CNSU a stabilit în seara aceasta o nouă hotărâre privind stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Noile măsuri vin ca urmare a creșterii numărului de persoane infectate la național, precum și creșterea zilnică a numărului de cazuri noi confirmate, implementarea deficitară a măsurilor de prevenire, organizarea unor evenimente private, interacțiunea intensă și mobilitatea persoanelor, aspecte care generează o presiune constantă asupra capacității de gestionare a unităților administrativ – teritoriale și a sistemului sanitar.
Noile măsuri luate sunt:
– se instituie obligația purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise, indiferent de valoare ratei de incidență cumulate a cazurilor din ultimele 14 zile.
– toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici sau privați au obligația organizării activității și desfășurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, se organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin 1 oră.
– În localitățile/județele unde valoarea ratei de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile depășește 3/1.000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22.00 – 06.00. Prin excepție, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă în intervalul orar 22.00 – 06.00 pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță precum și pentru achiziționarea de medicamente.
– la nivel național pentru toate localitățile unde rata de incidență cumulată este egală sau mai mare cu 6/1.000 de locuitori se va institui măsura carantinării localității cu interzicerea deplasării circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei. Prin excepție, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă în intervalul orar 06.00 – 22.00 pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
c) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
d) deplasarea pentru servicii de îngrijire personală;
e) deplasarea pentru servicii de alimentație publică cu excepția celor destinate activității desfășurate în restaurante și terase care presupun consumul acestora în incinta respectivelor spații.
f) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță.
Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.
Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.
Măsurile stabilite în prezenta hotărâre sunt valabile pe o perioadă de 30 de zile, la finalul acestora urmând a fi analizată evoluția situației epidemiologice, restricțiile putând fi eliminate începând cu valoarea inferioară a ratei de incidență cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile în situația unui trend descendent, iar în cazul unui trend ascendent se vor lua alte măsuri pentru limitarea răspândirii COVID-19.
Lidia Cernat a zis
Ce virus pervers, cum circula el doar noaptea in intervalul 22 -06. Cum infecteaza el doar pe cei care merg prin piete iar in supermarket esti in siguranta. Iar scolile……., cel mai mare pericol. Masuri in bataie de joc fata de populatie in timp ce astia care le dau stau si beau alcool si fumeaza in birou fara masca. Cat mai induram ?
m.v. a zis
Trebuia sa se dea o lege care sa protejeze pe consumatori, fiindca lacomia marketurilor va fi mare si vor mari preturile alimentelor. Nu vor mai avea concurenta, pietele se vor inchide.
!!!! a zis
Alimentele sunt demult mai scumpe in piata decat in market ! Cat despre marketuri, nu va mai ajung ! Ii plageti pe comerciantii din piete si pe cei cu micile magazine , dar nimeni nu va opreste sa cumparati de acolo !!! La cumparaturi in marketuri de dimineata pana noaptea de luni pana duminica cu catel si cu purcel nu va duce nimenicu arma la tampla ! Va plangeti ca sunt prea multe , ca au marfa proasta, dar nimeni , absolut nimeni nu va obliga sa va umpleti cosurile zi de zi . Si va mai plangeti si de saracie ! Am devenit o natie obeza , cu oameni de toate varstele care nu se gandesc decat la mancare . Si este doar inceputul ! La cati copii si adolescenti obezi vezi in fiecare zi pe strada iti dai seama cum va arata populatia acestei tari peste 10 ani !!! O sa murim de foame, se plang oamenii in fiecare zi !!! Ba nu 😮 sa murim de prostie !!!!!