Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a gasit o modalitate de a „premia” liceele cu rezultate foarte slabe la examenul de bacalaureat din 2011. Metodologia de fundamentare a cifrei de scolarizare pentru anul scolar 2012 – 2013 prevede la articolul 31 ca unitatile de invatamint liceal cu un procent de promovabilitate sub 15 la suta la examenul de bacalaureat din 2011 trebuie sa-si proiecteze pentru clasa a IX-a, zi, un plan de scolarizare diminuat „cu cel putin o clasa”. Fac exceptie de la aceasta prevedere unitatile de invatamint liceal unice la nivel de localitate, precum si unitatile de invatamint care au doar cite o clasa a IX-a, a X-a, a XI-a si a XII-a.
Dupa prima sesiune a examenului de bacalaureat din 2011, in judetul Bacau se plasau sub pragul de promovare de 15 la suta 12 unitati de invatamint liceal. O parte dintre acestea au depasit pragul critic, dupa sesiunea din toamna. Directorii scolilor care trebuie sa renunte insa la o clasa a IX-a comenteaza cu rezerva decizia ministerului. „Noi sintem la limita, avem cam 14 la suta. Cu toate acestea am cerut tot noua clase, ca anul trecut. Probabil ca o sa taie una, avind in vedere ca se reinfiinteaza de anul acesta invatamintul profesional. Eu n-am inteles decizia asta a ministerului de a cere diminuarea cifrei de scolarizare cu o clasa a IX-a de liceu. Nu-mi dau seama care este ratiunea. Probabil pentru a stimula clasele de profesionala”, a declarat Ion Balcan director al Colegiului Tehnic „Dumitru Mangeron”, din Bacau. Nici Colegiul Tehnic „Letea”, cu un procent de 10 la suta de promovare a examenului de bacalaureat 2011, dupa sesiunea doua, nu a taiat de buna voie din numarul de clase a IX-a pentru anul scolar viitor. „Anul acesta avem trei clase a IX-a. Pentru 2012 – 2013 am cerut cinci, probabil doua vor ramine pentru liceu si trei care sa continuie ca profesionale, din clasa a X-a. Aceasta decizie a ministerului poate fi o solutie de ameliorare a situatiei, dar trebuia aplicata tot procentual. Adica un liceu care are noua clase a IX-a poate pierde una cu efecte mai putin vizibile decit unul cu doua sau trei clase”, a comentat Viorel Coseraru, director al Colegiului Tehnic „Letea”. Conducerea Colegiului Tehnic „Petru Poni” din Onesti, institutie care a scapat ca prin urechile acului de conditiile legii, dupa sesiunea din toamna, sugereaza ca procentele de promovare nu reflecta intotdeauna realitatea pregatirii elevilor. „Eu sint si metodist, am cam fost in toate colegiile tehnice din judet, asa ca atunci cind vad in unele cazuri procent de 38 la suta de promovare ramin cu niste puncte de suspensie in discutie. Pe de alta parte sint unul dintre sustinatorii montarii camerelor video in salile de examen. Este singura sansa sa se mai trezeasca familiile, pentru ca dupa mine parintii sint singurii vinovati pentru rezultatele dezastruoase ale elevilor la bacalaureat”, a declarat Danut Oprea, director al Colegiului Tehnic „Petru Poni”, din Onesti. Conform metodologiei, 20 ianuarie 2012 este data limita pina la care inspectoratele scolare trebuie sa ofere MInisterului Educatiei, spre avizare, reteaua scolară, propusa de autoritatile administratiei publice locale. (Laura HUIBAN)
parere a zis
Domnule Coseraru, decat v-ati uita in curtea vecinilor mai bine v-ati uita in propria „ograda”… si nu e greu de observat ca prin managementul dv. ati distrus ceea ce mai functiona la acest liceu, iar… din pacate platesc pentru lipsa dv de viziune pe termen lung persoane nevinovate. Ca intotdeauna fugiti de asumarea responsabilitatii, gasiti vinovati in alta parte… pentru ca aceasta unitate sa mearga bine ar trebui sa va faceti ordine in mintea dv si in echipa cu care hotarati destinul acestei scoli.