mai informat că banii strînși din colectarea ambalajelor vor fi folosiți pentru acțiuni de plantare de arbori, arbuști ornamentali și flori în municipiul nostru. Ceea ce se mai cuvine să consemnăm este apelul lansat tuturor școlilor, cît și organizațiilor cu preocupări de mediu, dar și întregii comunități: „Numai împreună putem schimba ceva!”. (Viorel Giurgiu). (Rubrică redactată de Florin Dunăreanu)
Lasă un răspuns