– la Colegiul Medicilor Bacau, a ajuns o noua reclamatie la adresa chirurgului care l-a operat pe Cezar Ivanescu de hemoroizi, interventie care, sustin apropiatii poetului, i-ar fi cauzat moartea
Semnatarul petitiei este insasi fiica adoptiva a poetului, Clara Arustei, care afirma ca tatal ei „si-a pierdut viata ca urmare a unei interventii minore si programate, efectuata la Clinica Palade din Bacau”. Sesizarea vine la mai bine de o luna, dupa o plingere similara, adresata CM Bacau, de catre o apropiata din Israel a scriitorului. In paralel, o alta petitie, purtind aceeasi semnatura, trimisa Presedintelui Romaniei si Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost directionata, tot in luna iunie, Parchetului de pe linga Curtea de Apel Bacau. Potrivit reprezentantilor CM Bacau, ancheta medicala in cazul Ivanescu este in curs de desfasurare. „Ce stim pina acum este ceea ce s-a intimplat in Bacau. In momentul de fata, adunam documentatia medico-legala de la Bucuresti. Nu avem deocamdata documentul prin care sa fie stabilita cauza decesului si nici o informatie legata de decizia si de ceea ce s-a intimplat in timpul transportului pacientului cu elicopterul SMURD. Sint inaintate adrese catre Bucuresti la care inca, nu am primit raspuns”, a declarat dr. George Ioan Coneac, vicepresedintele CM Bacau. „Pina la finalizarea anchetei conform legii, nu putem trage concluzii”, a mai precizat dr. Coneac. Potrivit procedurilor legale, Parchetul va putea solutiona cazul dupa verdictul dat de Colegiul Medicilor Bacau.
Pe 21 aprilie a.c., Cezar Ivanescu a fost internat la Clinica Palade din Bacau, unde a doua zi, avea sa fie supus unei operatii pentru hemoroizi. La 24 de ore de la interventie, care a fost efectuata de medicul chirurg Vasile Palade, se pare ca scriitorul a suferit o complicatie, motiv pentru care a fost transferat la sectia Terapie Intensiva din cadrul Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau. De aici, pe 24 aprilie, s-a luat decizia transportarii lui cu un elicopter SMURD la Spitalul Floreasca din Bucuresti. In aceeasi zi, in institutia amintita, Cezar Ivanescu a decedat.
ADRIAN a zis
da de ce a fost trasferat la sectia ATI din cadrul SJU Bacau?
de ce nu a fost resuscitat in clinica „particulara”?
ca doar nu imparte profitul cu statul………….
Clara Arustei a zis
Buna seara,
Ceea ce s-a petrecut in Bacau intrece cu mult orice norma si conduita medicala normala.
Va spun, cu lacrimi in ochi, ca tot ce am vazut si trait in Spitalul Judetean de Urgenta Bacau este de domeniul unei tragedii horror, de neimaginat.
Un mare scriitor si un mare om a murit cu zile, neingrijit abandonat, fara sa beneficieze de cele mai elementare drepturi.
Cezar Ivanescu a avut in acel spital, ca si in Clinica Palade, un statut asemenator cu al unui detinut periculos, nebagat in seama, tratat cu nepasare, umilinta si furosemid, fara a i se face minimele investigatii medicale (ecografie, tomografie etc.), din ceea ce SJU Bacau a trimis la Bucuresti, ca fise medicale nu rezulta absolut nimic, cum a si notat cu stupoate si a si declarat in fata a numerosi martori prezenti la Spitalul Floreasca din Bucuresti una din doctoritele care au incercat cu devotament si disperare sa ii salveze viata. A afirmat in fata celor prezenti: ‘L-au nenorocit acolo!, Acest pacient a fost nenorocit!”
De asemenea, in fata a numerosi martori, la dupa decesul scriitorului, Medicul Sef al Morgii Spitalului de Urgenta Floreasca a declarat ca acest caz este de natura juridica, in timp ce al doilea medic care il asista intra si iesea din camera mortuara, spunand vehement: ‘Veniti sa vedeti ceva ciudat pe trupul decedatului”. Ramane ca Procuratura si Organele abilitate de ancheta sa ne dezvaluie ce era.
Desigur ca, alaturi de ceilalti martori din Bucuresti, detin inca multe alte informatii stranii in legatura cu acest caz considerat a fi unul, conform legilor in vigoare in Romania, de moarte suspecta.
Semnalam ca pe un element care ne intriga la maximum lentoare cu care actele medicale sunt trimise de catre unitatile medicale prin care a trecut acest pacient.
Ceea ce s-a intamplat la Bacau este extrem de grav. Un pacient aflat aproape in soc cardiogen a fost trimis catre echipajul SMURD, neintubat, fara o minima electrocardiograma, cu glicemia scazura cu mult sub 32 !!!! (pacientul avand in jurul orei 10:45 glicemia 32!!!), vlaguit, extenuat de durerea insuportabila, deshidratat la maximum, cu inca un furosemid acordat cu putin timp inainte de venirea echipajului SMURD.
Din momentul primirii in SJU Bacau si pana a doua zi, din analizele transmise de medicii curanti spre Bucuresti rezulta ca acestui pacient i-au fost recoltate doar doua probe de sange…. Si asta in situatia in care a sosit in stare critica, cu tensiunea foarte scazuta, sub 8!!!!
Semnalam de asemenea faptul ultracunoscut ca dr. Vasile Palade a lucrat ca sef al sectiei de Chirurgie la SJU Bacau, ca din ceea ce am aflat a mai avut, din nefericire, multe cazuri de pacienti morti din boli banale, chiar tineri (amintesc si va rog si pe aceasta cale pe care aveti informatii despre aceste cazuri sa le faceti publice, desigur respectand adevarul si prezumtia de nevinovatie, de cazul unui tanar de 31 de ani, operat de dr. Vasile Palade si medic rezident Barcan, caz soldat cu moartea suspecta a tanarului aflat in floarea varstei!!!!)
Va redau, aproape in intregime, reclamatia depusa de mine la Colegiul Medicilor din Bacau, cu numarul de inregistrare nr. 329, din 21.07.2008.
„Vă aduc la cunoştinţă cazul scriitorului Cezar Ivănescu, membru în Consiliul Uniunii Scriitorilor din Romania, director al Editurii Junimea din Iaşi şi Comandor al Ordinului Steaua României, care şi-a pierdut viaţa ca urmare a unei intervenţii minore şi programate efectuată la Clinica Palade din Bacău (Clinica Palade, str. Erou Ciprian Pintea nr. 21).
Intervenţie efectuată de medic dr. Vasile Palade în data de 22 aprilie 2008.
Semnalăm faptul că:
– în Clinica Palade pacientul Cezar Ivănescu nu a fost supus unui control medical adecvat preoperator (radiografie pulmonară, EKG, toate analizele de sânge de orientare a diagnosticului), în raport cu datele particulare ale pacientului (vârsta – 66 de ani; tipul intervenţiei: una programată, faptul că pacientul era fumator activ) şi nici nu a fost informat asupra stării sale de sănătate, a intervenţiei medicale propuse, a riscurilor potenţiale procedurii, a alternativelor existente la procedurile propuse, precum şi cu privire la date despre diagnostic şi prognostic.
– nici familia şi nici pacientul nu au fost informaţi despre faptul efectuării unei anestezii generale. Considerăm că pacientul nu a semnat nici un act în acest sens. Pentru confirmare dorim confruntarea semnăturilor existente. În susţinerea celor afirmate pot veni şi declaraţiile persoanelor cu care Cezar Ivănescu a purtat conversaţii telefonice în cursul zilei de luni 21.04.2008 şi cărora le-a transmis, încă o dată, că va fi supus unei intervenţii minore, cu metode moderne, nefiind măcar adusă în discuţie posibilitatea unei anestezii generale. Eu însămi am fost realmente şocată la auzul veştii că a fost supus unei anestezii generale.
– în cursul zilei de miercuri 23 aprilie, după cum specifică fişa SCRISOARE MEDICALĂ, în fapt un bilet de transfer – Clinica Palade plasa pacientul aflat deja în stare foarte gravă la SPITALUL JUDEŢEAN DE URGENŢĂ BACĂU cu diagnosticul de: Hemoroizi grad IV SÂNGERÂNZI. Prolaps hemoroidal; Cardiopatie ischemică cronică nedureroasă; Bronşită cronică tabagică, diagnostic identic cu cel de la internarea in Clinica Particulara Palade.
Nici la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Cezar Ivănescu nu a beneficiat de o investigaţie medicală serioasă şi de un tratament adecvat, diagnosticul de embolie pulmonară fiind pus fără ca pacientul să fie investigat în sensul susţinerii diagnostice prin metode specifice paraclinice.
– s-a luat decizia trimiterii pacientului la Bucureşti cu elicopterul Smurd fără existenţa suportului diagnostic necesar (lipsa unei electrocardiograme la predarea pacientului echipajului Smurd), şi nu la Iaşi cu Salvarea. Pacientului i-a fost făcută o electrocardiogramă cu doar câteva minute înainte de transportul acestuia de la SJU Bacău la aeroportul Bacău.
Solicităm o copie după această electrocardiogramă. De asemenea, Cezar Ivănescu a fost intubat în elicopter şi nu la SJU Bacău, pierzându-se din nou timp vital.
Ţinem să atragem atenţia în mod special asupra faptului că poetul Cezar Ivănescu nu figura în evidenţa nici unui medic ca având o suferinţă cardiacă. Deci, dacă conform fişei de transfer (vedeţi şi Fişa anexată) a fost diagnosticat ca având această suferinţă, atunci în mod evident acest diagnostic i-a fost pus la Clinica Palade, luni 21 aprilie a.c. Dacă într-adevăr Cezar Ivănescu a fost diagnosticat luni, ridicăm la modul cel mai grav întrebarea:
Cum a fost posibil ca un medic să facă o intervenţie chirurgicală şi o anestezie generală fără a se edifica asupra gravităţii suferinţei cardiace şi fără a-i pune în vedere pacientului şi familiei faptul că este suferind cu inima? Acest amănunt foarte important ne-a fost semnalat şi de Medicul Şef de la Morga Spitalului de Urgenţă Floreasca Bucureşti, ca fiind unul extrem de grav.
(Reproducem şi din Fişa de susţinere a diagnosticului şi tratamentului, de la Spitalul de Urgenţă Floreasca Bucureşti, Secţia de Urgenţe Majore: „Nu se cunosc detalii despre antecedentele personale patologice, nu reiese nimic din copia după FO trimisă.“)
În dimineaţa zilei de 24.04.2008, pacientul avea extremităţile reci şi cianozate, gura foarte uscată, limba de culoare normală, era în stare de conştienţă, vlăguit, extrem de deshidratat (după cum declara chiar medicul curant ATI, Dahnovici în jurul orei 10:30), avea o sondă pentru urină la al cărui capăt dinspre pat erau difuze picături de sânge şi se afla sub tratament cu heparina şi furosemid, fiindu-i administrate în acea zi, până la ora 15, trei doze de furosemid, (în condiţiile în care pacientul venise cu o zi înainte având tensiunea 8!), ultima cu puţin înainte de a fi transportat cu Salvarea la aeroport. Cezar Ivănescu acuza dureri mari în locul operat, o stare intensă de foame şi o senzaţie imperioasă de defecaţie, fiind evident stânjenit de răspunsul medicului care afirma că nu are de ce să simtă această necesitate.
