Magistrații Curții de Apel Bacău au reluat în cursul zilei de ieri procesul fostului președinte al Băncii Transilvania, Iosif Pop, după aproape trei luni de întrerupere. Numai că judecătorii s-au pronunțat în cursul zilei de astăzi un proces în care nici inculpatul nici apărătorul său nu au fost prezenți în instanță. Pauza de aproape trei luni s-a datorat unei cereri de recuzare a tuturor judecătorilor de la instanța băcăuană, înaintată de apărătorul lui Iosif Pop, Aurelian Pavelescu, cerere care a fost respinsă între timp de Curtea Supremă de Justiție. Dosarul a fost returnat în Bacău, iar procesul a fost repus pe rol de acolo de unde a fost întrerupt în luna ianuarie.
Avocatul lui Iosif Pop a decis în cursul zilei de ieri să-și depună în scris pledoaria pe care ar fi trebuit s-o țină astăzi în fața instanței. O soluție perfect legală, dar mai puțin uzitată în practica avocățească. În acest fel nu au mai fost nevoiți nici el, nici clientul său, să se prezinte în fața judecătorilor.
Judecătorii au reluat procesul întrerupt în luna ianuarie prin care trebuiau să se pronunțe asupra recursului înaintat de procurorii PNA împotriva deciziei Tribunalului Bacău de punere în libertate a lui Pop. În motivația pe care avocatul lui Pop a depus-o la dosar se face referire la faptul că procesul a rămas fără obiect, deoarece clientul nu a fost eliberat prin sentință judecătorească, ci pentru că i-a expirat de drept mandatul de arestare de 30 de zile. Reamintim faptul că, pe 15 ianuarie, chiar în ziua în care lui Pop îi expira mandatul de arestare, la curtea de apel Bacău se judeca recursul înaintat de procurorii PNA împotriva deciziei judecătorilor de la Tribunalul Bacău de a nu-i prelungi mandatul de arestare. Conștient de oportunitatea care i se oferă, avocatul lui Pop a făcut cerere de recuzare a întregului corp de magistrați de la Curtea de Apel Bacău, cererea lui urmînd să fie judecată de Curtea Supremă de Justiție. În aceeași seară, cînd i-a expirat mandatul de arestare, fostul președinte al Băncii Transilvania a fost eliberat. La cinci zile după această întîmplare, Curtea Supremă de Justiție a respins cererea de recuzare a judecătorilor băcăuani și a returnat dosarul, pentru continuarea procesului de la momentul în care a fost întrerupt în ianuarie.
Soluția s-a prefigurat încă din momentul în care procurorul de ședință a cerut el însuși judecătorilor să respingă recursul, pentru că procesul a rămas fără obiect. Decizia dată cîteva ore mai tîrziu a conformat supozițiile din timpul ședinței. „Se admite recursul înaintat de pocurori și se casează hotărîrea tribunalului. Se constată că inculpatul Iosif Pop a fost pus în libertate de drept pe data de 16 ianuarie”, au decis judecătorii. Cu alte cuvinte, dacă procesul ar fi apucat să se judece la termenul din ianuarie înainte de a fi recuzați toți judecătorii, mandatul lui Iosif Pop ar fi fost prelungit pentru că, la ședința de astăzi, judecătorii au considerat că recursul este întemeiat. Mandatul de arestare nu a mai putut fi prelungit pentru că între timp Iosif Pop a fost eliberat de drept după ce i-a expirat mandatul inițial, iar procurorii nu au mai emis un altul, pentru alte infracțiuni. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns