• peste o sută de preoți și mii de băcăuani au așteptat ieri după-amiază aducerea, la biserica „Sfîntu Dumitru” din Bacău, a moaștelor Sfîntului Mare Mucenic Dimitrie • toți greii PSD din Bacău s-au înghesuit la moaște • nici bine nu s-a încheiat ceremonia de primire a Sfintelor Moaște, că toți pesediștii au plecat la meciul dintre FCM și Apulum Alba Iulia
Peste o sută de preoți și mii de băcăuani și-au pus la încercare răbdarea și credința în Dumnezeu așteptînd, pe o vreme de iarnă autentică, aducerea moaștelor Sfîntului Dimitrie la biserica „Sfîntul Dumitru”, din cartierul Narcisa – Bacău. Nici măcar ploaia rece și densă care nu s-a oprit nici o clipă nu i-a convins pe băcăuani să renunțe să asiste la slujbă.
Depuse într-o raclă micuță de argint aurit, pe care erau sculptate scene din viața Sfîntului martir Dimitrie, relicvele sacre au fost aduse de la Iași, în jurul orele 16.35, de Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel al Moldovei și Bucovinei. El a fost însoțit de un sobor de preoți greci. Prea Fericitul Hristodoulos, Arhiepiscopul Atenei, n-a mai venit, fiind nevoit să se întoarcă în Grecia pentru a participa la funeraliile unui episcop grec.
În acordul onorului militar, relicvele sfinte au fost depuse pe un catafalc special și apoi așezate, de un grup de patru jandarmi, pe scena special amenajată în partea de răsărit a bisericii „Sfîntu Dumitru”. Soborul de ierarhi prezent la eveniment, între care s-au aflat Înalt Prea Sfințitul Teodosie al Tomisului, Prea Sfințitul Ioachim Vasluianul, Prea Sfințitul Epifanie al Buzăului și Vrancei, și Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, au binecuvîntat apoi mulțimea de pelerini sosită la biserică. Înaintea oamenilor de rînd, lîngă moaște au avut acces VIP-urile locale. Toți pesediștii din oraș au trecut pe lîngă moaștele sfinte. Radu Cătălin Mardare, prefectul de Bacău, Neculai Lupu, președintele Consilului Județean Bacău, Dumitru Sechelariu, primarul Bacăului, fratele acestuia, Sergiu Sechelariu, secretra de stat în MLPTL, și alți oameni politici locali și directori de instituții publice i-au întîmpinat pe pasarela de lîngă biserică pe invitați și sfintele moaște. Primarul Bacăului i-a înmînat Mitropolitului Daniel cheia orașului.
Fuguța la Universitatea Bacovia, apoi la meci
După depunerea sfintelor moaște s-au cîntat cîteva fragmente din acatistul Sfîntului Dimitrie, iar corul Seminarului Teologic din Roman și cel al maicilor de la mănăstirea Ciolpani au însoțit rugăciunile cu cîntări. Au urmat apoi scurte alocuțiuni. Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul i-a mulțumit Mitropolitului Daniel pentru binecuvîntarea făcută Bacăului și credincioșilor de aici. Și Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Daniel le-a vorbit oamenilor. Încheierea i-a aparținut arhimandritului grec Ephavlos, care s-a arătat încîntat de credința oamenilor. „Poporul trebuie să fie aproape de biserica națională, iar flacăra credinție să încălzească permanent sufletele dumneavoastră”, a spus preotul grec.
Toți ierarhii prezenți la „biserica anonimilor”, după cum a numit-o Prea Sfințitul Ioachim Băcăunaul, au vizitat în interior sfîntul lăcaș. N-a fost om care să nu se arate impresionat de dimensiunile sale și frumusețea lucrărilor executate în lemn de stejar. Apoi, într-un ritm alert, delegația de ierarhi și oameni politici s-a îndreptat spre Universitatea „George Bacovia”, unde a avut loc decernarea unui titlu academic. Conducerea universității particulare a intenționat să-i ofere titlul de membru de onoare al comunității academice Prea Fericitului Hristodoulos. Cum acesta a lipsit, onoarea i-a fost făcută Mitropolitului Daniel.
Unii oameni politici nu au zăbovit prea mult la Sfintele Moaște. Imediat ce cermonialul de deschidere s-a sfîrșit, politicienii locali au șters-o la meci. (Constantin GHERASIM, Fotografii: Dan DUȚĂ)
Lasă un răspuns