• medicii veterinari atrag atenția asupra caracteristicilor care diferențiază mieii de cîini • prețul cărnii de miel variază între 60 și 80.000 de lei pe kilogram
Tradiția mielului de Paște datează din timpuri imemoriale. Totuși, cei care vor să o păstreze trebuie să fie atenți ce pun în tigaie, pentru a nu avea neplăcuta surpriză ca în locul nevinovatului animal să mănînce alte lighioane, cum ar fi cîini sau pisici. Pentru a se evita astfel de necazuri, Direcția Sanitar-Veterinară atrage atenția asupra unor indicii vizibile cu ochiul liber și care diferențiază mieii de cîini.
„Oamenii trebuie să fie atenți la elementele de diferențiere, pentru a elimina riscul de a cumpăra altceva decît ceea ce și-au dorit, adică un miel”, ne-a declarat medicul veterinar Gheorghe Vlad, șeful Serviciului de igienă al Direcției Sanitar-Veterinare Bacău. Primul semn de diferențiere ar fi la dentiție. Cîinele are incisivi și canini, în vreme ce aceștia lipsesc în totalitate la miel. O altă diferență se referă la aspectul cărnii. În vreme ce carcasa de cîine are culoarea roșu închis și miros specific, cea de miel are o culoare de un roșu mai deschis și miros înțepător, care aduce puțin a amoniac. Grăsimea cîinelui este moale și unsuroasă, iar cea a mielului este albă, tare și uscată. Un alt element de identificare se referă la numărul de lobi ai ficatului. La lătrătoare acesta are șase lobi, iar cel de miel are doar patru.
Dar poate cea mai vizibilă diferență este la picioare. Cele de cîine au gheare, iar cele de miel au copite. „Cel mai bine ar fi ca amatorii care nu se pricep nici la mieii vii, nici la cei tăiați, să-i cumpere fie din locurile special amenjate, fie să achiziționeze întotdeauna o carcasă care are cel puțin un picior căruia i se vede copita. De altfel, comercianții care se respectă și care respectă și cele sfinte așa vînd întotodeauna carcasa de miel”, ne-a mai spus doctorul Vlad. La toate acestea se mai adaugă și obligația vînzătorului de a prezenta animalele pentru examinare sanitar-veterinară, chiar în piețe, împreună cu certificatul de origine și sănătate eliberat de circumscripțiile de specialitate din localitatea de domiciliu a proprietarului. Dacă animalul corespunde, atunci medicul pune o ștampilă care atestă acest lucru.
În piețele băcăuane, prețul mieilor este diferit. În Hala Centrală, singurul stand unde se poate vinde carne de miel este în pavilionul de lactate. Prețul afișat vineri era de 60.000 de lei kilogramul. În Piața Nord, prețul era de 65.000 de lei/kg. Sîmbătă, prețurile crescuseră la 70.000 de lei/kg, pentru ca duminică să ajungă la 80.000 de lei/kg. Totuși, trebuie reținut că și acest produs suportă variații de pe o zi pe alta. În piețe, la sfîrșit de săptămînă toate prețurile cresc din cauza afluxului mare de cumpărători. În celelalte zile, ele mai dau înapoi. Deci actualele valori nu sînt bătute în cuie. De asemenea, se vor mai înregistra variații și în preajma săbătorilor pascale. (G. PASCU, M. ROMANEȚ)
Lasă un răspuns