Luni dimineață, imediat după votarea Constituției, eram în trenul spre Bacău. Veneam de la o nuntă de la Traian, Roman. Afară era frig și puțină ceață. Și cum în tren, la drum lung, lumea începe să mai povestească ba cîte o întîmplare comică, ba o poveste sau poate o bîrfă, și aici oamenii începuseră să-si depene amintirile. Eram cea mai mică dintre toți, între toți acei oameni care mergeau la oraș, cu cățel, cu purcel. I-am găsit discutînd deja probleme importante, gen starea vremii, politică și fotbal. M-au primit destul de repede și pe mine în grupul lor și, cum eram nou-venită, a trebuit să zic de unde vin, unde mă duc și tot felul de lucruri care, sincer, nu știu la ce bun îi interesau. Le-am zis că veneam de la o nuntă (de aici au venit alte întrebări: la cine, cu cine, cît, dar părinții de ce nu au fost cu tine…). S-a trecut repede și peste asta. Din cînd în cînd se mai ziceau și unele lucruri mai mult sau mai puțin bune la adresa tinerei generații, din care fac parte (m-au găsit țap ispășitor, așa că am îndurat).
Din vorbă în vorbă s-a trecut de la depravarea tinerei generații la politică, zonă în care am observat fără prea multă uimire că nimeni nu era atotștiutor, dar toți știau cîte ceva. Ultima bîrfă: votarea constituției. O mamaie a susținut sus și tare că ea l-a votat pe Iliescu. Lumea din jur a fost pro și contra: un nene (cam de aceeași vîrstă cu mamaia) a zis că și el că tot pe actualul președinte l-a votat, iar alt nene (un pic mai tînăr) a încercat să explice că de fapt nu s-a votat pentru sau împotriva lui Iliescu, ci pentru noua constituție. „Da’ aia ce mai este maică?”. S-a început explicare a tot ce înseamnă modificarea legilor, intrarea în alianțele europene și dezvoltarea economică a țării. Mamaia o ținea într-una cu „așa-i, așa-i”, dar l-a sfîrșit a zis răspicat „Da’ eu tot pe Iliescu l-am votat”.
M-am lămurit cît de mult știa despre constituție și despre schimbările actuale. M-a făcut să mă gîndesc că o mulțime de alte persoane au mai votat pentru Iliescu, că puțini știu ce conține noua constituție și că au votat în cunoștință de cauză. Poartă cineva vreo vină pentru neinformarea celor care, deși își exercită dreptul la vot, nu știu nici măcar ce votează? (Roxana SOLOMON)
Lasă un răspuns