• CET vrea să împrumute acești bani pentru a reface toate punctele termice și rețelele primare și secundare • dacă împrumutul va fi aprobat, Termloc ar trebui să cedeze și centralele pe care le mai administrează • specialiștii spun că dacă investițiile vor fi realizate, sistemul centralizat va deveni mai rentabil decît centralele termice individuale
Modernizarea completă a rețelelor de termoficare din Bacău, precum și a surselor de producere a agentului termic, reprezintă varianta cea mai bună pentru îmbunătățirea calității serviciilor de furnizare a utilităților de agent termic din municipiul Bacău. Soluția a fost dată de specialiști în domeniu, care la solicitarea CET au efectuat mai multe studii de fezabilitate referitor la cum va arăta sistemul centralizat de încălzire și apă caldă din Bacău în următorii 20 de ani. „Singura soluție de eficientizare a sistemului o constitutie automatizarea completă a punctelor termice și schimbarea țevilor din conductele primare și secundare cu țevi preizolate. În țările Occidentale s-a dovedit că sistemele de producere a agentului termic în cogenerare sînt cele mai rentabile. Dacă și în România se vor face investiții în acest domeniu este clar că în cîțiva ani se va ajunge ca cei care și-au montat centrală termică proprie să revină la sistemul centralizat de încălzire”, este de părere Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău. Din studiile de fezabilitate reiese că, dacă sistemul de termoficare administrat de CET ar fi complet automatizat, societatea ar înregistra economii de aproape 40 de miliarde de lei pe an, bani care acum sînt cheltuiți pentru plata salariaților din punctele termice sau întreținerea și repararea cazanelor uzate. La o cifră de afaceri de circa 600 de miliarde de lei anual, pierderile care ar fi evitate ar însemna circa 7 la sută din cifra de afaceri.
Costul înlocuirii totale a tuturor instalațiilor este imens, motiv pentru care autoritățile locale nu pot lua în calcul varianta realizării lucrărilor cu bani de la buget sau din fondurile societăților furnizoare de agent termic. Calculele realizate de specialiști arată că pentru modernizarea completă a tuturor instalațiilor ar fi necesare circa 60 de milioane de dolari, adică aproape 2.000 de miliarde de lei.
Pentru că este principalul furnizor de agent termic din municipiul Bacău și este o societate publică, firma CET este dispusă să-și asume responsabilitatea contractării unui împrumut de la un concern american. „Am încheiat un memorandum de înțelegere cu o companie americană care va intermedia obținerea împrumutului de la City Bank. Împrumutul ar urma să fie garantat de statul român, iar lucrările ar urma să se realizeze într-o perioadă de pînă la șase ani. Dobînda la creditul care ar putea fi rambursat într-un interval cuprins între 7 și 12 ani este foarte avantajoasă, adică 3,26 %”, spune directorul Vasile Drăgușanu.
Pentru a începe negocierile pentru obținerea împrumutului, CET ar trebui să realizeze studii de fezabilitate privind înființarea unei surse de cogenerare cu turbine cu gaze de 14 MW, să modernizeze toate cele 44 de puncte termice, să reabiliteze rețelele secundare cu țevi preizolate, să contorizeze toți beneficiarii, iar Termloc ar trebui să modernizeze centralele termice și rețelele secundare. „Studiile se referă la întreaga rețea de termoficare din Bacău. Pentru că împrumutul nu poate fi contractat decît de o singură societate, care are avizul Consiliului Local, aceasta nu poate fi decît CET. În aceste condiții, Termloc ar trebui să renunțe și la centralele care i-au mai rămas în administrare”, a precizat directorul Vasile Drăgușanu.
CET are la dispoziție circa trei luni pentru a realiza toate studiile de fezabilitate solicitate de concernul american Lemna Corporation, care intermediază obținerea împrumutului. Abia după ce documentația va fi finalizată vor începe tratativele pentru obținerea celor 60 de milioane de dolari necesare pentru îmbunătățirea sistemului băcăuan de termoficare. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns