In urma unei hotarari interne luate in cadrul OSIM in data de 31.07.2012, anumite marci nu vor mai fi publicate iar cei care depun la inregistrare astfel de marci vor fi notificati in scop de schimbare sau chiar de anulare a acestei cereri de inregistrare.
Marcile care nu vor mai fi publicate sunt:
Cele care contin semne cu inalta valoare simbolica sau religioasa
Cele care contin elemente cu discriminare rasiala
Cele care sunt in mod vadit contrare ordinei sau bunelor moravui
Drept exemplu la numarul 3 putem exemplifica cerere de inregistrare pentru marca “DE PUTA MADRE”.
Solicitantul care dorea sa fie inregistrata aceasta marca sustinea ca aceasta marca nu avea sa fie publica – la vederea imediata a consumatorului, ci doar pe etichetele produselor comercializate. In alta ordine de idei denumirea “DE PUTA MADRE” fiind des intalnita pe diverse articole de imbracaminte este perceputa frecvent de catre publicul adolescent cu expresia “imi sta masa” sau mai nou “imi sta beton”, “marfa” sau “superbine”.
Chiar daca solicitantul care dorea sa inregistreze marca “DE PUTA MADRE” a enuntat toate cele de mai sus comisia OSIM-ul a constatat ca aceasta sintagma provine din limba spaniola iar cuvintele ce o alcatuiesc inseamna total altceva decat cele prezentate de solicitant si anume: “puta” inseamna prostituata, femeie de strada, desfranata, tarfa iar “madre” – mama. Astfel comisia OSIM prin alaturarea celor doua cuvinte considera ca este o expresie injurioasa, prin urmare a respins cererea de inregistrare a marcii combinate. Aceasta hotarare a ramas definitiva si irevocabila prin neapelare.
De multe ori solicitantii care depun la inregistrare marci se intreaba de ce au primit aviz de refuz provizoriu pentru ca marca lor nu seamana cu o alta marca. Gresit, inainte de depunerea unei marci spre inregistrare este necesara o cercetare documentara amanuntita pentru a ne da seama daca marca care se doreste a fi inregistrata poate primi sau nu un aviz de refuz provizoriu, sustine avocat Elena Grecu, consilier in proprietate intelectuala la Nomenius.
Printre alte instructiuni primite de catre comisia de examinare din OSIM se mai enumera urmatoarele:
Solicitantii vor declara pe propria raspundere, ca solicita inregistrarea marcii cu buna credinta
In examinarea unei marci depuse spre inregistrare care deriva dintr-un nume de domeniu sau asemanatoare cu numele de domeniu, in conformitate cu documentele si manualul OHIM (Office of Harmonization for the Internal Market) se lua in considerare ca domeniile de nivel TLD cum ar fi “.ro”, “.com”, “.eu”, “.gov”, s.a. indica doar locul in care se afla si poate fi accesata informatia pe Web, astfel aceste domenii nu pot acorda un caracter distinctiv pentru marcile solicitate la inregistrare. OSIM, da exemplul urmator: “books.ro” – in acest caz, se va analiza doar semnul “books” din exemplul oferit de OSIM.
Pentru a nu se ajunge la a avea probleme cu inregistrarea marcilor (primirea unui aviz de refuz provizoriu sau chiar nepublicarea marcii) inainte de depunerea la inregistrare a marcii este recomandat sa se faca o cercetare documentara la nivel national si/sau comunitar (depinde pe ce tara se doreste inregistrarea marcii), astfel solicitantul va sti inainte daca marca va fi acceptata de OSIM spre inregistrare sau daca exista altcineva care ar putea sa se opuna la inregistrarea marcii dorite, a continuat D-na Elena Grecu consilier proprietate intelectuala de la Nomenius.
Lasă un răspuns