• semnalate pentru prima dată în toamna anului trecut, cursurile ilegale de limba maghiară s-au reluat odată cu debutul semestrului doi
Satul Arini din comuna Găiceana tinde să se transforme din „teren de încercare” a cursurilor ilegale de limba maghiară în „redută cucerită” de propovăduitorii originii maghiare a ceangăilor din Moldova. Semnalate pentru prima dată în toamna anului trecut, orele de maghiară predate elevilor din Arini de diverși „profesori” au fost reluate, potrivit profesorului Petru Botezatu, ofițer de relații publice al Inspectoratului Școlar județean (ISJ), odată cu debutul celui de-al doilea semestru al anului școlar în curs. „Primarul din Găiceana, cadrele didactice și unii părinți ne-au sesizat că în sat se predă limba maghiară în particular, de către o persoană care, cel puțin deocamdată, nu a putut fi identificată, dar se crede că ar fi vorba despre un cetățean maghiar. Elevii au recunoscut că frecventează cursurile de limba maghiară, dar sporadic. Aceștia au mai spus că li s-a promis că vor pleca într-o excursie la Budapesta. Pe de altă parte, părinții și copii au susținut că, dacă la școala din localitate ar face limba engleză în locul limbii ruse, cursurile de maghiară nu ar mai avea interes. În aceste condiții, Inspectoratul Școlar a decis ca, din toamnă, limba rusă să fie înlocuită cu limba engleză și, în plus, școala va fi dotată cu calculatoare, din experiența altor cazuri știindu-se că și acestea sînt un factor de atracție a copiilor de către așa-zișii profesori de limba maghiară”, ne-a declarat inspectorul Botezatu.
Semne de întrebare
Extrem de interesant este însă faptul că, după mai bine de jumătate de an de cînd au fost puse pe tapet pentru prima dată cursurile de limba maghiară de la Arini, autoritățile locale susțin că nu știu cine le predă. Asta în condițiile în care, la începutul lunii decembrie a anului trecut, am fost la Arini și am aflat de la elevi că pe „profesor” l-ar chema Gyergely Csuma și ar fi originar din Budapesta. Acesta nu a fost însă, după cîte au spus elevii din Arini, singurul dascăl de maghairă. „Înainte de Paște (cel de anul trecut, n.r.) cursurile erau predate de trei – patru oameni, care se schimbau între ei”, au spus, în decembrie, copiii din Arini. O mărturisire care, atunci, ca și acum, are darul să ridice anumite semne de întrebare în legătură cu scopurile și identitatea studenților maghiari, colegi cu nepotul vitreg al profesorului Traian Gîtu, directorul Școlii din Arini, care, în timpul vacanței, trăgeau la cumnata directorului sub motiv că vor să studieze, ca studenți la etnologie, istoria culturii maghiare. Ce legătură are istoria maghiară cu meleagurile românești, nu am putut afla. Anul trecut, efortul elevilor din Găiceana de a învăță limba maghiară a fost recompensat cu rechizite gratuite și o tabăra la Băile Harghita. Acum, se vorbește de o excursie la Budapesta. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns