Administrația Națională de Meteorologie a anunțat în această perioadă că indicele temperatură-umezeală va atinge și va depăși frecvent pragul critic de 80 al disconfortului termic și în județul Bacău. De aceea, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a impus măsuri specifice de combatere a efectelor caniculei cu protejarea prioritară a populației.
Prefectul Claudiu Șerban a dispus atenționarea comitetelor locale pentru situații de urgență și a serviciilor publice deconcentrate de specialitate în vederea aplicării măsurilor specifice de protejare a populației față de efectele caniculei. Au fost activate punctele de prim-ajutor pentru distribuirea de apă potabilă, au fost verificate, pentru a se asigura funcționarea neîntreruptă, sistemele centralizate de distribuire a apei potabile. În localitățile cu probleme în asigurarea necesarului zilnic de apă, se constituie stocuri de apă transportate de către echipaje ale structurilor MAI.
Cetățenii sunt rugați să întrerupă lucrul în aer liber în mijlocul zilei. În localități, panourile de afișaj din apropierea primăriilor trebuie să cuprindă recomandări cu privire la măsurile preventive și de protecție pe durata caniculei. Organizatorii de evenimente sportive, culturale sau comerciale trebuie să urmărească durata și intensitatea caniculei în vederea suspendării desfășurării în cursul zilei a manifestărilor sportive și culturale, care nu se desfășoară în spații climatizate corespunzător. S-a dispus menținerea condițiilor corespunzătoare în taberele școlare.
Direcția de Sănătate Publică și Serviciul Județean de Ambulanță au primit adrese de la Ministerul Sănătății privind activarea planurilor de măsuri pentru zilele caniculare, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din această perioadă să poată fi reduse. În ceea ce privește populația, reprezentanții DSP recomandă să fie urmate sfaturile medicilor și să se evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 și 18. „În perioadele de caniculă este recomandat un consum zilnic de lichide între 1,5 și 2 litri, fără a aștepta să apară senzația de sete – explică dr. Cristina Matanie, coordonator Promovarea și Evaluarea Sănătății din cadrul DSP. Este necesar un pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute.
De asemenea, trebuie consumate în fiecare zi cât mai multe fructe și legume proaspete, deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă. Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină sau de zahăr, cum sunt sucurile răcoritoare carbogazoase, deoarece acestea sunt diuretice”.
Ștefan POPA
Cătălina CHIFU
Lasă un răspuns