Secţia pentru Judecători în materie disciplinară a CSM a decis, miercuri, sancţionarea cu excluderea din magistratură a judecătorului Dumitru Mircea Dinică, de la Judecătoria Constanţa, acesta fiind acuzat că a hărţuit o grefieră.
Hotărârea poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Potrivit unui comunicat al CSM, pe 22 iunie 2010, o grefieră de la Judecătoria Constanţa a înaintat o sesizare către CSM, prin care solicită sancţionarea judecătorului Dumitru Mircea Dinică, pentru că, în timpul programului de lucru, a manifestat un comportament necorespunzător faţă de aceasta.
Astfel, judecătorul a invitat-o insistent pe grefieră în biroul lui, sub pretextul de a-i preda dosarele aflate la primul termen de judecată, iar, în timp ce grefiera se îndrepta spre ieşirea din birou, magistratul a cuprins-o cu mâinile de şolduri spunându-i ‘ce mă ispiteşti’.
Comisia de disciplină a descoperit că judecătorul Dumitru Mircea Dinică a manifestat o astfel de atitudine şi faţă de alte două grefiere, pe una atingând-o într-un mod necuviincios în spate, iar pe cealaltă prinzând-o de mână, fără voia acesteia, într-un mod perceput de femeie ca denotând un interes de o cu totul altă natură decât profesională.
CSM arată că împrejurarea că nu au mai fost alte persoane martore la incident le-au determinat pe grefiere să nu formuleze plângere.
Inspecţia judiciară a reuşit să ia o declaraţie unui jandarm, care a fost martor la unul dintre incidente.
‘(…) În timp ce discutam cu domnul judecător, care venise să-mi aducă cheile de la nivelul I, a venit şi grefiera X.X.., care a venit să ia cheile de la nivelul II; în momentul în care aceasta a intrat, domnul judecător a spus ‘ce fată frumoasă’, la care grefiera nu a răspuns şi şi-a luat cheile; când a plecat trecând pe lângă ea, domnul judecător a prins-o de încheietura mâinii şi i-a spus să stea puţin, dar grefiera şi-a tras mâna spunând că are treabă. A fost un moment jenant şi pentru mine’, a declarat martorul.
În urma unui control al Inspecţiei Judiciare, s-a mai constatat că, la data de 15 iulie 2010, judecătorul înregistra un număr de 124 de hotărâri civile neredactate, dintre care un număr de două sentinţe au fost pronunţate în luna octombrie 2009, cinci hotărâri pronunţate în luna noiembrie 2009, 11 hotărâri pronunţate în luna ianuarie 2010, 13 hotărâri pronunţate în luna februarie 2010, 23 de hotărâri pronunţate în luna martie 2010 şi 29 de sentinţe în luna aprilie 2010.AGERPRES
Lasă un răspuns