Sătenii din comuna Helegiu s-au răsculat ieri împotriva conducerii
primăriei, pe motiv că nu li se mai dau ajutoarele sociale. Ei sînt convinși că primul ministru Adrian Năstase a trimis banii promiși în comuna lor, dar că primarul are cine știe ce interese ascunse și nu vrea să-i dea. „Am 11 copii și nu primesc decît 75.000 de lei. Bărbatul meu este bolnav și are o pensie de 900.000 de lei pe lună. Ce te uiți așa, domnu’ vice, mi-a plăcut bărbatul, ne-am iubit și am făcut copii. Atîta cîți a dat Dumnezeu”, se rățoiește Viorica Miron către viceprimarul comunei, care o privea cam insistent. Femeia a continuat imediat. „Mi-au zis că 75.000 de lei trebuie să mai primesc, pentru că bărbatul are pensie, copii iau alocație și banii ăștia trebuie să mi-i scadă din nu știu ce tabele de-ale lor”, se revoltă femeia. Alături de ea, Marinela Sava, îmbrăcată cu haină de mouton doree și căciulă de astrahan pe cap, spune că nici ea și nici bărbatul ei nu au mai primit ajutorul social din ianurie. „Avem trei copii și nici eu, nici bărbatul meu nu avem de lucru. Primeam cam un milion jumătate de lei pe lună. Erau bani cu care reușeam să mă descurc”, ne spune Marinela.
„Eu nu am nici casă, nici capră, nici serviciu”, intervine baritonal un bărbat tînăr, de 28 de ani, pe care aflăm că-l cheamă Viorel Pîrjol. „Am un copil de patru ani jumătate pe care nu am cu ce să-l cresc. Nu mi-au mai dat ajutorul social din ianuarie și eu știu sigur că au venit banii la primărie. Primarul nu vrea să ni-i dea. Vreți să spuneți că domnul Adrian Năstase a mințit cînd a spus că a trimis banii pentru ajutoare sociale?”, ne întreabă omul, cu o privire șmecheră, ca și cînd știe el ce știe, și nu-l putem noi scoate dintr-ale lui. Degeaba am fi încercat să-i spunem săteanului despre cît de înșelător este un politician, că el tot pe-a lui ar fi ținut-o. Între timp se apropie un bărbat destul de tînăr, și el cu un copil în brațe. Ionel Gosav ne spune calm că, dacă nu primește banii și pe lunile din urmă, pleacă cu copii la București. „Îi las pe treptele televiziunii, pînă mă va aresta cineva, și atunci voi spune că nu am ce să le dau de mîncare. Ne-au spus că vom primi ajutor social. Atunci, să ni-l dea!”, spune omul.
De partea celalată, autoritățile locale susțin că au fost înștiințate deja de specialiștii de la Consiliul Județean Bacău că trebuie să facă reduceri drastice la plata ajutoarelor sociale și că nu vor mai primi de la buget decît 20 % din necesarul cerut. „Anul trecut am plătit 2,6 miliarde de lei pentru ajutor social. Acum am primit înștiințare că, pentru jumătate din an, ne-au fost alocate 120 de milioane de lei. Consiliul local al comunei trebuie să se întrunescă în ședință, să aprobe bugetul și să stabilească cine sînt cei cu adevărat bolnavi și fără venituri și care vor mai primi bani. Dacă anul trecut aveam aproape 600 de dosare, anul acesta ele trec cu puțin peste 200”, ne-a declarat Constantin Coman, primarul comunei Helegiu. Mai marii comunei spun că au căutat o alternativă pentru cei care vor rămîne fără ajutor social, dar că oamenii au refuzat. „Am primit o ofertă de locuri de muncă la săpat șanțuri, pentru o firmă de telefonie. S-au dus să se înțelegaă cu ei la preț, dar au spus că 25.000 de lei pentru metrul liniar de șanț este prea puțin și au refuza”, ne-a relatat primarul. „Să știți că cei care vin să țipe aici vor să primească bani fără să facă nimic. Au ajuns ei la concluzia că statul are un sac de bani fără fund, pe care trebuie să li-l dea lor, celor care stau acasă și așteaptă, lunar, ajutorul social”, ne-a spus cu năduf și viceprimarul Gheorghe Măgdălina. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns