Dacă până acum zece ani, în zona Bacău, un dăunător – Viermele pieliței fructelor (Adoxophyes reticulana) – era cunoscut doar din lucrările de specialitate, în ultimii ani a devenit foarte periculos, provocând mari pagube în plantațiile de măr. Este un dăunător polifag provocând atacuri și la păr, cais, piersic, prun, agriș. Are două generații pe an. La măr, prima generație este periculoasă prin atacul larvelor pe frunzele tinere din vârful lăstarilor, oprind creșterea acestora, iar a doua generație prin rosăturile larvelor asupra pieliței fructelor, depreciind calitatea fructelor și diminuând capacitatea de păstrare.
Fluturele mascul are lungimea de 8 – 9 mm și deschiderea aripilor de 12 – 15 mm, iar femela are lungimea de 10 – 13 mm și deschiderea arpilor de 18 – 20 mm. Aripile anterioare sunt bej deschis, iar cele posterioare cenușii. La femelă, culorile sunt mai închise. Pe aripile anterioare sunt o serie de desene din culori mai închise, diferite între cele două sexe. Abdomenul fluturilor este de culoare alburie la mascul și bej-auriu la femelă. Oul este lenticular de culoare galbenă. Larva are o culoare galbenă verzuie, alb-gălbuie sau verde-închis, cu o dungă maro pe partea dorsală a abdomenului. Capul și placa toracică sunt negre la larvele tinere, ajungând maro cele mature. La completa dezvoltare, larvele ajung la o lungime de 18 – 20 mm. Larvele sunt vioaie și, la atingere, coboară pe fire mătăsoase.
Iernează ca larve în cocon mătăsos, în crăpăturile scoarței, în adăposturi din frunze sau în cavitățile fructelor în depozite. În faza de dezmugurit, larvele trec pe muguri unde încep să se hrănească Trec apoi pe frunzulițe, inflorescențe și mai târziu pe vârful lăstarilor. La locul de hrănire țes păienjeniș. După 30 – 40 de zile de hrănire se transformă în crisalide la adăpostul frunzelor adunate care le-au servit ca hrană. La 9 – 14 zile apar fluturii generației I – sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie. Durata de viață a fluturilor este de până la două săptămâni. La câteva zile de la apariție se împerechează și încep depunerea ouălelor. Ouăle sunt depuse în grupe de câte 10 – 120, pe suprafața superioară a frunzelor la măr și pe partea inferioară a frunzelor la păr și cireș.
Zborul se eșalonează până la 55 de zile. Incubația durează 7 – 16 zile, după care apar larvele, la sfârșitul lunii iunie începutul lunii iulie. Urmărirea zborului adulților se face cu ajutorul capcanelor cu feromoni, după care se face și orientarea depunerii ouălelor și eclozării larvelor. în primele vârste larvele migrează spre vârfurile lăstarilor unde își confecționează adăposturi din frunzulițele atacate. Acesta este momentul cel mai bun pentru tratamente cu insecticide pentru larve. Produsul Insegar are acțiune și asupra ouălor, putând fi administrat înaintea acestui moment. După o perioadă de 16 – 19 zile de hrănire, la început cu frunzulițele din vârful lăstarilor, iar apoi și cu cele mature, larvele se transformă în crisalide în diverse adăposturi. La 9 – 12 zile, apar fluturii generației a II-a, la sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august. La 2 – 7 zile, fluturii încep depunerea ouălor pe frunze, lăstari și fructe. Zborul durează până în septembrie. După 7 – 11 zile, din ouă eclozează larvele. Atacul lor se manifestă cu preponderență pe fructe la măr, până la recoltare și apariția temperaturilor scăzute, când se retrag în adăposturi pentru hibernare, unde își construiesc câte un cocon mătăsos.
Pentru combatere, tratamentele cu insecticide trebuie să surprindă toate cele trei momente din an, când larvele nu sunt încă bine adăpostite. În afara acestor perioade pot fi utilizate doar insecticide cu acțiune sistemică (pătrund în frunze și au efect mai lung, iar larvele în momentul hrănirii îl ingerează). După un an cu atac puternic în toamnă, se impune efectuarea obligatoriu a 1 – 2 tratamente la dezmugurit, când larvele ies din locul de iernare și încep să atace. La generația de vară, momentul este la sfârșitul lunii iunie, începutul lui iulie, iar la generația de toamnă la începutul lunii august. Cu ajutorul capcanelor cu feromoni Atraret și prin urmărirea depunerilor de ouă, aceste momente pot fi stabilite de pomicultor. Ca insecticide, pot fi utilizate Reldan, Nurelle D, Karate Zeon, Mospilan, Novadim, Calipso etc. Nu se vor efectua tratamente peste temperaturi de 25 de grade C. Nu se va repeta tratamentul cu același insecticid, alternându-se mereu insecticidele.
Dr.Ing.Florin ACATRINEI
Camera Agricolă Județeană Bacău
Lasă un răspuns