Peștele favorit, la început de primăvară, este babușca. Imediat după dezgheț, acest pește începe să umble în căutarea hranei, iar noi trebuie să începem pregătirea lansetei. În general, apele se dezgheață întîi în zonele de curgere, aici apa fiind mai oxigenată și este mai multa lumină pentru că pătrund razele soarelui. Aici este locul în care trebuie căutate bancurile de babuști.
Echipamentul trebuie să fie foarte fin și foarte bine echilibrat, o lansetă de match (sheffield) de 3,9 – 4,5 m, fină, cu acțiune moderată pentru a vă ajuta la scoaterea unui pește mai mare fără riscul de rupere a firului, și o mulinetă bine echilibrată cu această lansetă. Nu căutați mulinete mici, acestea nu se echilibrează bine pe o lansetă lungă și nu recuperează prea mult fir, ci căutați o mulinetă cu un tambur mai mare. Există mulinete cu tambur special pentru fir subțire și un raport de transmisie de minim 5:1. Cheia succesului este finețea, așa că nu vă aventurați la fire groase pentru că un fir de 0,12 pe mulinetă, forfac de 0,10 sau 0,08 la cîrlig este suficient. Chiar dacă va veni un pește mai mare, după iarna care a trecut, nu are prea mare putere să lupte, așa că nu vă faceti probleme că va rupe firul (nu uitați că aveți și frînă la mulinetă). Folosiți un fir de calitate și o să aveți numai bucurii. Un fir bun face toți banii și de el depinde dacă peștele ajunge sau nu în minciog.
În funcție de adîncimea apei și lungimea lansetei alegeți plutele. O plută fixă va fi mai sensibilă decît una culisantă, dar se va lansa mai greu. Dacă apa are pînă la 2-3 m adîncime, puteți folosi o plută fixă, dar dacă adîncimea e mai mare de 4 m atunci trebuie să folosiți una culisantă. Indiferent de tipul plutei, portanța acesteia ar trebui să se încadreze în 1-4 grame. Desigur, la 1 g va fi un pescuit foarte fin, de precizie, mai aproape de mal, iar la 4 g unul la adîncime mare, mai departe de mal și în condiții grele (vînt, curent). Este bine să folosiți o plută cu portanța minimă posibilă, adică dacă se poate pescui undeva cu una de 2 g nu puneți de 3 g numai pentru a vă fi mai ușor, deoarece veți pierde din sensibilitate. Eu prefer plutele lungi și subțiri, în formă de picătură foarte alungită.
Cîrligele sînt cele clasice pentru babușcă, 18-20, preferabil cu tija lungă, roșii sau black nikel.
Momeala nr.1 este larva roșie, numită uneori și libelulă. Aceasta poate fi combinată cu viermuși albi sau galbeni sau cu diferite paste. Nada trebuie să fie foarte puțină și cu o concentrație mare de componente. Ca sugestie, încercați două părți praf fin de biscuiți, două părți floarea soarelui măcinata fin, o parte făina de cînepă coaptă, puțină scorțișoară, aditiv pentru babușcă (Sensas sau Van den Eynde) și concentrat de larvă de libelulă. Din ultimele două se pun cîte o lingură la un kilogram de nadă. Nădirea trebuie făcuta în cantități mici și dese. Dacă frecvența peștilor nu este mare, nu exagerați cu nădirea. La pescuitul babuștilor mari se recomandă, în primul rînd, liniște și discreție, primăvara apa fiind mai limpede decît în anotimpul cald, așa că sînteți mai expuși vederii peștilor decît de obicei. Nu vă înghesuiți cu alți pescari care „au dat de banc” pentru că babuștile mari nu stau în locuri cu gălăgie și agitație. Alegeți-vă un loc liniștit, nădiți-l și pescuiți într-o liniște deplină. Dacă pescuiți pe o baltă nu uitați să căutați un loc unde curge apa (eventual un deversor).
Lasă un răspuns