• fata bătrînei susține că mama ei a obținut gradul acum un an și jumătate
Sărăcia, indolența autorităților și un sistem al asigirărilor de sănătate falimentar au produs o tragedie. La sfîrșitul săptămînii trecute, un pensionar și-a dat foc. Ion Apostol avea 75 de ani. El era căsătorit cu Arghira Apostol de 79 de ani, care de cîțiva ani suferea de afecțiuni psihice. Femeia a fost muncitoare la fostul Proletarul și are o pensie de 1.254.000 de lei, iar pensia de lucrător comercial a bărbatului a fost și mai mică, de 1.247.000 de lei. Moartea bătrînului sinucigaș a lăsat în urma lui numeroase semne de întrebare. Familia defunctului susține că acesta a făcut numeroase demersuri la diferite instituții băcăuane pentru a fi sprijinit. După moartea lui, Arghira a fost internată în Secția Psihiatrie a Spitalului Județean Bacău. „Pacienta a fost adusă de doi mebrii ai familiei. Suferă de un episod de agitație psihomotorie. Este incoerentă, are idei delirante și halucinații, este dezorientată și prezintă tendințe agresive. La momentul actual starea ei este ușor ameliorată din punct de vedere psihic”, ne-a declarat Camelia Hriban, medic specialist psihiatru. Ea ne-a mai spus că în ziua de luni a fost pentru prima dată cînd bătrîna a fost internată la psihiatrie.
Viața alături de Arghira nu a fost deloc ușoară pentru Ion, mai ales în ultimii ani. Femeia trebuia mereu îngrijită, pentru că nici măcar nu se putea spăla singură, și era și un pericol pentru cei din jur. Sătul de viața de mizerie, Ion Apostol și-a pus capăt zilelor într-un mod dramatic. El și-a dat foc la marginea Bacăului, lăsînd în urma sa o scrisoare adresată șefului Poliției Municipiului Bacău, Nelu Niță. În epistolă, sinucigașul a descris nenumăratele drumuri pe care le-a bătut pentru a căpăta statut de însoțitor de handicapat și faptul că nu a avut bani pentru rețetele compensate ale lui și ale soției bolnave. De altfel, scrisoarea a fost adresată și ministrului sănătății, Daniela Bartoș. Că Ion Apostol a bătut drumurile pentru a fi ajutat confirmă chiar medicul de familie Gabriela Ciuche. „Arghira Apostol suferea, de aproximativ zece ani, de o psihoză de involuție senilă, către demență senilă. Eu am trimis-o a specialist, dar nu îmi aduc aminte dacă a fost sau nu internată. I-am prescris rețete compensate și soțul se plîngea de multe ori că nu găsește farmacie care să elibereze medicamentele și că nu are bani să îi cumpere tot tratamentul. Ion Apostol a fost un om chinuit, care s-a ocupat tare mult de soția lui. A fost un sufletist, venea mereu la mine, mă sfătuiam cu el, încercam să îl ajut, îl sfătuiam ce să mai facă. Știu sigur că, acum cîțiva ani, a refuzat să își interneze soția la Gîșteni, pentru că spunea că acolo e mizerie și nu o poate lăsa. S-a chinuit foarte mult omul ăsta, a umblat mult să își ajute nevasta”, ne-a povestit, fără să știe că Ion Apostol a murit, medicul Gabriela Ciuche.
Cine minte?
A fost nevoie ca un om să moară pentru ca un caz disperat să intre
în atenția autorităților. Șerban Mihăilescu, secretarul general a
Guvernului, în subordinea căruia se află Autoritatea Națională
pentru Persoanele cu Handicap, a solicitat lămuriri despre acest
caz de Direcția Județeană pentru Asistență Publică (DJAP) din Bacău. Această instituția a preluat și atribuțiile fostului Inspectorat Teritorial de Stat pentru Persoanele cu Handicap (ISTPH). În cursul zilei de ieri, Șerban Mihăilescu a contactat conducerea DJAP Bacău pentru a verifica dacă soția acestuia, Arghira Apostol are certificat de persoană cu handicap. „Noi am verificat baza de date, atît cea activă cît și istoricul, și nu am găsit ca această femeie să aibă certificat de handicap. Femeia nu s-a prezentat niciodată la noi să solicite grad, iar Ion Apostol nu a depus cerere prin care să solicite internarea soției lui într-un centru de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică. Și chiar dacă ar fi făcut această solicitare nu am fi putut să-i dăm curs pentru că, în conformitate cu legea sănătății mintale, nu mai putem face internări în căminele pentru bolnavii cu afecțiuni psihice. În plus acestea sînt supra-aglomerate”, ne-a declarat Rodica Pădureanu.
Vasilica Petrea, una din fiicele bătrînului Apostul spune că tatăl său a solicitat sprijinul ISTPH în urmă cu aproape doi ani. „A încercat chiar să îmi facă mie certificat de însoțitor de persoană cu handicap. Eu am doi copii pe care abias reușesc să îi întrețin din salariu. Ce m-aș fi făcut dacă aș fi primit doar o indemnizație de însoțitor? A încercat tata, dar nu a reușit”, spune Vasilica Petrea. Ea s-a mai arătat îngrijorată și de faptul că bătrîna Arghira se poate întoarce din clipă în clipă din spital și că nu va avea cine să aibă grijă de ea. „Eu sînt plecată aproape toată ziua. Trebuie să mă țin de serviciu. Copiii mei sînt la școală, iar cînd se întorc au de învățat. De bătrînă trebuie să aibă grijă permanent cineva. Nu poate fi lăsată singură”, mai spune Vasilica Petrea. Acum mai bine de un an fiica bătrînului Apostol a înaintat o solicitare către Primăria Bacău pentru efectuarea unei anchete sociale. „Inspectorii primăriei au venit atunci la noi și au văzut atunci cît de greu o duc bătrînii de cele două milioane și jumătate pe care le luau pe lună. Singurul rezultat al acestei anchete a fost că, după cîteva zile, o fundație de sprijin din Bacău a trimis cîteva ore pe zi o femeie care să o îngrijească”, mai spune Vasilica Petrea, care nu și-a revenit încă bine din șocul pe care i l-a provocat gestul disperat al tatălui său.
Deși aparent simplă, povestea sinuciderii lui Ion Apostol rămîne învăluită în mister. Autoritățile sanitare și cele care protejează persoanele cu handicap susțin că nu au auzit niciodată despre acest caz. În biletul de adio, bătrînul a susținut, însă, că a bătut pe la multe uși, dar nu a căzut nicăieri dreptatea. A mințit Ion Apostol înainte de a se înfățișa la Dumnezeu? (N.B., C.T., E.S.)
Lasă un răspuns