(Vedeţi şi fişele anexate, la ora 11:07, ora procesării probei de sânge recoltate, Cezar Ivănescu avea Glu: 32 mg/dL; ulterior dr. Carina Ribac a transmis telefonic, după deces, şi valorile ultimelor analize ale sângelui recoltat pacientului în jurul orei 14, la SJU Bacău, care indicau faptul că Cezar Ivănescu intrase în insuficienţă renală acută.).
Familia pacientului nu a primit nici un fel de informaţii despre starea reală a sănătăţii pacientului, cu toate că, prin intermediul prietenilor din ţară şi din străinătate, medicii Secţiei Terapie Intensivă a SJU Bacău au fost puşi în legătură telefonică cu diverşi specialişti cardiologi de marcă din Iaşi (prof. dr. Grigore Tinică, prof. dr. Datcu), si din Bucuresti.
Ignorând deontologia profesională medicii discutau lângă patul pacientului despre faptul că acesta face embolie multiplă şi afirmau că aşteptau „să vadă unde va ajunge cheagul de sânge, sperând că pacientul nu are vreo deformaţie congenitală a inimii“. Cezar Ivănescu mi-a specificat clar, insistent, repetând de două ori: „Am auzit totul. Tot ce s-a discutat.“ Chiar şi din aceste conversaţii se poate deduce că actul medical se baza pe supoziţii şi nu pe date furnizate de investigaţii medicale (ecografie cardiacă, explorare ecografică pulmonară, tomografie etc.).
Echipajul Smurd nu a primit copii după toate analizele medicale făcute – postoperator – pacientului în SJU Bacău. Din analizele ajunse în Bucureşti reiese că probele de sânge recoltate pe 23.04 a.c. au ajuns la laborator la orele 14:40, respectiv 15:13. Întrucât rezultatele acestor analize aveau valori extrem de nefavorabile (D-Dimeri 1,11 ug/mL FEU etc.), devine de neacceptat faptul că medicii unei secţii de Terapie Intensivă nu au mai efectuat şi alte investigaţii, care să lămurească starea reală a pacientului, până în dimineaţa zilei de 24.04. ora 7:39.
În lipsa unor explicaţii medicale plauzibile considerăm că toate aceste aparente neglijenţe sunt menite să ascundă adevărul si sa acopere persoanele implicate in moartea acestui mare scriitor roman.
În Bucureşti, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, medicii au fost îngroziţi de starea extrem de gravă în care a ajuns şi de faptul că nu înţelegeau de ce un pacient prezentând simptomele unei afecţiuni cardiace a primit doar un tratament suportiv. Aici, la Secţia Urgenţe Majore scriitorului Cezar Ivănescu i-au fost efectuate numai în decursul a câtorva minute investigaţii care au inclus şi o ecografie a inimii.
În viziunea noastră lipsa de responsabilitate medicală în evaluarea reală şi documentată a pacientului, ignorarea unor elemente esenţiale legate de anamneză (fumător de peste treizeci de ani; pacientul nu figura în evidenţa nici unui medic de familie sau a unui medic cardiolog; scăderea bruscă în greutate cu 20 kg în perioada februarie–aprilie 2008; edeme ale membrelor inferioare bilateral; aplicarea procedurii standard în operaţia de hemoroizi efectuată de dr. Vasile Palade prin anestezie generală, fără a ţine seama de patologia multiplă a pacientului în vârsta de 66 de ani, şi fără a se autosesiza ca medic chirurg, în special, în privinţa diagnosticului de „cardiopatie ischemică cronică nedureroasă” – suferinţă al cărei diagnostic necesita o serie întreagă de analize şi monitorizare îndelungată, iar nu o singura zi (v. Şi cartea dr. Mircea Cinteză, Ce-i cu inima mea, doctore?, Humanitas, 2005); greşirea diagnosticului la Spitalul Judeţean din Bacău şi aplicarea tratamentului necorespunzător, precum şi decizia de a fi trimis cu elicopterul Smurd, ştiindu-se efectele negative ale înălţimii asupra unui pacient suspectat de embolie pulmonară nediagnosticată, au determinat, prin nerespectarea dreptului la viaţă al pacientului şi la un tratament corect şi eficient, un final tragic al cazului.
Din toate discuţiile purtate ulterior cu medici din Bucureşti şi din Iaşi despre cazul Cezar Ivănescu, a rezultat faptul că acesta nu ar fi trebuit sub nici o forma operat şi că, în nici un caz nu se justifica riscul major al expunerii pacientului la o anestezie generală şi mai mult, un asemenea pacient ar fi avut nevoie în mod obligatoriu de examene medicale complexe şi complete.
În numele dreptului la adevăr şi al memoriei acestei mari personalităţi a culturii române, vă rugăm să luaţi în discuţie cazul scriitorului Cezar Ivănescu cu toată seriozitatea necesară unei asemenea situaţii dramatice, întrucât considerăm că este un lucru extrem de grav faptul că un pacient a murit, în anul 2008, ca urmare a unei intervenţii minore, programate şi plătite cu bani grei.”
Aceasta este drama mortii unui mare poet. O moarte platita scump, chinuita si umilitoare.
Dreptul la ultima verba i-a fost luat de acesti oameni care vor duce cu ei pacatul generat de nepasarea cu care au tratat in primul rand un om si apoi un mare poet.
Va ramane un caz straniu de domeniul si importanta celorlalte mari cazuri de istorie literara Eminescu, Labis, Preda (de altfel, de Marin Preda, pe Cezar Ivanescu, l-a legat si o mare, mare prietenie, acesta adresandu-i si o scrisoare testamentara alaturi de manuscrisul Celui mai iubit dintre pamanteni… tot din nepasare crasa a murit si Marin Preda…).
