– de la an la an, numarul cazurilor de tuberculoza inregistrate in judetul Bacau este tot mai mare – cu peste o mie de bolnavi in evidente, judetul nostru se afla in lista celor in care incidenta bolii depaseste media pe tara – considerata pe vremuri o boala a saraciei, tuberculoza ataca acum in orice mediu
Peste o mie de bacauani figureaza in prezent in evidentele Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bacau ca bolnavi de tuberculoza, cu citeva zeci mai multi decit in aceeasi perioada a anului trecut. Cu asemenea cifre, incidenta tuberculozei, in judet, depaseste media pe tara (circa 110-115 nou cazuri inregistrate la suta de mii de locuitori). Potrivit datelor furnizate de DSP Bacau, in 2009 s-au inregistrat 716 noi cazuri de imbolnavire, fata de 570 in 2008, la finele anului trecut raminind in evidente 982 de bolnavi. La sfirsitul lui februarie 2010, cazurile nou inregistrate au facut ca numarul bolnavilor aflati in evidente sa creasca la 1.012.
Boala a saraciei?
Considerata, pe vremuri, o boala a saraciei, in prezent, tuberculoza nu mai poate fi „definita” astfel. „A devenit o realitate faptul ca oricine se poate imbolnavi de tuberculoza, sarac si bogat deopotriva. Desi este o boala veche de mii de ani, omenirea nu a ajuns inca sa inteleaga fenomenul tuberculoza in toata complexitatea sa. Bolnavul de tuberculoza activa pulmonara sau extrapulmonara este in acelasi timp, rezervorul si agentul transmiterii bacilului Koch. O singura persoana bolnava poate infecta alte 10-15 persoane intr-un an. De asemenea, trebuie stiut ca la fiecare zece secunde, undeva in lume o persoana moare de tuberculoza, iar la fiecare patru secunde cineva se imbolnaveste de tuberculoza”, a spus dr. Cristina Matanie, compartiment Promovarea Sanatatii, DSP Bacau. Potrivit specialistilor, peste 50% din cazurile de tuberculoza nu prezinta nici un simptom pentru o perioada indelungata, de aceea multi ajung sa fie diagnosticati foarte tirziu. „Tusea este cel mai frecvent simptom, iar de cele mai multe ori, persoana infectata pune tusea pe seama fumatului sau a unei viroze recente”, a mai spus dr. Matanie. Tratamentul corespunzator, face ca, teoretic cel putin, dupa circa trei saptamini, boala sa nu mai fie contagioasa. „Semnele si simptomele ce pot indica tuberculoza sint tusea cu sau fara expectoratie, pe o perioada mai mare de trei saptamini, subfebrilitate sau febra, greutate in respiratie, posibile dureri toracice, oboseala, scadere in greutate, transpiratii nocturne, uneori expectoratie cu singe”, a atras atentia dr. Matanie. Boala este 100% vindecabila, aceasta insa, numai in cazul in care se intervine la timp si adecvat, adica numai cu sprijinul medicilor specilisti.
Ziua Mondiala de Lupta impotriva Tuberculozei
Anual, pe 24 martie se marcheaza Ziua Mondiala de Lupta impotriva Tuberculozei. In Bacau, autoritatile sanitare si locale au marcat evenimentul prin organizarea de puncte stradale de informare si distribuire de materiale infromative pe tema tuberculozei, pentru populatie. Sub sloganul „Impotriva tuberculozei. Mai mult, mai bine, mai repede”, reprezentanti ai sistemului medical bacauan si ai administratiei publice au participat, de asemenea, la o masa rotunda de dezbateri pe tema. Cu ocazia Zilei Modiale de Lupta Impotriva Tuberculozei, autoritatile in domeniu atrag atentia ca orice persoana se poate imbolnavi, indiferent de statutul social si de situatia materiala, ca boala se transmite pe cale aerogena si ca ea se trateaza doar cu medicamente specifice si reamintesc populatiei ca toate serviciile medicale, inclusiv tratamentul oferiter in cadrul Programului National de Control al Tuberculozei sint gratuite.
Anonim a zis
Foarte interesant. Sincer, habar nu aveam ce inseamna tuberculoza! Sa va dea Dumnezeu sanatate!
Ciprian a zis
Felicitari voua celor de la Ziarul de Bacau care cu acest articol pus pe prima pagina aduce informare unui numar mult mai mare de bacauni decat orice fluturas care a fost distribuit ieri de Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei. Din pacate Bacaul si in general regiunea din Moldova dar si Dobrogea au cele mai multe cazuri la 100.000 de locuitori.
Cazurile de TBC ar scadea daca ar creste nivelul de trai si curatenia din oras. Bacaul e un oras prafuit de parca am fi in desert. Toata iarna au aruncat cu nisip pt topireea zapezi acum acel nisip e pe toate strazile si trotuarele si nici nu e strans.
Si doctorii de familie si cei de la spitalul TBC au un rol important in reducerea cazurilor de TBC.
Daca te duci la medicul de familie si ii spui ca tusesti si ca te doare in piept si alte simptome specifice TBC-ului (dar nu neaparat) ar trebui sa ne de-a o trimire pt investigatii mai amanuntite pt ca de aceea TBC-ul nu e descoperit la timp din cauza ignorantei atat din partea bolnavilor cat si a medicilor.
Doamne ajuta sa scada numarul de cazuri noi de TBC in tara si in lume. Cu cat mai putina lume bolnava cu atat mai multi oameni sanatosi care pot munci.
dd a zis
Felicitari pentru acest articol, din pacate romanii sunt mai interesati de subiecte gen moni sau bote.
Costel a zis
Am o întrebare, poate cineva de pe aici este de specialitate: bacilul Koch este imun la contactul cu argintul? Nu aş dori o părăre, ci un răspuns ferm, stiinţific, poate chiar bazat pe unele experimente efectuate.