Noul Cod Rutier, intrat în vigoare sâmbătă, 19 ianuarie 2013, prevede faptul că mopedele nu mai pot fi conduse fără permis de conducere, ca până acum. Noua reglementare le crează probleme celor care vor să conducă scutere și nu au carnet pentru nicio categorie. Chiar dacă aceștia ar vrea să urmeze cursuri, nu au această posibilitate pentru că școlile de șoferi nu sunt autorizate în acest moment pentru această activitate.
Andreea MAREȘ
Patronii școlilor de șoferi studiază noua legislație pentru a fi la curent cu privire la toate modificările. Cu toate acestea, nu se grăbesc să-și achiziționeze scutere și să facă demersurile necesare pentru autorizarea acestei categorii. Liviu Vizitiu, administratorul școlii de șoferi Liv-Comal din Bacău, spune: „Nu mi-am achiziționat deocamdată niciun moped. O să aștept până la sfârșitul lunii februarie, să se clarifice lucrurile. Am primit doar o adresă de la Autoritatea Rutieră Română (ARR), prin care suntem anunțați ca trebuie să ne reautorizeze pentru noua categorie”.
Olimpiu Tulpan, șeful Agenției Teritoriale Bacău a ARR, precizează: „Am informat toate școlile de șoferi pe care le avem în baza de date. Reprezentanții acestora trebuie să facă o cerere de autorizare pentru noua categorie. După aprobarea cererii de noi îi reautorizăm”.
Reprezentanții Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Autovehiculelor (SPCRPCIV) Bacău îi informează pe cei interesați că pot face școala de șoferi pentru categoria A dacă vor să conducă mopede: „Categoria AM se acordă din oficiu pentru toate categoriile. Conform legii, toți conducătorii de autovehicule posedă și această categorie. Totodată, modalitatea de școlarizare este cea prevăzută de ARR pentru categoriile A și A1. În prezent, elevii care vor să obțină permis de conducere pentru categoria AM pot urma cursurile școlilor de șoferi autorizate pentru celelalte două categorii. Modalitatea de școlarizare este aceeași, constând în două probe. Proba teoretică este cea prevăzută pentru categoria A, un test-grilă cu 20 de întrebări, din care trebuie să răspundă corect la minimum 17, iar proba practică se desfășoară la poligonul amenajat de la Pista de Karting. Aceasta ține strict de calitatea asfaltului, iar în momentul de față pista poligonului nu este amenajată pentru astfel de probe, fiind acoperită cu gheață”, precizează Constantin Mihăescu, comisar șef la SPCRPCIV Bacău.
Lasă un răspuns