Cezar Ivănescu afirma într-un interviu din anul 1996: „Eminescu era închis ca un animal într-o celulă şi cînd medicul a venit şi s-a uitat pe vizor, Eminescu a rostit aşa: mi-e rău din tot trupul!… Şi s-a întors pe o parte. Mi-e rău din tot trupul!… îţi dai seama cum îl cotropise durerea… ca pe Domnul Isus Hristos pe cruce… tot trupul îl durea, era ca un crucificat. Şi l-au lăsat să moară ca un cîine…“.
In mod cu totul inuman avea sa i se intample aproape la fel,
pe 24 aprilie 2008 si lui Cezar Ivanescu, la fel ii era rau din tot trupul, ii era sete, ii era foame, era coplesit de suferinta…
OPINIA PUBLICA a zis
1. Daca dl.dr.Palade l-a transferat pe Cezar Ivanescu la Spitalul de Urgenta Bacau, institutie unde acest chirurg a lucrat pîna s-a privatizat, atunci de ce nu a urmarit evolutia sanatatii pacientului cit si controlul si tratamentul adecvat?
2. Cum e posibil ca in termenn de peste 24 de ore, in acel spiatal sa nu i se faca o ecografie sau o tomografie pentru a se vedea exact diagnosticul pacientului?
3. De ce i s-a aplicat tratament pentru embolie pulmonara, pe ce baza, daca nu i s-a facut niciun fel de control? In final constatindu-se la Bucuresti ca nu a avut embolie pulmonara, decedind in urma unui stop cardiorespirator.
4. Ce legatura are ancheta penala cu ancheta de la Colegiul Medicilor? Fiecare ancheta se poate face separat, neconditionat una fata de alta. Nu-i asa domnilor avocati?
5. La Art.21(3) din Constitutia României scrie: ”Partile au dreptul la un proces echitabil si la solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil.” Ce se întelege prin ”termen rezonabil”?
Gabriela Cretan a zis
FAPTE:
– Cezar Ivanescu suferea de aceasta boala de peste 30 de ani si nu s-ar fi operat nici acum daca nu ar fi fost ispitit / imbrobodit / atras spre clinica din Bacau de o nepoata aparuta din senin (pe care n-o mai vazuse de 15 ani), dr. Carina Ribac. Dupa ce l-a vazut internat, dr. C.Ribac nu s-a mai interesat de el, nu i-a stat aproape si nici n-a informat familia despre starea grava a sanatatii poetului. Dimpotriva, la apelurile Clarei Arustei (disperata ca tatal ei nu mai raspundea la telefonul mobil) dr. Carina Ribac a asigurat-o ca Cezar Ivanescu e intr-o stare buna, ca a iesit pe balcon, ca a stat pe marginea patului etc. Un sir de minciuni inexplicabile altfel decat prin faptul ca era „ceva putred” in ceeea ce se petrecuse la clinica Palade si ca cei de acolo urmareau sa traga de timp, astfel incat pacientul sa nu mai aiba nicio sansa de supravietuire.
Aceasta dezinformare a continuat si in perioada in care bolnavul s-a aflat la SJ Bacau.
– Atat dr. C. Ribac cat si dr. Palade l-au asigurat pe Cezar Ivanescu ca va suporta o interventie cu laser – pentru ca poetul nu era de acord cu o operatie clasica (cu bisturiul). Aceasta promisiune (a unei interventii usoare cu laser) a fost de altfel principalul motiv care l-a determinat pe Cezar Ivanescu sa se opereze. Si sa plateasca pentru asta o suma mare de bani.
– Nu numai ca, impotriva vointei sale, a fost hacuit cu lame albe, dar inainte de operatie nu i s-au facut nici macar analizele de sange; despre alte investigatii nici nu mai vorbim!
I-au fost recoltate probe de sange, e adevarat, dar numai postoperatoriu, iar rezultatele au fost cunoscute de abia dupa moartea poetului. Unul dintre prietenii sai apropiati aflat langa el – la Spitalul de Urgenta din Bucuresti – in joia fatidica, a vorbit la telefon cu dr. C. Ribac, in jurul orei 21. Aceasta i-a spus cu o iresponsabilitate stupefianta: „Chiar acum au iesit analizele…Dezastruoase!”
Faimoasele analize au „iesit” deci dupa ce trecusera deja aproximativ doua ore si jumatate de la moartea pacientului!
– Dosarul medical al poetului a ajuns la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti fara sa aiba atasat buletinul cu analize. Constatand asta, doctorul legist a remarcat ca faptul e deosebit de grav. El a fost de altfel cel care a sfatuit-o pe Clara Arustei sa solicite necropsia ( pentru ca atat ea cat si cei cativa prieteni care ne aflam acolo ne-am impotrivit la inceput la o asemenea interventie pe corpul poetului, pe care o resimteam ca o profanare). Medicul legist i-a spus insa ca exista suspiciuni majore de natura juridica si, in felul asta, evita o eventuala deshumare. Eram de fata cand adjunctul sau a exclamat alertandu-si seful: „Veniti sa vedeti, sunt niste semne ciudate pe corpul asta! ”
– La Spitalul Judetean Bacau asa-zisele „erori medicale” au continuat.
Flagrant este faptul ca desi i se pusese diagnosticul (fals!) de embolie pulmonara si cu toate ca SJ Bacau era dotat cu aparatura necesara (tomograf, ecograf etc.) pacientului nu i s-au facut niciun fel de investigatii pentru a-l confirma sau infirma !!! Or embolia e o urgenta majora in care primul lucru care trebuie facut e depistarea cheagului de sange, a traseului pe care a pornit.
