• părintele Budău, cel care l-a inițiat în tainele preoției pe Prea Sfințitul Petru Gherghel, episcopul romano-catolic de Iași, s-a stins din viață la 77 de ani • o sută de preoți romano-catolici sosiți din toată Moldova și din alte zone ale țării, precum și mii de credincioși au ținut să-l conducă pe ultimul drum
„A fost un preot bun, un om calm. Ne-au impresionat mereu bunătatea lui și vorbele frumoase pe care le rostea”, caracterizează în cîteva cuvinte Ana Jicmon, una dintre credincioasele prezente ieri la înmormîntarea preotului Iosif Budău. Părerea femeii îmbrăcată, asemeni majorității creștinilor romano-catolici din Luizi Călugăra, în haine cernite, a fost împărtășită de toți cei prezenți la funeralii. Toată suflarea din zona Măgura a fost marcată profund de decesul preotului Budău. După 77 de ani petrecuți pe pămînt, preotul Iosif Budău, pe a cărui cruce s-au înscris și patru ani de detenție în perioada regimului comunist, între 1960 – 1964, s-a mutat la cele veșnice. „A fost închis pentru că a colaborat împotriva regimului socialist și a fost purtat prin închisorile de la Aiud, Jilava și altele. De-a lungul vieții, a fost preot la Hălăucești, Huși, preot vicar la Săbăoani și, mai apoi, paroh la Horgești. Din 1990, a venit la Luizi Călugăra. L-am cunoscut foarte bine, fiind originari din același sat. Era un preot foarte corect, foarte bun. Era tot timpul vesel și glumeț, fiind foarte apropiat de oameni”, ne-a povestit monseniorul Ștefan Erdeș, decanul romano-catolic de Bacău.
De altfel, dragostea față de preotul Budău s-a dovedit și prin cei nu mai puțin de o sută de preoți din Iași, Roman, Galați, Bacău, la care se adaugă toată suflarea romano-catolică din comuna Măgura, care au ținut să participe la slujba înmormîntării. Într-o biserică neîncăpătoare pentru credincioși, ceremonia religioasă a fost oficiată de Prea Sfințitul Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iași, care a ținut să-și ia adio de la cel care i-a călăuzit pașii spre preoție, după cum a mărturisit în fața celor prezenți. „Am putut vedea în el un exemplu de bucurie ca preot, de dăruire, de bună dispoziție. Era întotdeauna un om care știa să treacă dincolo de toate greutățile, să vadă gîndul lui Dumnezeu”, a mai spus episcopul Petru Gherghel. Dacă preoții au celebrat slujba de înmormîntare, credincioșii parohiei au ținut ca înmormîntarea preotului Budău să fie făcută așa cum se cuvine. „Parohia s-a pregătit pentru acest praznic și s-au tăiat doi viței și un porc. S-au făcut peste 60 de cozonaci”, ne-a spus una dintre credincioasele din Luizi Călugăra, grăbită să conducă pe cei sosiți din afara comunei la praznic. Au rămas, spre final, doar covoarele legate frumos de gardurile oamenilor, în semn de cinstire, pînă spre cimitirul aflat undeva la marginea satului. Și amintirea frumoasă a oamenilor din Luizi Călugara despre părintele Iosif Budău. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns