Tarile cu traditie in gastronomie isi sporesc periodic numarul delicateselor aflate pe listele cu produse alimentare protejate de Uniunea Europeana. Romania nu a comunicat la Bruxelles nici o astfel de solicitare. Citeam ieri lista cu produse, publicata de Comisia Europeana si preluata de mass media noastra: ridichi de Verona, stridii de Oleron, ulei de masline de La Alcarria si tot asa, pina la aproape 800 de alimente care te fac sa salivezi in timpul lecturii. Tari in fata carora ne place sa ne pozitionam in topuri ne-au luat-o inainte, in timp ce noi jucam „la zero”, alaturi de bulgari si letoni.
Pacatul este ca nu avem producatori interesati si nici priceputi in a depune documentatia pentru ca un produs sa fie recunoscut de europeni cdrept romanesc suta la suta. Ca lipsa de „argumente culinare” nu am duce, daca ne gindim la cirnatii de Plescoi, varza murata de Milisauti, salamul de Sibiu, pastrama dobrogeana de oaie etc, ba chiar si la puii de Crevedia.
Cind primim „oaspeti de seama”, avem prostul obicei de a-i indopa cu bunatati din gastronomia universala, uitind ca avem o bucatarie exceptionala. Am inteles ca Romania ar vrea sa omologheze magiunul de Topoloveni, ceva mai mult decit nimic.
Lasă un răspuns