Diagnosticul fals a privat pacientul de medicatia adecvata si, in plus, a ingreunat deciziile ulterioare in privinta transportarii lui la o alta clinica (dat fiind ca in asemenea situatii grave e nevoie de dotari medicale speciale de care nu beneficiaza decat un numar mici de spitale).
La Spitalul Floreasca din Bucuresti – unde am fost de fata – nu a fost nevoie de mai mult de cateva minute pentru a infirma acest diagnostic si pentru a pune diagnosticul corect (insuficienta cardio-respiratorie). Intr-adevar, medicii de aici au fost ingroziti de starea in care se afla Cezar Ivanescu, de diagnosticul fals, de lipsa unui tratament adecvat. O doctorita s-a rastit chiar la mine: „Ce-a cautat in Bacau, un om de valoarea lui?!”
– La SJ Bacau a fost „tratat” cu furosemid (!), in supradoza, in conditiile in care avea tensiunea 8 si insuficienta renala. Nu e nevoie sa fii medic ca sa cunosti faptul ca furosemidul se administreaza in cazuri de hipertensiune, ca provoaca o deshidratare puternica, aritmii si o drastica scadere a tensiunii arteriale!
Eu una nu pot sa cred ca asta e pur si simplu o eroare! In decurs de cateva ore, lui Cezar Ivanescu i s-au injectat 3 doze de furosemid!!! Ultima, cu putin inainte de a fi urcat in Smurd; doctorul si-a mai privit o ultima oara pacientul, a constatat cu voce tare ca este foarte deshidratat si a poruncit sa i se mai administreze un furosemid!
Un sir de greseli (si nu doar una singura), care s-au continuat de la o clinica la alta, parca atent coordonate, insotite de o atitudine permanenta de dezinformare a familiei – toate astea constituie suspiciuni majore care vor trebui lamurite in instanta.
Suspiciuni care, pentru mine, constituie insa tragice certitudini.
vasia a zis
Dr. Carina Barcan Ribac este cea care l-a convins pe unchiul sau, scriitorul Cezar Ivanescu, sa fie de acord cu efectuarea unei interventii minore, cu laser, prezentate drept neinvazive, convingandu-l cu mare lipsa de raspundere ca totul este un joc de copii, poetul facandu-si impreuna cu secretara domniei-sale de la editura Junimea programul incepand cu ziua de miercuri, 23 aprilie 2008. Programul includea inclusiv un drum in Republica Moldova la o manifestare culturala de amploare din Chisinau.
In apartamentul in care locuia, in Iasi, poetului i-au ramas pe masa painea si ultimele poeme scrise in dimineata plecarii spre Bacau.
Dr. Carina Barcan Ribac l-a cautat la Editura Junimea, pe scriitorul Cezar Ivanescu, dupa ce aceasta l-a revazut la Emisiunea Nasul, de pe B1Tv. In acest sens exista martori, angajati ai Editurii care sustin aceste fapte cu probe.
De asemenea, dr. Carina Barcan Ribac l-a cautat, ulterior, dupa reintalnirea dupa o perioada de absenta de cel putin 15 ani, cu insistenta prin plase pentru a vedea de ce afectiuni sufera si a ii gasi ceva tratabil imediat, de asemenea fapte sustinute de soferul Editurii Junimea care a fost un martor total contrariat la scena pe care, de altfel, a relatat-o atunci, imediat, mai multor persoane.
Dr. Carina Barcan Ribac i l-a recomandat pe ‘eminentul profesor dr. V. Palade” ca pe un detinator al unor tehnici ultramoderne, cu laser, ca pe un mare profesor extrem de ocupat care umbla mai mult pe la congrese internationale decat sta in tara, care pe o mare eminenta in tehnicile neinvazile, ultramoderne, fara sangerari ce includ criogenia si laserul. S-a vazut ca aceste tehnici includ mai ales moartea.
Lucretia Berzintu a zis
– Domnule dr.Vasile Palade, stiati ca decesul unui pacient care survine in urma unei interventii chirurgicale este considerat ”moarte suspecta”, iar dumneavoastra ca si director al Clinicii Palade, erati obligat sa sesizati organele de urmarire penala? (Ordinul nr.1134/C/25.2000, o norma obligatorie comuna aMinisterului Justitiei si a Ministerului Sanatatii).
– Domnule dr.Vasile Palade, stiati ca internarea in spital si interventiile chirurgicale se fac in baza unei trimiteri de la medicul de familie?(Legea 95/2006). Doar in cazul urgentelor trimiterea nu e necesara, ceea ce n-a fost cazul pacientului Cezar Ivanescu.
– Domnule dr.Vasile Palade, stiati ca pacientul Cezar Ivanescu n-a avut niciodata un medic de familie? Si ca atare el nu avea cunostinta de vreo suferinta organica sau altceva, inafara de cea pentru care s-a programat (la insistenta nepoatei Carina, picata din senin, tocmai in urma linsajului mediatic al poetului Cezar Ivanescu) pentru o interventie cu laser in tratarea afectiunii respective.
– Acum, imi permit sa va intreb, domnule dr.Vasile Palade, oare nu este interzis ca la un pacient suferind de inima (asa cum s-a dovedit in cazul pacientului Cezar Ivanescu) sa i se faca anestezie generala ?
