• mortalitatea infantilă în secțiile de pediatrie din județ aproape că s-a dublat față de anul trecut • unii copii mor din cauza malformațiilor, alții din cauza virozelor respiratorii, dar o cauză este și aceea că mamele nu apelează la doctori și preferă să fie asistate la naștere de moașe
Moartea face ravagii printre copiii din județul nostru. Mortalitatea infantilă a devenit o problemă și mai gravă decît în anul precedent, iar cei care se află la cîrma sistemului sanitar băcăuan nu izbutesc să stopeze acest fenomen. Tocmai de aceea, în urmă cu două zile, la o întîlnire avută cu medicii de familie din județ, doctorul Cornelia Cojocaru, șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Bacău, a atras atenția asupra acestui aspect. „Vă rog să aveți grijă în special de copii, pentru că ei devin foarte rapid cazuri de urgență. Vă rog să apelați pentru transportul bolnavilor la mașini cu profil medical, să le acordați primul ajutor necesar și să însoțiți bolnavii pînă la spital”, a cerut doctorița Cojocaru.
Statisticile întocmite de DSP arată că, anul trecut, raportat la primele șapte luni, în tot județul au decedat 19,9 la mie dintre copii, față de 21,1, în acest an. La orașe a scăzut numărul micuților decedați, 18,1% în 2002, față de 17,8 procente în 2003, însă a crescut la țară – 23% în acest an, față de 21,1 procente în 2002. De-a dreptul îngrijorător este că a crescut rata mortalității infantile în municipiul Bacău, unde se presupune că accesul la medici, medicamente și aparatură medicală performantă ar trebui să facă ca lucrurile să stea exact invers. Aici s-a înregistrat o creștere de la 17 la sută la 23,5%. Statisticile mai arată că printre comunele cu probleme serioase la acest capitol se numără Berești-Bistrița, Cleja, Corbasca, Filipeni, Izvoru Berheciului, Nicolae Bălcescu și Săucești.
Medicii spun că cei mai mulți copii mor în secțiile de pediatrie, lucru explicabil doar prin faptul că sînt aduși prea tîrziu la doctor, cînd boala este într-un stadiu prea avansat și nu se mai poate face nimic. Dacă în 2002 s-au înregistrat 14,2% decese din rîndul copiilor internați, în acest an s-a ajuns la 26 la sută. Acest lucru explică oarecum și de ce mortalitatea la domiciliu a scăzut cu mai bine de zece procente. Cei mai afectați sînt bebelușii cu vîrste între una și 11 luni, victime căzînd în special cei cu boli respiratorii (26%), malformații (16,3 % – cifra s-a dublat față de 2002) și imediat după naștere – 36,9 la sută. Nu trebuie ocolit și faptul că multe femei încă mai nasc acasă. Deși au medic de familie, multe viitoare mame apelează la moașe, care le asistă la naștere. Culmea este că multe știu la ce riscuri se supun, atît ele, cît și copiii, dar acceptă situația pentru a continua o tradiție în familie sau din comoditate. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns