Miturile despre transmiterea HIV-SIDA persista in rindurile adolescentilor si tinerilor din Romania, iar multe alte informatii legate de aceasta fie lipsesc cu desavirsire, fie se dovedesc a fi, in ciuda existentei atitor mijloace de informare, eronate sau insuficiente. Un studiu realizat in urma cu trei luni de Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii (ARPS) – al carei reprezentant a fost prezent ieri, in Bacau, cu ocazia lansarii proiectului „Abordari integrate de prevenire HIV/SIDA in Romania” – a scos la iveala lucruri aproape de neimaginat despre perceptia tinerilor asupra fenomenului HIV. „Studiul a fost efectuat pe un esantion reprezentaniv de 1.325 de tineri cu virste intre 15-24 de ani, din mediul urban si rural. Rezultatele au aratat ca inca sint probleme la capitolul informare si ca lumea inca mai crede in mituri”, a spus Catalin Andrei, reprezentantul ARPS Bucuresti. Astfel, 28% dintre tinerii intervievati cred ca tintarul transmite HIV, 19% inca mai cred ca HIV se transmite prin sarut, iar 8,7% au chiar convingerea ca virusul se transmite daca dai mina cu o persoana infectata. „Datele sint relevante avind in vedere ca 62% dintre subiecti au declarat ca si-au inceput viata sexuala, iar 27% dintre acestia declara ca nu au folosit prezervativul la primul contact sexual”, a mai spus Andrei.
Nu au incredere in prezervativ, ci in partenerul de pat
Increderea in partener si convingerea ca o persoana seropozitiva este usor identificabila ii determina pe adolescenti si tineri sa evite folosirea prezervativului, desi acesta este cea mai simpla si eficienta metoda de prevenire a infectiilor cu transmitere sexuala. „Potrivit studiului, 20% dintre tinerii activi sexuali au declarat ca au avut cel putin o relatie sexuala ocazionala, dintre acestia, doar 40% folosind prezervativul. Toti acesti tineri care declara ca nu au folosit niciodata prezervativul reprezinta o categorie cu risc ridicat de contactare a infectiilor sexuale, mai ales in conditiile in care acest comportament este cumulat cu tendinta de a avea relatii ocazionale. Iar principalul motiv pentru care nu au folosit prezervativul a fost increderea in partener. In plus, jumatate din tineri sint convinsi ca o persoana seropozitiva este identificabila”, a prezentat situatia reprezentatul ARPS. Plecind de la aceste date, continuarea programelor de informare in vederea prevenirii transmiterii HIV-SIDA devine, in mod evident, obligatorie. Combaterea miturilor legate de transmiterea HIV-SIDA, combaterea stigmei si a discriminarii, pe de alta parte, fata de persoanele seropozitive, precum si imbunatatirea accesului acestor persoane la tratament medical gratuit stau la baza lansarii proiectului „Abordari integrate de prevenire HIV/SIDA in Romania”, din care Bacaul va face parte, alaturi de alte noua judete, in urmatoarele noua luni. Proiectul-finantat printr-un grant european – este implementat de parteneriatul dintre Fundatia Tineri pentru Tineri si ARPS, Asociatia Romana Anti-SIDA (ARAS), Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV -SIDA, Fundatia „Alaturi de Voi” Romania si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. El vizeaza o interventie integrata in comunitate prin comunicare interpersonala, campanie mass-media, instruirea autoritatilor locale, a profesorilor, cadrelor medicale etc. si la nivel local se bucura, in prima faza, de sprijinul Directiei de Sanatate Publica, ARAS Bacau si Asociatia „Lizuca” -reprezentant UNOPA.
In judetul Bacau, in evidenta activa exista 340 de persoane infectate HIV-SIDA (din 8.551 la nivel national), din care 20 reprezinta cazuri nou depistate. Potrivit specialistilor, se estimeaza ca la un caz cunoscut HIV-SIDA, zece sint necunoscute.
Lasă un răspuns