„Voi fi, însă, tot un om activ, în pas cu prezentul în care trăiesc” – spune tânărul pensionar.
Petru DONE
Responsabilitățile specifice funcției de director executiv al Direcției pentru Agricultură a județului Bacău sunt preluate, de la sfârșitul lunii august, de inginerul Ghiță Burlui, până acum director adjunct al acestei instituții, după ce inginerul Mihai Banu a primit decizia de ieșire la pensie. „Am lucrat 35 de ani în specialitate, plus alți doi în alt domeniu de activitate, ca revizor la Uniunea Județeană a Cooperației de Consum – ne-a declarat tânărul pensionar. Această scurtă perioadă m-a învățat multe lucruri legate de economia practică, ceea ce m-a ajutat în profesia nouă de inginer agronom și, apoi, în funcțiile de director la mai multe organizații și instituții”.
Mihai Banu are 63 de ani și este de profesie inginer agronom, specializat și în management și marketing, cu un masterat în management și inginerie economică, dar și cu cu specializări în domeniul agriculturii în Israel și Olanda. A urcat – cum se spune după o viață de muncă – toate treptele ierarhiei sociale, de la funcția de șef de fermă la fosta Întreprindere Agricolă de Stat (IAS) Bacău, la aceea de șef de fermă, apoi de director la Unitatea Agricolă din Răcăciuni, de director general al IAS Bacău, de președinte-director general al societății comerciale Agribac Bacău (societate mixtă româno-olandeză, specializată în agricultură, zootehnie, industrie alimentară și comerț), după care a fost inginer specialist la societatea Agribac Com și, timp de aproape șase ani, director executiv al Direcției pentru Agricultură a județului. A ocupat, însă, mai multe funcții și în organizații profesionale, precum Patronatul Național al Societăților Agricole de Stat sau Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr.
Mihai Banu a cochetat, însă, și cu politica. Figura sa carismatică l-a ajutat în unele situații, cea mai importantă fiind câștigarea unui mandat de parlamentar, ca deputat de Bacău în perioada 2008 – 2012, în care a avut contribuții la elaborarea proiectului Legii Agenției Domeniului Statului, al Legii Camerelor Agricole și al Programului Fermierul.
„În cei peste 35 de muncă – a mai declarat Mihai Banu – am trecut prin multe, am avut și urcușuri și coborâșuri. Am fost, uneori, o persoană controversată, dar mă întreb: ce e bine, să fii un om de care să nu vorbească nimeni ori să fii mereu în centrul atenției generale? Sigur, pot fi păreri și pro și contra, dar, una peste alta, cred că mi-am făcut datoria, iar intenția mea a fost să las ceva în urmă. O regulă după care m-am ghidat mereu a fost dorința de a-i mulțumi totdeauna pe cei de la mine în jos, nu pe cei de la mine în sus.” Mihai Banu mai spune că pleacă senin de pe funcția de director executiv, o funcție prin care astăzi nu mai ai satisfacția muncii de altădată. Mai mult, acum nu mai ai pârghii și pentru stimularea personalului, pentru a-l cointeresa într-o competiție profesională, ci numai posibilități de sancționare. Despre rostul managerului, al conducătorului de organizații sau instituții, crede că acesta trebuie să aibă o solidă cultură a domeniului său.
Mihai Banu spune, însă, că nu va deveni un om inactiv, odată cu ieșirea la pensie: „Dimpotrivă, lucrez 110 hectare de teren, pentru care am toată sistema de mașini necesare, dar vreau și să călătoresc, să citesc, să merg la concerte, să fiu, cu alte cuvinte, în pas cu prezentul în care trăiesc.”
Lasă un răspuns