• inspectorul de chimie Stela Onica a condus ancheta ISJ declanșată după moartea elevului Alexandru Andrei, de la Școala „Mihai Eminescu” din Buhuși • acesta crede că profesoara Nina Pomparău nu poate fi acuzată de traumatizarea emoțională a lui Alexandru, așa cum reclamă bunicii lui
Școala „Mihai Eminescu” din Buhuși a fost, ieri, scena unei anchete, pe care multă lume o aștepta cu sufletul la gură în speranța că va înțelege cum de a fost posibil ca un elev de 13 ani să moară în timpul orei de chimie. Amintim că, în urmă cu trei săptămîni, Alexandru Andrei a decedat în momentul în care se pregătea să rezolve, la tablă, o problemă de chimie. Medicii legiști au spus că Alexandru a murit din cauză că s-a înecat cu propria vomă. Un verdict pe care părinții și bunicii băiatului păreau că îl acceptă ca o fatalitate, însă, ulterior, aceștia au depus la Inspectoratul Școlar o plîngere împotriva profesoarei de chimie Nina Pomparău, pe care o acuzau că l-a traumatizat emoțional pe fiul și nepotul lor, ceea ce ar fi produs starea de vomă amintită. În aceste condiții, Inspectoratul Școlar a efectuat, ieri, propria anchetă pentru a stabili gradul de vinovăție a profesoarei de chimie de la fosta școală nr. 4 din Buhuși.
Condusă de inspectorul de chimie Stela Onica, comisia de control a încercat să refacă cît mai fidel circumstanțele în care s-au derulat evenimentele de acum trei săptămîni. „Am discutat și am luat declarații de la toți profesorii implicați în eveniment, cu asistenta medicală din școală, cu colegii lui Alexandru, dar și cu reprezentanții poliției din localitate. Am încercat să luăm legătura și cu bunicii lui Alexandru, care locuiesc în comuna Blăgești, dar aceștia au condiționat prezența la școală de asigurarea transportului, ceea ce nu am putut să facem. Totodată, am aplicat elevilor de la o clasă de-a VIII-a, la care predă doamna Poparău, un chestionar pentru a vedea care este relația elev – profesor. Doamna Pomparău nu se numără printre preferințele elevilor din școală, dar nici unul nu a declarat că nu le place chimia pentru că profesoara țipă la ei sau îi bate. Doamna profesoară e ceva mai severă, dar de aici și pînă la o acuza de crearea unei atmosfere ostile, e cale lungă. Poate singura ei vină, dacă putem vorbi de o vină în condițiile în care fiecare om reacționează în felul său în situații ca cele petrecute atunci, ține de faptul că nu l-a ridicat pe Alexandru. Pe de altă parte, colegii lui Alexandru spun că acesta nu a spus niciodată în acea zi că s-ar simți rău sau că ar fi mîncat ceva ce nu i-ar fi priit”, ne-a declarat inspectoarea Stela Onica.
Potrivit declarațiilor date de martorii oculari, Alexandru a fost scos la tablă și s-a prăbușit în jurul orei 12.40. „Doamna Pomparău recunoaște că nu i-a lăsat pe elevi să se apropie de Alexandru, crezînd că are o criză de epilepsie și că nu trebuie mișcat. A trimis însă, două fete să o anunțe pe asistenta școlii. Pe de altă parte, domnișoara Elena Sandu, profesoară de religie, a declarat că s-a întîlnit cu cele două eleve pe hol și, alarmată de acestea, a intrat în clasa lui Alexandru, unde l-a văzut pe acesta întins în fața tablei, în timp ce doamna Pomparău stătea, înmărmurită, lîngă catedră. Din toate declarațiile rezultă însă, că din momentul în care a căzut și pînă cînd Alexandru a ajuns la spital, s-au scurs cel mult 15 minute. În nici un caz nu cred că doamna Pomparău poate fi acuzată de rea voință sau indiferență. De altfel, și reprezentantul poliției mi-a spus că, sub nici o formă, nu e vorba de caz penal”, a mai spus inspectoarea Stela Onica. Astăzi, ea va prezenta rezultatul anchetei în fața Consiliului Profesoral al școlii și va încerca să aibă o discuție cu bunicii lui Alexandru, însă a recunoscut că, din punctul ei de vedere, profesoara Pomparău nu se face vinovată de provocarea unei traume emoționale, care ar fi dus la moartea lui Alexandru Andrei. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns