Coșmarul șoferilor (2)
Continuăm prezentarea „Noului cod rutier” începută în numărul trecut, referindu-ne de data aceasta la faptele care constituie contravenții. Potrivit noilor prevederi, vom finanța statul cu o sumă cuprinsă între 2 și 8.000.000 lei dacă conducem mașina după ce am băut sau acesta are defecțiuni tehnice grave la sistemul de frînare sau la mecanismul de direcție. Același lucru se întîmplă dacă depășim viteza cu mai mult de 50 km/h sau nu am respectat regulile de trecere la nivel cu calea ferată sau semnalele polițiștilor la trecerea coloanelor oficiale.
Lista contravențiilor este lungă și amenzile sînt destul de aspre. Ca o noutate a „noului cod rutier” vom primi, pe lîngă sancțiunea aplicată de poliție și în funcție de greșeala comisă, puncte de penalizare. Dacă în decurs de un an totalizăm 15 puncte de penalizare, ni se va suspenda permisul pentru 30 de zile. Dacă în următoarele șase luni de la expirarea celor 30 de zile am avut neșansa să acumulăm 10 punce de penalizare, nu vom putea conduce autoturismul timp de 60 de zile. Este bine ca să ne prezentăm la organul de poliție care ne-a invitat să predăm permisul de conducere, deoarece, în caz contrar, perioada de suspendare este majorată cu alte 30 de zile.
Suspendarea exercitării dreptului de a conduce, alături de reținerea, retragerea sau anularea permisului, reprezintă o sancțiune complementară care este aprobată de șeful inspectoratului județean de poliție printr-o hotărîre care ni se va comunica în termen de 5 zile de la data constatării faptei. Dacă considerăm că în mod nejustificat am fost sancționați, putem face plîngere împotriva procesului verbal, în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia. Plîngerea o vom depune la organul de poliție, care o va înainta spre soluționare judecătoriei. Important este faptul că plîngerea suspendă executarea amenzilor și a sancțiunilor contravenționale, iar instanța de judecată este abilitată să se pronunțe și asupra legalității sancțiunilor complementare.
Un aspect asupra căruia ar trebui să reflectăm este cel legat de anularea permisului de conducere. Această măsură o dispune tot șeful inspectoratului județean de poliție, în cazul în care titularul acestuia a fost condamnat printr-o hotărîre judecătorească rămasă definitivă pentru infracțiunile care au avut ca urmare moartea sau vătămarea gravă a integrității corporale ori sănătății uneia sau mai multor persoane ori de distrugere a unuia sau mai multor vehicule, săvîrșite ca urmare a nerespectării regulilor de circulație. Dacă am avut neșansa anulării permisului de conducere, acest lucru nu înseamnă că nu vom mai conduce niciodată mașina. Dacă au trecut șase luni de la data executării pedepsei în regim de privare de libertate sau a trecut un an de la data rămînerii definitive a hotărîrii judecătorești prin care s-a dispus suspendarea condiționată a executării pedepsei ori a intervenit amnistia sau reabilitarea, putem să ne prezentăm la un nou examen de obținere a permisului de conducere, dacă mai suntem apți din punct de vedere medical și psihologic și am absolvit un curs de legislație rutieră și conduită preventivă.
Un ultim aspect care trebuie reținut este faptul că „noul cod rutier” aprobat prin OUG nr.195/2002 reprezintă un cadru legislativ general, care urmează a fi detaliat printr-un regulament de aplicare a acestuia, ce va fi elaborat de către Ministerul de Interne. Cu alte cuvinte, coșmarul continuă.
Avocat Gabriel Crîșmaru
Lasă un răspuns