– Ma intreb si va intreb, pe cei cunoscatori ai acestu caz: Oare pacientul Cezar Ivanescu nu a facut primul stop cardiac, inca la Clinica Palade, dupa operatie, ca urmare a singerarii apoi prabusirea tensiunii arteriale, scazind probabil si hemoglobina… Altfel nu-mi explic transferul la Spitalul de Urgenta Bacau, odata ce pe Site-ul Clinicii Palade am vazut ca exista salon de terapie intensiva la acea clinica privata. de asemeni imi amintesc ca atunci noaptea de groaza 23/24 aprilie 2008, cind am vorbit la telefon cu asistentul de garda Zaharia, printre altele mi-a spus ca se dorea sa nu se mai repete… ce? N-am inteles, deviind discutia spre embolie pulmonara, tratament anticoagulant cu heparina. Cautasem pe internet sa ma informez despre embolia pulmonara si gasisem un medicament pentru tratament, nu retin care, si l-am intrebat pe dl. Zaharia daca nu e bine sa se foloseasca. El mi-a raspuns ca in aceasta situatie e periculos a se folosi deoarece e proaspat operat si singereaza, fiind pericol de hemoragie… Atit medicul de garda cit si asistentul mi-au spus ca Cezar Ivanescu a facut embolie pulmonara si ca in ziua urmatoare,dimineata, ii vor face o tomografie pentru a se vedea cauza emboliei…. Dupa cum s-a constatat nu i s-a mai facut niciun control la Bacau, nici tomografie, nici ecografie nici altceva. Sa inteleg ca ei au stiut ca va muri si nu mai era necesar? Nu stiu ce sa cred!
Spun exact ce a spus Cezar Ivanescu, plingind, pe o caseta primita recent de la fiica Clara Arustei: ”…incurcate sint caile tale Doamne!…” dar, tot Domnul le va descurca, sper, daca nu legile românesti!
Draga Cezar, miine ar fi trebuit sa implinesti 67 de ani, si plingem cu totii, cei care am fost alaturi de tine si sintem aici pe pamint pentru sustinerea adevarului tau, post mortem, adevar pentru care ai luptat si ai chinuit toata viata ta, atit de scurta! Iti marturisesc ca Ingerul tau Pazitor, Clara Lucia Arustei iti este alaturi si sufera, sufera, sufera atit de mult pentru nedreptatea care ti s-a facut, de catre cei in ale scrisului si cititului! Si face tot ce-i sta in putinta, cu ochii plini de lacrimi, in a-ti apara onoarea si opera, asa cum ai lasat mesaj testamentar pe caseta audio. Noi o sustinem din tot sufletul. Sa te odihnesti in pace si sa fii sigur ca opera si numele tau va trimfa in vecii vecilor! Amin!
nedumerire. Crima? a zis
Cezar Ivanescu mort in halul acesta!
Si totusi, cum de a fost cu putinta?
O asemenea personalitate culturala, prieten cu Noica, cu Petru Cretia, cu M. Preda, traducator al lui Eliade, Pascal etc., mare scriitor sa fie tratat ca un caine de pripas, sa fie operat fara minime asigurari, sa fie lasat pe un pat de spital sa moara?!!!!
Este de neimaginat. Directoarea spitalului din Bacau declara ca nici nu a avut un asemenea caz Ivanescu!!!!
De ce se ascund faptele? Cine pe cine acopera?
Moartea lui Ivanescu este o crima la comanda?
Detalii a zis
Cel mai flagrant mi se pare „tratamentul” cu cele 3 doze de furosemid injectate in rastimp de cateva ore unui pacient cu tensiunea 8 (de fapt de la clinica Palade ajunsese la SJ Bacau cu tensiunea 6, dar intre timp se mai redresase putin), cu grad avansat de deshidratare si cu evidente probleme cardio-respiratorii. Inainte de a fi urcat in elicopter i-au administrat ultima doza – ca sa se asigure ca nu va mai avea nicio sansa!
Medicii din Bacau nici nu ar fi consemnat in fisa medicala tratamentul cu furosemid daca nu ar fi insistat Clara Arustei -speriata ca la Bucuresti, unde Cezar Ivanescu urma sa fie transportat, era posibil ca – in lipsa informatiei medicale – sa i se administreze acelasi medicament.
De altfel, dr. C. Ribac (care din proprie initiativa incepuse sa joace rolul de medic personal al poetului) il „trata” , cu mult inainte de a se interna, cu furosemid – fara sa detina insa niciun fel de date medicale despre Cezar Ivanescu (analize, ecografie etc.). Ca medic de laborator dr. Ribac nu avea de altfel competente de internist sau de generalist.
Mai trebuie spus ceva extrem de important: Cezar Ivanescu nu avea probleme de sanatate; avea o energie si o rezistenta fizica de invidiat, ne punea pe toti la pamant in privinta asta. Dar dr. C.Ribac a reusit sa-l convinga ca ea, ca medic, stie mai bine de ce anume are el nevoie. I-a cotrobait in geanta si a gasit cutia cu hemorzon. Era exact ce cauta! O vulnerabilitate, ceva subred, astfel incat sa-l atraga in fabrica mortii din Bacau…
Anestezia generala ridica de asemenea mari semne de intrebare – medicul legist de la Floreasca ne-a spus ca e foarte probabil ca problemele cardiace (inima era marita enorm) sa fi aparut ca urmare a acesteia.
Anestezia e otrava in doze mici; o doza putin mai mare ucide! Nimic mai usor pentru a comite un asasinat – sub aparenta unei „erori” medicale – care, stim bine, de cele mai multe ori nu se pedepseste in niciun fel sau, cel mult , cu simulacre de masuri administrative.
vasia a zis
Ce legatura este intre Procuratura si Colegiul Medicilor?
Legislatia afirma ca orice moarte survenita la scurt timp dupa o interventie chirurgicala este o moarte suspecta, deci de domeniul cercetarii penale si nu a Colegiul Medicilor, adica cele doua institutii ar putea foarte bine face propriile anchete in mod independent.
