• trufandalele crescute în sere și etalate pe tarabele piețelor băcăuane vor fi analizate chimic de inspectorii Direcției de Sănătate Publică • legumele și fructele care conțin cantități mari de nitriți și nitrați vor fi retrase de pe piață
Scandalul izbucnit zilele trecute în piețele bucureștene, după ce un grup de cercetători a descoperit că legumele și fructele de pe tarabe sînt infestate cu nitriția, a trezit bănuieli în rîndul tuturor cumpărătorilor de trufandale. Ca să afle cu exactitate în ce măsură producătorii autohtoni de legume în seră folosesc îngrășămintele chimice peste limita maximă admisă, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) au declanșat un control în piețele băcăuane. „Specialiștii noștri prelevează probe din tot județul, atît de pe tarabele cu legume și fructe turcești, cît și de la producătorii autohtoni care au sere. Scopul controlului este identificarea în laborator a încărcăturii cu nitriți și nitrați din legumele și fructele comercializate în piețele băcăuane. Monitorizarea calității trufandalelor este necesară întrucît ingerarea acestor substanțe chimice duce la început la un disconfort abdominal și digestiv, dar în timp, cantitățile mari de nitriți și nitrați ajunse în corp produc anemii”, ne-a declarat dr. Angela Aflorei, director adjunct al DSP. Rezultatele de laborator ale probelor prelevate din legumele și fructele crescute artificial în sere cu ajutorul îngrășămintelor chimice vor fi gata în cursul acestei săptămîni. În cazul în care vor fi depistate cantități mari de nitriți și nitrați în legumele și fructele scoase la vînzare, inspectorii DSP vor avea dreptul să scoată de pe tarabele piețelor trufandalele periculoase.
Un eventual pericol de intoxicare a băcăuanilor cu substanțe chimice provenite din îngrășăminte chimice îl reprezintă și apa fîntînilor a căror igienă nu este respectată. „Puțurile săpate în apropierea latrinelor sau grajdurilor și a terenurilor agricole pe care s-au împrăștiat îngrășăminte pe bază de azot reprezintă un pericol crescut de intoxicare, mai ales în perioadele cu ploi sau cu deszăpeziri. Pînza freatică se infiltrează cu nitriți și nitrați, iar apa de consum devine o otravă”, a mai spus doctorița Aflorei. Cei mai vulnerabili în fața intoxicării cu astfel de reziduuri chimice sînt sugarii. O cantitate mare de nitriți ingerată de copiii de numai cîteva luni pot duce chiar la moartea acestora, deoarece hemoglobina din sîngele lor nu mai poate transporta oxigenul. Concomitent cu monitorizarea calității fructelor și legumelor din piețe, inspectorii DSP trebuie să întocmească și o hartă a apei potabile din județ. Pînă la începutul lunii aprilie, medicii și asistenții din DSP vor fi obligați să identifice toate sursele cu apă potabilă din zona rurală a județului. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns