Zavera tinde tot mai mult sa devina modul de viata al romanului. Oricit ne-am dori, dar se vadeste ca nu facem nimic pentru aceasta, n-avem parte de liniste. Daca nu e una, e alta. Dupa pulsul accelerat al campaniei electorale si alegerilor pentru locale, a urmat finalul incins al sesiunii parlamentare care ne-a tinut in priza controverselor si a scandalurilor mediatice generate de dosarele demnitarilor corupti si de stabilirea pe criterii preferentiale a colegiilor pentru parlamentarele din iarna. Cind speram si credeam ca tensiunile s-au calmat si ne putem vedea in voie de treburile noastre de fiecare zi, au dat puhoaiele peste noi, parca spre a ne pune in vedere ca alte forte fac jocurile, iar noi nu sintem decit actori anonimi in scene de masa cu intrari episodice. Iar in tot acest precipitat de evenimente care nu ne lasa nici macar cite un moment de respiro si ajustare a gindurilor, avem parte de inca un ingredient cu arome aparte: scandalurile din fotbalul profesionist autohton. Liga lui Mitica. Acestea scot la iveala, expunindu-le impudic vederii, rufele murdare dosite prin cotloanele caselor mari cu pretentii de excelente. Primul pe tapet: cazul „valiza cu bani” de la Cluj, care continua sa stirneasca valuri tot mai mari si solutia vituperanta, de disculpare totala, venita din partea instantei de apel, ultima decizional: Comisia de Arbitraj Fotbalistic. Cu rezultanta previzibila: spiritele incinse pina la incandescenta in toate taberele si clanurile: FRF, LPF, Gigi Becali&Co, Iancu si compania, procuratori, finantatori si trepadusii de pe linga ei. Amenintari cu dezvaluiri incendiare, demiteri si decontari de polite. Razboiul vendetelor. Si a venit sa puna gaz peste foc noua grila de programe si transmisii sportive impusa de trustul media GSPtv-Antena1 si orchestrata din culise de Liga lui Mitica, prin care trei sferturi dintre fanii fotbalului sint privati de posibilitatea de a urmari meciurile la televizor. Fiind vorba nu de citeva mii, nici de citeva zeci de mii, ci de vreo patru milioane de abonati ai societatilor de distributie prin cablu.
Si daca e sa avem parte de distractie, apoi sa o avem din plin. Show-urile cu arbitrii si fluierele lor nazdravane, cu dublu ton in falset si in tremollo, revin la rampa, cu protagonisti contestatari consacrati, gen Cristi Borcea, Cornel Penescu s.a. Hotii striga hotii; se face auzit cel care striga mai tare si-i acopera pe ceilalti. Orgolii exacerbate si reactii de frustrare: daca se-ntimpla ceva necurat, dau foc stadionului! (Adrian Porumboiu); si dialoguri la distanta intre gentilomii de mahala cu pretentii de nobles. DNA iese din letargie tocmai cind soarele ii batea mai tare in crestet pe procurorii- anchetatori, care repun pe tapet dosarele celor zece granzi implicati in trucaje financiare si instituie masura popririi conturilor acelor cluburi suspectate de fraude cu jucatori transferati la cluburi din strainatate. Liga invizibila se ascunde tot mai mult in ceata in tentativa de a scapa de expunerea la vedere, cu toate consecintele ce ar putea rezulta de aici: spalarea banilor negri, pierderea onorabilitatii aparente, destainuiri fulminante, acuze severe, amenintari, pierderi de sinecuri. Saracul nostru (de) fotbal e o afacere perdanta doar pentru creduli, ignoranti, oameni de bun simt. Scandalurile interminabile ii marcheaza adevarata-i fata, iar protagonistii cunosc foarte bine aceasta insusire si reusesc sa le intretina, ca o conditie a profitabilitatii. Declaratiile belicoase si acuzele reciproce apartin recuzitei si trebuie luate ca atare. Dincolo de ele e liniste si pace atita timp cit actorii nu se calca pe bataturi.
Dar spectacolul abia a inceput. Urmeaza alte citeva zeci de episoade cu finaluri deschise. Fiecare dintre ele poate fi o surpriza. Fotbalul ramine imprevizibil, intr-un decor marcat de valori contrafacute si personaje dubioase, pe care nici macar apele puhoaielor revarsate, din aceste zile, nu reusesc sa le bage la adinc. Pentru ca apartin jocului de-a hopa Mitica.
Lasă un răspuns