– daca nu ai asigurare, amenda este pina la 500 de lei – termenul final este 15 iulie u numai 7% acoperire cu polite in judet
Conform ultimilor statistici oficiale afisate de PAID – Pool-ul de asigurare impotriva dezastrelor naturale, in judetul Bacau, unde sint circa 261.000 de locuinte, dintre care 123.000 numai in mediul urban, au fost incheiate doar 16.541 de polite de asigurare obligatorii de locuinta, fata de Bucuresti cu 127.027, Constanta cu 42.961, dar si fata de Salaj cu numai 2.319. Desigur, aici e vorba si de marimea judetului si de numarul populatiei si al locuintelor mai ales. Numai in mediul rural, in judet au fost incheiate doar 5.694 de contracte de asigurare, dar care situeaza judetul peste media pe tara. Pe regiuni, Moldova avea 15% din contractele incheiate la nivel national, fata de Bucuresti cu 22% si Muntenia cu 19%.
Ministerul Administratiei si Internelor a stabilit ca pina la 15 iulie proprietarii trebuie sa-si asigure obligatoriu locuintele impotriva dezastrelor naturale – cutremure, inundatii si alunecari de teren. In caz contrar, primarii localitatilor pot aplica amenzi intre 100 si 500 de lei. Politele pot fi incheiate cu 13 societati de asigurare, cuprinse in PAID, dar de contractarea acestora se ocupa o puzderie de brokeri de asigurare. Societatile sint ABC Asigurari, Astra Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari.
Circula o veste ca desi pina la 15 iulie este termenul stabilit initial, reprezentantii institutiilor au in vedere o aminare pentru cei care nu au cumparat inca o astfel de asigurare. Mai mult decit atit, acestia nu sint siguri de cuantumul amenzilor pe care le pot aplica dupa depasirea acestei date. Deoarece unii primari nu par sa fie informati in totalitate cu privire la metodologia care ar trebui aplicata in aceasta situatie, ei considera ca ar mai trebui acordata o perioada de pasuire de pina la 60 de zile a celor vizati. In acelasi timp, prin accesarea bazei de date PAID, primarii pot afla daca locuitorii orasului au polite de aisgurare. Totusi, asa cum a declarat Marius Bulugea, directorul PAID, romanii incheie, in medie, pina la 5.000 de asigurari pe zi, numarul fiind de 15 ori mai mare decit cel inregistrat in urma cu doar trei saptamini. Potrivit legii, dupa 15 iulie, primarii pot aplica amenzi persoanelor care nu detin o asigurare a locuintei care sa acopere cele trei riscuri: cutremur, inundatie din cauze naturale si alunecari de teren.
La nivel national, din data de 15 iulie 2010 si pina in prezent au fost incheiate 605.000 de polite obligatorii pentru locuinte, gradul de acoperire fiind de 7,25%. In acelasi timp, numarul este completat de politele facultative pentru locuinte, aproximativ 20% dintre locuintele din Romania fiind asigurate cu o astfel de polita facultativa. Totalul locuintelor asigurate ar ajunge astfel la 27,25%.
Lasă un răspuns