Seismologii de la Institutul Naţional de Fizică a Pământului (INFP) au revizuit în scădere la 4,8 grade pe scara Richter datele referitoare la magnitudinea cutemurului produs marţi dimineaţă la ora 05.40 în zona Vrancea, la o adâncime de 134 de kilometri. Datele preliminare indicau o intensitate de 5,1 grade pe scara Richer. Cutremurul a fost simţit şi la Bucureşti.
‘Este un cutremur de magnitudine moderată care apare destul de frecvent în zona Vrancea cu anumite fluctuaţii în timp. Apare cam la 2-3 ani’, a declarat marţi dimineaţă, pentru AGERPRES, Mircea Radulian, director ştiinţific al INFP.
Potrivit acestuia, ultimul cutremur similar s-a produs în 25 aprilie 2009, acesta fiind însă mai mare, de peste 5 grade pe scara Richter.
‘Era de aşteptat acest cutremur (de marţi dimineaţă – n.r.), vorbind strict statistic. Având în vedere activitatea care este permanent în Vrancea, ştim că apar anumite cutremure cu anumită probabilitate. Nu este un cutremur care să ne surprindă’, a mai spus directorul ştiinţific al INFP.
El a arătat că în Capitală cutemurul s-a ‘resimţit chiar destul de bine’. ‘La magnitudinea aceasta, cutremurul s-a resimţit chiar mai mult decât ne-am fi aşteptat. Cutremurele au două unde principale, undă Vest şi undă Est, respectiv longitudinală şi transversală. Unda transerversală este, în general, mai mare iar în acest caz a fost foarte impulsivă. E adevărat că pe o durată scurtă de timp, dar a fost simţită mai mult decât ne-am fi aşteptat. Durata undei seismice de amplitudine mare a fost scurtă, o secundă, o secundă şi jumătate, dar a fost simţită destul de bine chiar şi la etaje mici’, a arătat Mircea Radulian.
Pentru viitorul apropiat, directorul ştiinţific al INFP a arătat că specialiştii nu se aşteaptă la nimic special. ‘Un cutremur de magnitudinea aceasta nu cred că va mai fi, în cazul unei activităţi normale în zona Vrancea, dar în mod normal este foarte greu de făcut predicţii. Eu mă aştept să nu mai fie cutremure de genul acesta, de magnitudinea aceasta. Vor mai fi cutremure mai mici, dar nu există o regulă sigură. Nu putem spune cu siguranţă lucrul acesta’, a încheiat Radulian.AGERPRES
Lasă un răspuns