Liga dezavuează și propunerea ministrului Agriculturii privind nivelul subvențiilor pentru micii producători.
Petru DONE
Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), la conducerea căreia se află doi dintre cei mai importanți fermieri din județul Bacău, Laurențiu Baciu (președinte) și Daniel Ciobanu (primul vicepreședinte) s-a declarat din nou în dezacord cu politicile agricole ale Guvernului. S-a întâmplat la recentul Consiliul Director Lărgit al Ligii, în care au fost discutate problemele actuale ale sectorului agricol: înființarea camerele agricole, activarea Fondului Mutual pentru asigurarea riscurilor din agricultură (recent înființat) și nivelul subvențiilor promise de ministrul Daniel Constantin pentru primele 30 de hectare de teren lucrate de fermieri.
„S-a propus și s-a acceptat ca membrii LAPAR să nu participe la înființarea Camerelor Agricole, deoarece nu le reprezintă interesele” – spune Laurențiu Baciu. Legea înființării camerelor agricole a fost modificată de mai multe ori. Conform noilor prevederi, camerele agricole nu vor mai fi „instituții private de interes public”, ci „organizații autonome, deschise, neguvernamentale, apolitice, fără scop patrimonial, cu personalitate juridică, de utilitate publică”. Dar și acest statut de utilitate publică se va acorda prin emiterea unui nou act normativ.
Referitor la Fondul Mutual, LAPAR a hotărât să stabilească o întâlnire de urgență cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, pentru a se discuta despre gestionarea banilor din acest fond și criteriile care stau la baza funcționării lui.
Despre propunerea ministrului Constantin cu privire la subvenții, LAPAR consideră că aceasta este discriminatorie pentru fermieri. „Propunerea – a precizat Laurențiu Baciu – are un caracter populist. Ea nu urmărește un interes real privind dezvoltarea sectorului agricol privat, cei mai afectați fiind micii producători, care cu ajutorul pe care îl vor primi nu vor putea dezvolta performanța.” Ministrul a declarat că fermierii ar putea primi, în anul 2015, un sprijin de 177 euro/ha pentru primele 30 de hectare din suprafața totală cultivată, urmând ca pentru restul suprafeței sprijinul să fie de 150 de euro/ha. „În acest mod – a spus Daniel Constantin -, micii fermieri ar fi încurajați să iasă din zona de subzistență și vor putea începe chiar să înregistreze profit. În momentul de față, este vorba de un acord de principiu, dar pe care sperăm să-l putem pune și pe hârtie în perioada următoare”.
Laurențiu Baciu crede că, dimpotrivă, acprdarea celor 177 de euro ar trebui făcută pentru suprafețe mai mari de 30 ha, de exemplu pentru 50 ha, ceea ce ar evita fărâmițarea terenurilor agricole. „Membrii LAPAR – a spus președintele Ligii -, sunt indignați de măsurile nefertile ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și atrag atenția conducerii acestuia că s-a terminat de mult campania electorală și că, practic, prioritate are campania agricolă”.
Lasă un răspuns