La finele lunii martie, la Valencia (Spania) a avut loc întrunirea rețelei europene de Kinetoterapie. Din partea secției de specialitate a Universității Bacău au participat profesorii Doina Mîrza, șefa secției de Kinetoterapie, și Gabriela Raveica. „Se lucrează pentru o evaluare a învățămîntului superior de kinetoterapie din Europa și se încearcă comptatibilizarea sa: cerințe de admitere, ani de studiu, număr de ore, planul de învățămînt, precum și aplicarea sistemului european de credite transferabile. Acesta din urmă permite mobilitățile de studenți și cadre didactice în Europa, prin intermediul programului Erasmus-Socrates, cu posibilitatea să fie echivalate perioada de studii efectuate în altă universitate”, ne-a declarat Doina Mîrza.
După cum se știe, la Bacău funcționează o secție de kinetoterapie, recunoscută în plan internațional, însă mai puțin cunoscută în România, unde există la momentul de față doar trei asemenea profiluri de studiu. „Deși sîntem tratați cum se cuvine de colegii noștri din Occident, ne este foarte greu să ne impunem în țară întrucît profesiunea de kinetoterapeut nu este inclusă în Codul ocupațiilor din România, iar mentalitatea în această direcție nu s-a schimbat. Cu excepția ONG-urilor și, de curînd, a Direcției de Protecție a Copilului, nimeni nu angajează un astfel de specialist, a cărui menire este recuperarea și reintegrarea persoanelor bolnave. Am făcut numeroase demersuri la București, însă singurii care ne-au luat în seamă au fost cei de la Ministerul Sănătății. Dar nici aceștia nu sînt foarte lămuriți, neștiind unde să încadreze profesiunea de kinetoterapeut”, a precizat profesoara Mîrza.
În aceste condiții, majoritatea absolvenților de Kinetoterapie din Bacău își caută de lucru în lumea occidentală, unde există o altă mentalitate, iar meseria este foarte căutată și apreciată. (C. Gh.)
Lasă un răspuns