Se spune, şi pe bună dreptate, că omul nu are un cuvânt mai nobil pentru a arăta cine este decât numele său. Alături de faptele sale. Pentru care mi-aş îngădui să folosesc un titlu de notorie referinţă din literatura românească: „Înşir-te mărgărite”. Cu valoare simbolică în evenimentul căruia i-am fost martor şi părtaş la finele săptămânii trecute şi care mi-a redescoperit din memorie una din zicerile de referinţă şi plină de înţelepciune a gândirii noastre populare: spune-mi cu cine te aduni, ca să-ţi spun cine eşti. O întrebare ce se repetă ca un leit-motiv şi pe care cititorul o poate regăsi în cuprinsul unei cărţi-document, de aproape 400 de pagini, purtând un titlu dacă nu provocator, cel puţin ispititor: „Mărturii… Constantin Popa la 65 de ani”. Un volum cu autor colectiv care şi-a propus să ni-l prezinte pe unul dintre concitadinii noştri, „…un om de iniţiativă şi curaj, dar şi de succes”, care a reuşit, şi reuşeşte în continuare să dea lecţii despre cum te poţi descurca într-o economie de piaţă dominată de incertitudini şi manifestări contradictorii.
Lansarea acestei originale cărţi prin conţinut şi mesaj are meritul de a fi reunit aproape întregul corp de autori, peste o sută, la complexul turistic „Montana” din Slănic Moldova. Printre aceştia, academicianul V.D. Cotea, mai mulţi profesori universitari din Bucure[ti, Ia[i [i Bac\u, oameni politici, personalităţi din cultură, gazetari, colaboratori, parteneri de afaceri şi prieteni. Nu atât pentru a da „bun de difuzare”, cât mai ales pentru a-i valida titlul, onorific şi convenţional, de „om de succes al momentului”, ca răspuns la întrebarea formulată în cuprins: cine eşti dumneata, domnule Popa? L-am avut, aşadar, în prim-plan, pe inginerul agronom cu carieră de referinţă în domeniul zootehniei, dar mai ales pe cel dintâi doctor în economia turismului montan din judeţul Bacău, pe cercetătorul ştiinţific gradul III şi nu în ultimul rând pe cel care şi-a propus să revigoreze staţiunea de la poalele Nemirei prin edificarea celui dintâi complex turistic montan privat, cunoscut deja nu doar în zonă, ci şi în întreaga ţară şi chiar în afara ei. Complex căruia i s-au adăugat un alt edificiu turistic la Moineşti, o fabrică de pâine şi produse de patiserie ş.a.
Confirmând astfel din plin adevărul zicalei că „omul este măsura lui însuşi” şi a tuturor lucrurilor pe care le înfăptuieşte, în cazul lui Costică Popa şi ca beneficiar necondiţionat al implicării familiei în toate demersurile lui; o familie model, de altfel. O operă, i-am putea spune, cu adevărat de familie.
Lansarea, de sâmbătă 22 februarie, a volumului „Mărturii… Constantin Popa la 65 de ani…”, se poate constitui într-un moment de referinţă pentru ceea ce am putea numi noul trend al acelor scrieri ce-şi propun să restituie şi să recunoască meritele oamenilorde iniţiativă, ale întreprinzătorilor privaţi autohtoni, şi nu doar de a remarca pur şi simplu o nouă apariţie editorială. Iar lectura cărţii, fără a oferi senzaţionalul palpitant şi facil al cine ştie căror genuri de aventuri închipuite, se poate constitui într-o lecţie model şi o reţetă a reuşitei. Un câştig potenţial pentru fiecare dintre noi.
N.B.: Volumul este pus la dispoziţia tuturor celor ce vor fi oaspeţii complexului turistic „Montana” din Slănic Moldova.
Mihai BUZNEA
Lasă un răspuns