Stirea care a umplut paginile cotidianelor la nivel national, prin care se anunta ca o mamica a cistigat procesul impotriva statului pentru ca indemnizatia de crestere a copilului a fost considerata discriminatorie, are ecouri in plan local, chiar si dupa citeva luni. Tot mai multi parinti din Bacau se considera discriminati de Ordonanta 148, iar printre ei se numara mamele si tatii cu gemeni sau chiar tripleti
In judetul Bacau, beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului in baza OUG 148/2005, 5.719 persoane. Alti 504 bacauani au optat, in baza aceleiasi ordonante, pentru stimulent, considerind mai avantajos sa se intoarca la munca inaintea implinirii virstei de doi ani a copiilor lor. Problema ridicata de cititorii nostri este aceea a mamelor de gemeni si chiar tripleti care, conform legii, beneficiaza de o singura indemnizatie de crestere a copilului. Potrivit datelor furnizate de conducerea Directiei de Munca si Protectie Sociala (DMPS) Bacau, este cazul a circa 70 de mame de gemeni si a doua mame de tripleti din judet. Aceste persoane primesc aceeasi suma de bani din partea statului, de care beneficiaza si mama care a dat nastere unui singur copil. „Nu este normal. Nu spun ca indemnizatia sa fie dubla, da suma ar trebui sa fie mai mare cu macar 30-40% decit atunci cind ai un singur copil”, ne-a declarat, nemultumit, un tatic de gemeni. O mama din Bacau, tot de gemeni, a afirmat, la rindul ei, ca „efortul financiar, cind cresti gemeni, este evident mai mare. O solutie, poate, ar fi ca alocatia de stat sa fie marita”.
Indemnizatia pentru cresterea copilului nu se reflecta in nivelul de trai
Explicatia data de conducerea DMPS Bacau in legatura cu acest aspect a fost aceea ca indemnizatia nu se acorda pentru un nivel de trai mai bun, ci pentru a sustine efectiv mama pe perioada in care aceasta are nevoie cel mai mult, respectiv, pina la implinirea copilului a virstei de doi ani. „Mamele de gemeni sau tripleti primesc o singura indemnizatie pentru ca este vorba despre o prestatie familiala, nu despre un drept al unei persoane, cum este alocatia de stat pentru copii”, a declarat Gheorghe Apostu, director executiv al DMPS Bacau. Se pare, insa, ca explicatia nu a fost perceputa ca fiind corecta de catre parintii aflati in aceasta situatie. „Sprijinul pentru familie ar trebuie sa fie si in functie de cheltuieli, nu? Daca as avea cvadrupleti?”, se intreaba, retoric, un tatic de gemeni. Un alt parinte ne-a declarat: „nu inteleg de ce se aloca o singura indemnizatie de crestere, cind, realmente, cheltuielile sint aproape duble. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca eu am un venit salarial suficient de ridicat; ma deranjeaza mult sa stau acasa cu o singura indemnizatie de crestere, dar cu doi copii. Nu poti face compromisuri sa te intorci mai repede la serviciu. Cind ai gemeni, esti nevoita sa stai cu ei macar un an, ceea ce e foarte penalizant la buzunar”, a mai spus mamica. O alta opinie a venit din partea unei alte mame, tot de gemeni: „As prefera sa se scada perioada de concediu la un an si sa creasca indemnizatia”. „Ginditi-va, numai pampersul la gemeni costa cam doua milioane de lei vechi pe luna, asta in conditiile in care nu ii schimbi de fiecare data cind isi fac nevoile!”, a conchis o alta mamica ce se considera nedreptatita de Ordonanta.
Potrivit parintilor, cazul mamicii de la Bucuresti care a dat in judecata statul si a si cistigat este un exemplu de curaj si verticalitate. Nu e de dorit totusi, spun acestia, sa se ajunga in instanta. Se pot face reveniri din punct de vedere legislativ si totul ar putea intra in normal, astfel incit sa fie impacate toate categoriile de beneficiari.
Lasă un răspuns