Peste 5.000 de șomeri s-au angajat în primele șase luni din an. 225 dintre ei au renunțat la ajutorul de la stat înainte de expirarea șomajului, primind 30 la sută din indemnizație. în schimb, opt dintre foștii șomeri au fost nevoiți să facă tot felul de sacrificii, pentru a se angaja, mutându-se în alte localități sau făcând naveta.
În primul semestru al acestui an, peste 5.000 de băcăuani și-au găsit un loc de muncă, apelând la serviciile Agenției Județene pentru Ocuparea forței de Muncă (AJOFM) Bacău. Aproape 200 dintre aceștia au fost încadrați în urma ediției din primăvară a Bursei generale a locurilor de muncă organizată de AJOFM Bacău. Interesant este că 225 dintre șomeri și-au găsit de lucru înainte de expirarea perioadei șomajului. În acest caz, proaspătul angajat a încasat 30 la sută din indemnizația de șomer pentru perioada care mai rămăsese din șomaj. Alți 155 de șomeri de peste 45 de ani sau care erau întreținători unici de familie și-au găsit un loc de muncă. În aceste cazuri, angajatorii beneficiază timp de douăsprezece luni de scutirea de la plata contribuției datorate la bugetul asigurărilor pentru șomaj aferentă persoanelor încadrate din aceste categorii și de o sumă lunară egală cu valoarea indicatorului social de referință în vigoare.
Noroc pe jumătate
Norocoși pe jumătate pot fi numiți și băcăuanii șomeri care au fost nevoiți să facă tot felul de compromisuri, cum ar fi naveta sau chiar schimbarea domiciliului, pentru a-și găsi un loc de muncă. Astfel, au fost încadrați prin stimulentele acordate de stat doar opt persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. În aceste cazuri, foștii șomeri au primit de la stat de două ori valoarea indicelui social de referință, de 500 de lei, în prezent, pentru că s-au angajat la o firmă situată la o distanță de 50 de kilometri față de localitatea de domiciliu. În plus, stimulentul poate ajunge la de șapte ori indicele social de referință în cazul celor care au fost de acord să se mute cu domiciliul pentru a se angaja.
Șomerii vârstnici – o problemă pentru stat
În schimb, din datele AJOFM Bacău, reiese că nicio persoană care mai avea mai puțin de trei ani până la pensie nu a fost încadrată în perioada analizată. Putem deduce, astfel, că vârstnicii reprezintă o problemă pentru stat, dacă nu s-a reușit convingerea angajatorilor să încadreze și astfel de persoane. În schimb, timid dar sigur, se văd rezultate încurajatoare în privința angajărilor absolvenților de instituții de învățământ, 61 de astfel de persoane reușind să se încadreze în primul semestru, prin subvenționarea locului de muncă. La final, mai reținem că, pentru încadrarea în muncă în condițiile unui contract de solidaritate, a tinerilor cu vârste între 16 și 25 de ani, aflați în dificultate și confruntați cu riscul excluderii profesionale, agenții economici au putut beneficia de anumite facilități. Astfel, firmele care fac acest gest pot primi de la stat, pe o perioadă de maximum doi ani, până la împlinirea de către angajat a vârstei de 25 de ani, o sumă lunară egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor. Subvenția, însă, nu trebuie să depășească 75% din câștigul salarial mediu net pe economie, comunicat de Institutul Național de Statistică. În această situație, au fost înregistrate nouă firme beneficiare.
Lasă un răspuns