Vrea sau nu conștientizează că vrea, orice creator își agonisește posteritatea după talentul, interesul și puterea cu care l-a înzestrat Dumnezeu. Propunându-și cu prioritate scopul păstrării pentru generațiile viitoare a rezultatelor muncii asiduie din domeniul atât de delicat al creației literare, dl Liviu Chiscop scoate de sub tipar cea de-a 11-a carte a sa, necesară tuturor celor ce iubesc literatura și doresc opinii avizate cu privire la cărți și autori. O carte utilă îndeosebi elevilor, tinerei generații doritoare să ia cunoștință despre personalitățile definitorii pentru cultura română și despre operele lor.
Autor avid de cunoaștere, înzestrat cu un spirit viu și deschis spre toate aspectele literaturii românești, dl Liviu Chiscop va sesiza cu acuitate direcțiile de gândire ale creatorilor de spiritualitate, cu deosebire ale celor situați la răscrucea noilor curente estetice, fiecare cu tonalitățile specifice lui. Autorul noii cărți (apărută la Editura „Egal” cu câteva zile în urmă) are capacitatea de a releva zbaterile de conștiință ale unor scriitori din timpurile noastre și de a le reconstitui critic opera (ori numai o carte sau două) cu autenticitate de creator și cititor participant cu mintea și sufletul la vibrațiile inimilor lor.
Pe lângă autori de noterietate (precum T. Arghezi, Ion Agârbiceanu, M.R. Paraschivescu, Aghatha Bacovia, Adrian Păunescu ș.a.) dl Chiscop pune în lumină și o sumă de creții ale unor scriitori bacăuani, între care Grigore Codrescu, Georgeta Mircea Cancicov, Ion Neacșu, Gh. Pătrar ș.a. De o atenție aparte se bucură comentatorii poeziei bacoviene, operă ce a fascinat un mare număr de literați și a jucat un rol de prim rang în orientarea estetică a scriitorilor din deceniile 6, 7 și 8 din secolul trecut.
Debutat ca recenzor literar încă din timpul studenției de către criticul Constantin Călin, autorul acestei cărți păstrează înclinația specifică mentorului său, acordând studiilor despre Bacovia un spațiu larg, în care își etalează măiestria de comentatori Svetlana Matta, Mihai Petroveanu, Gheorghe Grigurcu, Daniel Dumitriu, Dinu Flămând, Gheorghe Pătrar. Nu lipsite de interesa sunt încercările autorului de a apăra valorile autentice de invazia locului comun, a banalului, a interferenței „realismului socialist”, depozitar în gândire al spiritului vulgar. Curiozitatea vie, îmbinată cu o putere aparte de a urmări, analiza și înțelege meandrele creației literare românești determină, în bună măsură, ineditul acestei cărți de vădit interes cultural. Admirația dezinteresată a autorului pentru valorile spirituale ieșite de sub pana scriitorilor contemporani fac din dl Chiscop o figura oarecum singulară în peisajul criticii bacăuane și nu numai. Registrul întins de preocupări în domeniul didactic, al folcloristicii, al dezbaterii culturale îl situează pe autor „sub semnul unei largi finalități sociale și morale”.
Lasă un răspuns