Linga Stefan cel Mare si Constantin Brincoveanu, in rindul sfintilor domnitori romani se inscrie de acum si Neagoe Basarab. Canonizarea sa, alaturi de cea a lui Dionisie cel Smerit si a mitropolitului Iachint de Vicina, a fost aprobata in cadrul lucrarilor Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care au avut loc in ziua de 8 iulie. Domn al Tarii Românesti între anii 1512 si 1521, Neagoe Basarab ocupa un loc însemnat în galeria personalitatilor istorice ale poporului român. Este autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii românesti, „Învataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie”. De asemenea, în timpul domniei sale s-a tiparit „Evangheliarul” slavon al lui Macarie. Neagoe Voda a încercat sa stabileasca relatii diplomatice cu Venetia si Roma, si chiar sa medieze conflictul dintre Crestinii ortodocsi si catolici. A facut donatii generoase manastirilor ortodoxe. În timpul domniei sale a fost construita si Manastirea Curtea de Arges.
Dionisie cel Smerit sau Exiguus, traitor în a doua jumatate a secolului al V-lea si prima a secolului al VI-lea, a fost un cunoscut traducator de scrieri patristice din Dacia Pontica. Opera sa consta în primul rind dintr-un numar de traduceri patristice în limba latina, cuprinse într-o Antologie de texte. Dionisie cel Smerit a conceput si numerotarea anilor începind de la nasterea Mintuitorului Iisus Hristos, numerotare care s-a raspindit în întreaga lume prin intermediul calendarelor iulian si gregorian.
Iachint de Vicina este primul mitropolit al Tarii Românesti. În timpul pastoririi sale, au fost întemeiate noi asezari manastiresti si. Propunerea de canonizare a celor trei sfinti români a fost facuta de catre Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei.
costel a zis
sfant este doar Dumnezeu,..noi toti sinten doar aspiranti la sfintenie,…asa ca ,..fara preasfintiti,inalt preasfintiti,..ca ne apuca rasul
CristianCristian a zis
nu e rau comentariul! se aliniaza unui adevar relevant.