Noua listă cu aditivii permiși în industria alimentară nu este încă definitivată, deși schimbarea a fost aprobată printr-un ordin al miniștrilor sănătății și agriculturi. Actul normativ a fost aprobat în vară, dar a fost publicat în Monitorul Oficial abia la sfîrșitul lunii octombrie. El devine operațional la 12 luni după publicare, iar anexa aferentă, care conține aditivii alimentari, nu a fost încă bătută în cuie. „Se urmărește armonizarea legislației noastre în materie de aditivi utilizați la alimente cu cea din Uniunea Europeană, a declarat directorul Direcției Sanitar-Veterinare, Florin Velisar. Este foarte probabil că vor fi excluși acele E-uri care nu sînt permise în statele europene, dar nu se știe, docamdată, care vor fi acelea”. Faimoasele E-uri au ținut o vreme capul de afiș în presă din cauza unor posibile efecte adverse. Trebuie menționat, însă, că, dacă se respectă dozajul maxim acceptat chiar și prin legislația actuală, riscurile unor probleme de sănătate este minim, dacă nu chiar inexistent. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns