Suntem bolnavi cu capul, cu ficatul, cu inima si cu orice altceva. Statisticile spun ca suntem chiar cei mai bolnavi din Europa. Chiar ne-am putea mira ca nu vedem pe strada, la tot pasul, oameni rapusi de boala. Or fi si multi ipohondri printre noi, dar si multi bolnavi de-a binelea, ca ne place sa traim viata la maxim, sa ne distram, sa ragaim sanatos dupa o bauta strasnica, in care am inecat cea mai grasa halca de porc, mititei cu mujdei si mustar, derivati petrolieri imbuteliati in chip de suc de fructe, tochituri grele chiar si pentru carburatorul unui tanc rusesc, daramite pentru un ficat omenesc. Suntem bolnavi fiindca ne stresam ca ramanem fara locuri de munca, fiindca avem rate prea mari, fiindca nu vine leafa la timp. Pentru toate acestea, doctorul da un sfat bun, dar care in zilele astea pare aruncat in bataie de joc: feriti-va de stres si nu veti mai avea probleme cu ficatul, cu splina, nu va mai pocnesc vasele de sange prin capul ala destept. Si ce sa fac, doctore? Sa merg in desert si sa traiesc cocotat pe un stalp, precum pustnicii si stalpnicii din zorii crestinismului? Macar aia sunt mentionati in calendarele religioase, ca au slujit unei cauze, dar peste noi se va asterne praful, ca avem ca motivatie de viata supravietuirea. Cu exceptiile de rigoare, bineinteles.
Cat suntem de bolnavi? Suntem atat de bolnavi, cat de multe farmacii sunt. Si sunt multe, precum gainatul porumbeilor pe statuie. In ultimele doua-trei saptamani am vazut trei farmacii noi. Ultima a luat locul unui magazin alimentar, peste drum de Liceul Economic. La parterul aceluiasi bloc mai exista alte doua farmacii, deci vor fi trei.
Legea Farmaciilor prevede ca doua astfel de magazine nu pot fi mai apropiate de 500 metri. La blocul cu pricina, farmaciile sunt perete in perete. Pe strada Cornisa, intre Carrefour si McDonald’s sunt patru farmacii. In centrul orasului avem una la Luceafarul, una peste drum, linga BJL Gold, una langa Decebal si una langa Spicul. In jurul Spitalului Judetean sunt mai dese chiar si decat bisericile. In rest, le mai stiti dumneavoastra. Asadar, trebuie sa faci putini pasi ca sa gasesti piramidoane. Ba, daca as fi in afacere, chiar as deschide un serviciu de „home delivery”: asa cum iti comanzi acasa o pizza, asa sa iti poti comanda si hapuri.
De ce sunt multe farmacii? Pentru ca bagam pastile in noi ca inecatii. Daca ti-e lene sau frica sa mergi la doctor, o intrebi pe Georgeasca ce ia cand o doare noada curului si cu sfatul ei doct intre dinti dai fuga la farmacie. Ai baut si ai mancat ca porcul, iar bila iti iese dupa aceea pe nas? Nu-i nimic, au leacuri la farmacie. Doar nu s-o trezi desteptul ala de doctor sa iti interzica sarmalele, afumatura, salata boeuf si damigeana cu vin. Negresit, exista si interesele obscure si intrepratrunse ale producatorilor si marilor vanzatori de medicamente, care joaca pe degetul mic fondurile publice de sute de milioane de euro din sistemul de sanatate.
In schimb, in spitale nu exista medicamente, iar daca nu ai o ruda care sa iti cumpere de la farmacie prescriptia medicului, mori cu zile. Poti sa fi cotizat si in viata anterioara la asigurarile de sanatate, ca tot de acest tratament ai parte (nu mai intru in amanuntele contractelor de finantare si a calitatii managerilor, ca ne enervam si mai mult). Iar daca mai ai putere sa te ridici de pe patul de spital si sa iesi la o gura de aer, pe hol vei vedea tablitele aninate din loc in loc, pe care scrie: „Suntem mandri de voi”. Si dedesubt semnatura presedintelui Consiliului Judetean, care probabil se refera la bolnavii care reusesc sa supravietuiasca intr-un spital cufundat in lipsuri, dar inconjurat de farmacii prospere.
Lasă un răspuns