Abatoarele nu vor mai putea functiona fara personal certificat, de la inceputul anului viitor.
Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau a anutat ca „incepind cu data de intii ianuarie 2013, personalul implicat in realizarea operatiunilor cuprinse intre debarcare si singerare, precum si persoana responsabilă cu bunastarea animalelor trebuie sa detina certificat de competenta profesionala, in conformitate cu prevederile Regulamentului Consiliului 1099/2009/CE privind protectia animalelor in momentul uciderii”. Documentul mai prevede obligatia statelor membre de a se asigura ca operatorii economici vor fi informati cu privire la noile responsabilitati.
„Toate abatoarele care sacrifica cel puţin o mie unitati animal viu – mamifere (mai putin iepuri) si cel puţin 150.000 unitati animal viu – pasari sau iepuri de crescatorie, de exemplu, vor avea obligatoriu, un responsabil cu bunastarea animalelor care acorda asistenta necesara pentru conformarea la normele stabilite de regulament, pentru fiecare abator.
De asemenea, toate fermele de animale si crescatoriile de vinat sau animale de blana vor avea obligatia sa foloseasca persoane calificate si certificate in sensul prevederilor noului Regulament pentru a efectua operatiunile de ucidere a animalelor in unitate, pentru uciderea de urgenta a animalelor grav ranite sau pentru uciderea animalelor de blana sau a vinatului de crescatorie, in afara abatorului”, a comunicat dr. Gheorghita Vlad, purtator de cuvint DSVSA Bacau. (Madalina ROTARU)
taranu a zis
Bai gheorghita tu de ce nu muncesti, sa cresti si tu un animal si sa vin eu sa-ti spun ca nu ai voie sa-l tai pana nu-i sugi coarnele. La munca puturosule, sau te-ai ajuns sef si nu stii nici cate urechi ai.