– bibliotecara din comună a pus bazele Clubului legumicultorilor și a inițiat primul curs de specializare pentru consăteni
Petru DONE
Rețeaua de socializare Facebook s-a îmbogățit, de puțin timp, cu o pagină creată de legumicultorii din comuna Fărăoani. Pe această cale, ei dau de veste că oferă amatorilor de legume proaspete marfă de calitate și la prețuri convenabile. Dacă pui, pe Facebook, adresa „Cosul de legume Faraoani-Bc”, ajungi direct la țintă și vezi ultimele oferte, iar pentru a cumpăra este necesară o simplă comandă prin telefon sau, de ce nu, poți face chiar o vizită în grădinile și solariile legumicultorilor, să alegi marfa direct din câmp.
Ideea „Coșului de legume” a fost preluată de pe internet de bibliotecara Felicitas Iohan Farcaș și susține comercial activitatea de pasiunea pentru legumicultură a sătenilor. De folos le-a fost și Programul Biblionet, lansat pe timp de cinci ani pentru a facilita românilor accesul gratuit la informație. Astfel, Biblioteca „Ep. Ioan Duma”, din Fărăoani, a intrat în competiție pentru un grant oferit prin Biblionet pentru a organiza un curs de legumicultură la care s-au înscris 15 legumicultori. Grantul a fost de 5.000 de lei. „Am gândit cursul – spune Felicitas Iohan Farcaș – și cu o parte practică, pentru cei care doresc să își facă un solar în spatele casei, destinat consumului propriu de legume, dar și pentru a obține venituri suplimentare. Suntem la început. O parte dintre cursanți abia acum își organizează solarii. În 2014, însă, vrem să dezvoltăm activitatea și am organizt chiar un club al legumicultorilor, care deja are 11 membri, dintre cursanți.”
În acest fel, legumicultorii din Fărăoani au vândut foarte bine, în vară, ceapa și au încheiat și un parteneriat cu o asociație de producători agricoli din comună, pentru o tarabă proprie în bazarul duminical. „Coșul de legume – a precizat inițiatoarea proiectului – nu este un cumul de produse anume, ci este alcătuit în funcție de solicitările clienților. Numele coșului de legume este, evident, un simbol, totul depinde de ceea ce își dorește clientul. De ce ar cumpăra lumea de la noi? Pentru că marfa este garantat proaspătă, culeasă numai după ce s-a primit comanda. Legumele noastre pot fi considerate chiar ecologice, pentru că nu tratăm culturile cu pesticide. În plus, pot fi culese chiar și de clienți, dacă vin în solarii sau în grădini. Iar noi vindem la preț de producător, foarte convenabil, pentru că acum vrem să câștigăm piața, în primul rând, nu neapărat să obținem mare profit.”
Din Clubul legumicultorilor fac parte mici cultivatori de legume, care lucrează circa un hectar de teren. Foarte puțini au ceva mai mult de un hectar. Ei cultivă, de regulă, doar două-trei feluri de legume și sunt specializați pe anumite soiuri. Un solar are cam 50 – 100 de metri pătrați. Este o afacere de familie, dar producția obținută este mult peste necesarul acesteia. „Tocmai datorită surplusului de producție din fiecare gospodărie – a mai spus Felicitas Farcaș -, ne gândim și la un proiect pentru o linie de prelucrare a legumelor. Însă, deocamdată este numai un proiect. Cu timpul, poate chiar de la anul, unul sau doi dintre membrii clubului nostru să acceseze și fonduri europene.”
În ultimul timp, legumicultorii din Fărăoani se vizitează mai des. Ei vor să vadă cum lucrează consătenii lor, să învețe unul de altul din experiența pe care o au, dar se bucurăm și de asistența de specialitate a consultantului Camerei Agricole din zonă.
huma ctin a zis
comunele din jurul bacaului atentie la farauani