Ce se intampla in cazul in care Colegiul Medicilor ia o decizie incorecta? Dar in cazul in care familia face recurs si cazul se duce la CM Moldova sau la un nivel superior? Procuratura asteapta ani de zile?
manuel a zis
Cititi aceste randuri si dati-le mai departe!
Numai cu ajutorul presei vom reusi sa stopam acesti criminali in serie.
Avem nevoie de ajutorul dumneasvoastra. Fiecare dintre noi poate deveni victima, oricand, chiar si ca urmare a unui simplu lesin pe strada, a acestor medici incompetenti, indolenti si cu un instinct criminal dus la paroxism.
Ajutati-ne! Numai uniti putem restructura sistemul medical si conceptia medicului vizavi de pacient. Pacientul este un semen de-al nostru, nu o potentiala victima si nu un cetatean de rang inferior al societatii civile.
Pacientul este un om cu suflet, cu familie, cu oameni care il iubesc si cu suflete care tremura pentru viata lui.
La fel trebuie sa fie si medicul.
Pacientul este un om cu viata sociala, cu o cariera, nu este o sluga. Priviti-l ca pe un egal al dvs, stimati medici, nu ca pe o vaca de muls si nu ca pe o sluga a domniilor-voastre.
Pacientul are o singura viata. La fel si dvs.
Pacientul are drepturi, dreptul la viata, primordial, garantat de Carta Drepturilor Omului, dreptul fundamental la demnitate!!!! Nu le terfeliti dvs prin batjocorirea vietii si a demnitatii umane.
La Auschwitz oamenii mureau ca urmare a unui sistem diabolic, acum de ce mor oameni in noile lagare subtil instituite de incompetenta crasa a medicilor?
Pacientul vine cu o asigurare medicala. Cine verifica competenta medicului, actele sale, diplomele sale?
Propun realizarea unei baze de date la nivel national in care sa fie trecute numarul de pacienti morti pentru fiecare medic, diagnosticul, durata cat a fost spitalizat si rezultatul necropsiei in cazurile de moarte suspecta.
Fiecare pacient si apartinator sa poate accesa din orice colt al tarii aceasta baza de date publica.
Oamenii trebuie sa cunoasca pe cine platesc si pe mana cui intra.
Daca un medic are 10 pacienti morti pe luna, morti cu zile, acesta mai este cu adevarat medic?
SJU BACAU SPITALUL MORTII a zis
In vara anului 2003, un bolnav a fost trimis de la un spital la altul cu taxiul. Apoi, a fost plimbat de la o sectie la alta, pasat ca o minge. Intre doua consultatii, a murit.
Sanctiunile nu au lipsit, dar au fost contestate in instanta. Medicii si asistentele au reusit sa-si spele dosarul. „Inca se mai produc situatii nefiresti, recunoaste dr. Coneac.
Pacientii mai cad victime neintelegerilor dintre sectiile de spital, dintre colegi”.
Mai departe in timp, un adolescent de 16 ani a murit cu zile in Spitalul Judetean de Urgenta.
Victima a unei agresiuni, pustiul a fost catalogat din priviri ca fiind beat. Lasat sa zaca intr-un pat, baiatul a murit. Dupa ani de zile, familia a aflat indignata ca medicii implicati in caz nu au avut de suferit.
Doi bacauani sunt condamnati sa-si creasca baiatul orb, sa-l duca de mâna cât vor trai si sa moara cu gândul la el, neajutorat intr-o lume intunecata. Au cerut explicatii si pedepsirea vinovatilor. Nu li s-a permis nici macar sa vada fisa din maternitate a copilului
Organizatia Mondiala a Sanatatii a tras semnalul de alarma cu privire la numarul mare de erori medicale carora le cad victima pacientii in Romania.
Ministrul Sanatatii Publice a spus recent ca este nevoie de legi mai aspre, care sa-i pedepseasca pe vinovati.
Intre vorbe si fapte se interpun comisii si o solidaritate de breasla de nezdruncinat.
SJU BACAU SPITALUL MORTII a zis
„Exact cu 4 luni in urma, poetul Cezar Ivanescu, membru în Consiliul Uniunii Scriitorilor din Romania, director al Editurii Junimea din Iaşi şi Comandor al Ordinului Steaua României se interna la clinica Palade din Bacau. A platit 22 milioane de lei vechi pentru a i se face o interventie chirurgicala minora de catre chirurgul Vasile Palade, în data de 22 aprilie 2008. Mai avea de trait putin deoarece dupa doua zile, pe 24 aprilie pur si simplu a murit. Fiica poetului, Clara Arustei este convinsa ca „Decesul a survenit in data de 24 aprilie, ca urmare a unui sir continuu de culpe medicale, pe care le calificam a fi extrem de grave A facut o sesizare si la Colegiul Medicilor din Bacau. „In Clinica Palade si apoi in Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, spital in care medicul V. Palade a profesat, ca sef al Sectiei de Chirurgie pana anul trecut, pacientul a fost practic abandonat, fara a i se face investigatiile absolut obligatorii pentru punerea unui diagnostic (ecografie a inimii, tomografie etc.). Cezar Ivanescu a fost trimis foarte tarziu si in stare foarte grava, aproape in soc cardiogen, cu un diagnostic fals de embolie pulmonara, nebazat pe investigatii clinice, spre Bucuresti, cu elicopterul, cu un echipaj SMURD, ca urmare a interventiei prietenilor in tara si din strainatate”.
Clara Arustei vrea ca institutiile competente sa isi faca datoria si sa ii dea un raspuns in acest caz deoarece este convinsa ca tatal ei a murit cu zile.
Acesta nu este singurul caz, la cateva zile dupa moartea lui Cezar Ivanescu , o alta famile a ramas indurerata.
„Nici eu nu voi uita niciodata imaginea mamei, pe care am gasit-o in coma la Spitalul din Bacau, dupa ce cu doar o saptamana inainte, am petrecut un Paste fericit si implinit in familie. Mama a murit din cauza unei pleurezii care s-a agravat cu concursul medicilor implicati si inca ma intreb cum este posibil ca in anul 2008 sa mori din cauza unei „ape la plamani”. Ma mai intreb cum este posibil ca tot in anul 2008, in cadrul unui spital de urgenta, sa-ti fie puse 4 diagnostice diferite (reumatism, pleurezie, embolie pulmonara, fasceita necrozanta -despre ultima boala chiar si medicii implicati si cei care investigheaza cazul la Colegiul Medicilor Bacau au recunoscut ca nu stiu mai nimic si ca au informatiile de pe internet), iar tratamentul sa fie hotarat la intamplare, ca intr-un joc joc grotesc de ruleta ruseasca.Mai mult, ce ma frustreaza enorm este cinismul managerului Spitalului din Bacau care si-a exprimat regretul ca „medicii nu au putut sa se opuna destinului dnei Butnaru Georgeta”, ca si cand era vorba despre o condamnata la moarte. Tot in acelasi context, Spitalul ne anunta ca nu ne poate furniza informatii sau copii dupa actele medicale referitoare la decesul mamei mele, pentru ca acestea sunt confidentiale.Sunt hotarata sa merg pana in panzele albe sa demasc acesta incercare grosolana de musamalizare. Am facut deja plangere penala, plangere la Colegiul medicilor, memoriu la minister, la Raed Arafat, la Camera Deputatilor si ma intreb ce trebuie sa mai fac ca cei vinovati sa platesca pentru ca mama se afla in cimitir..” povesteste o tanara care a ramas fara mama .
Ramane intrebarea, acest memoriu a ajuns unde trebuie si mai ales a fost citit ? Poate cineva se va autosesiza si va trimite o echipa in control, macar de bun simt deoarece familii intregi sufera acum si traiesc cu impresia ca persoanele dragi le-au fost luate de langa ei din neglijenta medicilor. Ce e mai grav , persoanele care au avut internate rudele la spitalul din Bacau si nu au mai iesit vii, traiesc cu senzatia ca acolo , la clinica Palade doctorii sunt considerati „nu criminali, ci criminali in serie”… ”
Atasez fisa medicala a lui Cezar Ivanescu pentru a fi studiata de specialisti.
teodora a zis
Intimplator am dat peste acest articol si ma uimeste rautatea oamenilor! Am lucrat cu doamna doctor Barcan(Ribac) si este EXTREM de profesionala si meticuloasa in ceea ce priveste pacientii. Sunt mai mult decit convinsa ca atunci cind si-a convins unchiul sa mearga la operatie a avut in vedere cel mai bun interes al acestuia. Conplicatii post-operatorii pot aparea si la un pacient tanar si sanatos, inidferent cit de reusita a fost interventia chirurgicala. Evident s-au luat masuri,de corectie, Domnul Ivanescu a fost transferat la Sectia de Terapie Intensiva si respectiv la Bucuresti la primele semne de distres. Din cauza unor mostenitori avizi de publicitate si bani, costurile ingrijirilor medicale vor ajunge ridicol de mari si in Romania! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe domnul Ivanescu si sa inchida gurile rele care habar nu au despre ce vorbesc.
olaru anca irina a zis
Draga Clara, ce faci acum, dupa 8… ani ?
Anca
chicos stefan a zis
Nu asteptati nimic de la Colegiul National al Medicilor, acestia vor apara interesele de grup sau particulare, vor trece sub tacere faptele reale, chiar daca este vorba de deces, si nu vor ezita sa condamne medicii cu personalitate, cu coloana vertebrala. Ca barladean, am sfatuit-o pe Clara, i-am aratat care sunt greselile care au dus la decesul marelui Poet. Greva foamei de 30 de zile, o scadere ponderala de 20 de kg.,edemele membrelor inferioare marturie a deproteinizarii, absenta unei EKG inainte de cura chirurgicala, alegerea gresita a unei anestezii, anestezia cea mai potrivita pentru boala hemoroidala este cea spinala care la o persoana tarata nu da complicatii majore. Nu era o urgenta chirurgicala asa cum afirma chirurgul, nu sangera abundent, hematocritul fiind de 37!! operatia a fost una clasica Milligan -Morgan, adica rezectia bureletilor hemoroidali si nicidecum operat cu laser. Diagnosticul de embolie pulmonara a fost ales pentru a se salva echipa operatorie, sunt semne clinice evidente la care se adauga si o EKG, nu mai vorbim de un CT, absent din clinica cu pricina, care are semne specifice, apoi o embolie pulmonara te poate trece in lumea dreptilor in cateva minute ! Chirurgul cu gandire chirurgicala modesta, vezi cazul de fata, a fost tinut in brate de un coleg de la Iasi Profesor de chirurgie care la un oarecare Congres de chirurgie la propus pentru nu-s ce functie.
Pana a ajunge la Bacau s-a identificat cu Podul Turcului, apoi vreo cinci ani pe la Buhusi ca in final relatiile sa-l promoveze la Bacau. Este un individ mercantil, l-a interesat banul poetului si nu cura chirurgicala. Cineva spunea ca participa pe la congrese etc, da este unul din marii sponsori, nevasta acestuia are vreo trei farmacii in Bacau, asa te pui bine cu Colegiul si altele care te pot proteja. Acea clinica este facuta tot pentru stors parale, este imaginea romaneasca a unei clinici din Israel, in Israel alta raspundere profesionala ! Cred ca acest chirurg a fost si sef pe la Colegiul Medicilor Bacau, asa ca se explica tacerea Colegiului National.