Reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bacău (DJCCPCN), au început să monteze plăcuțe informative pe monumentele istorice de interes județean și național. Acțiunea trebuia începută cu mai multe luni în urmă, așa cum a cerut Ministerul Culturii, însă a fost amînată din lipsă de fonduri. Asta deși plăcuțele respective ar trebui să conțină informații utile despre monumentele în cauză și să-i ajute, astfel, pe turiști și pe ceilalți interesați să le viziteze.
Angajații DJCCPCN au pus deja plăcuțe pe biserica de la Borzești și pe monumentele din satul Ștefan cel Mare, după cum ne-a asigurat Constantin Donea, directorul DJCCPCN Bacău. „Deja am început să montăm plăcuțe la biserica «Adormirea Maicii Domnului» din Borzești și la monumentele din comuna Ștefan cel Mare. Vom continua această activitate, care se va prelungi și în 2004”, a afirmat Constantin Donea.
Acțiunea ar fi trebuit să se încheie pînă la finele acestui an. Pentru că abia a demarat activitatea, e greu de crezut că ea se va încheia în intervalul rămas. Cei care au obligația de a monta plăcuțe pe monumente nu au nici motive să se grăbească, pentru că nu pot fi sancționați. „Cunoaștem această lege, însă ea nu prevede sancțiuni pentru cei care nu vor să cumpere și să atașeze plăcuțe informative pe monumente. Însă sperăm să nu existe primării care să refuze așa ceva”, ne-a declarat Dumitru Brăneanu, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Bacău. Culmea e că și Consiliul Județean Bacău are în subordine cîteva obiective de patrimoniu – Casa memorială „George Bacovia”, Casa memorială „Nicu Enea” și altele -, însă nu a montat pînă în prezent plăcuțele cu pricina. În atare situație, e greu ca cei de la CJ să le ceară altora să facă ce nici ei nu au fost în stare să facă.
În tot județul există 202 obiective de patrimoniu, amplasate în aproximativ 70 de localități, dintre care 35 sînt doar pe teritorul municipiului Bacău. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns